Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι Μηχανικοί μπροστά στις εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο

Μονόδρομος η ψήφος στην «Πανεπιστημονική»

Βαδίζουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές νέων διοικητικών οργάνων στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), έναν από τους μεγαλύτερους επιστημονικούς φορείς της χώρας, που θα διεξαχθούν την Κυριακή 3 Νοέμβρη.

✔️ Με μεγάλη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία απευθύνεται η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» στους χιλιάδες μηχανικούς, καλώντας τους να υπερψηφίσουν το μαχητικό της ψηφοδέλτιο.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ – 3 Νοέμβρη 2019 ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Στην εκλογική Διακήρυξη της παράταξης επισημαίνονται, μεταξύ των άλλων:

Συναδέλφισσα, συνάδελφε, απευθυνόμαστε σε εσένα που:

🔥 Απ’ όταν πρωτόπιασες δουλειά ονομάστηκες «συνεργάτης» με «μπλοκάκι»: χωρίς άδειες, επιδόματα, πληρωμή υπερωριών. Πληρώνεις μόνος σου τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, ακόμα και την αποζημίωση απόλυσης χρειάζεται να την κυνηγήσεις, ενώ δεν έχεις επίδομα ούτε καν στην ασθένεια, το ατύχημα, ούτε επίδομα ανεργίας. Εάν είσαι γυναίκα μηχανικός με «μπλοκάκι» δεν σου αναγνωρίζουν επιδόματα και άδειες μητρότητας, μετά την εγκυμοσύνη είναι αβέβαιη η επιστροφή σου στη δουλειά.
🔥 Δουλεύεις απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ, για ένα μισθό που ξεκινάει από τα 600€ εάν είσαι νέα ή νέος μηχανικός, γιατί δεν υπάρχει ΣΣΕ στον κλάδο. Ακόμα και μετά από δεκαετίες στη δουλειά ο μισθός σου είναι μείον σε σχέση με πριν από 10 χρόνια, όχι όμως και τα κέρδη των αφεντικών.
Σ
την ανεργία ή την αναδουλειά ως αυτοαπασχολούμενος δεν πήρες ποτέ επίδομα ανεργίαςενώ πλήρωνες ακριβά το ΤΣΜΕΔΕ, το ΕΤΑΑ ή τον ΕΦΚΑ, δε μπορούσες να πας στο γιατρό γιατί χρωστούσες εισφορές, μάζευες χρέη ενώ στις εκλογές σε καλούσαν να τους ψηφίσεις με κριτήριο την πιο ευνοϊκή ρύθμιση για να αποφύγεις την κατάσχεση απ’ το ΚΕΑΟ ή την εφορία.
✔️    Με το νόμο Κατρούγκαλου και την ανταποδοτικότητα σου πετσόκοψαν ξανά τη σύνταξη.
🔥  Α
ναρωτιέσαι πόσο θα κρατήσεις το μικρό σου γραφείο γιατί η αφαίμαξη σου απ’ την εφορία και τον ΕΦΚΑ, οι πανάκριβες επαγγελματικές πιστοποιήσεις και τα πολλαπλά μητρώα της “απελευθέρωσης του επαγγέλματος”, οι “σκοτωμένες” τιμές που τα μεγάλα γραφεία επέβαλαν στην πιάτσα, “στύβοντας” στη δουλειά για ένα ξεροκόμματο τους εργαζόμενους τους, σε σπρώχνουν έξω απ’ το επάγγελμα.
Ε
ργάζεσαι ως Δημόσιος Υπάλληλος και σου έκοψαν το 40% του μισθού και αφού αποψίλωσαν τις κρατικές υπηρεσίες από εργαζόμενους τις παρέδωσαν στην “ιδιωτική πρωτοβουλία”, σε μετέτρεψαν σε διεκπεραιωτή επενδυτικών σχεδίων και σε αξιολογούν με αποκλειστικό κριτήριο το πόσο γρήγορα τα εγκρίνεις. ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

👥  Καμιά αναμονή!
Είναι μύθος η «ανάπτυξη για όλους»!

Η ελπίδα δεν βρίσκεται στην πολιτική που θα διασφαλίσει προσέλκυση επενδύσεων και αύξηση των κερδών των ομίλων, όπως μας λένε καθημερινά. Ο μύθος της «ανάπτυξης για όλους» της κυβέρνησης ΝΔ, αποτελεί τη φυσική συνέχεια της «δίκαιης ανάπτυξης» του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανάκαμψη της κερδοφορίας τους δεν οδήγησε τους ομίλους να αποκαταστήσουν τις μεγάλες απώλειες μας σε μισθούς και εργασιακές σχέσεις.
Ούτε το κράτος που τους χρηματοδοτεί να μας απαλλάξει από τις ληστρικές εισφορές του ΕΦΚΑ και τη φορολογία.
Το αντίθετο συμβαίνει: Γι’ αυτό ο ΣΕΒ ζητά νέες φοροελαφρύνσεις και πέρασμα των βαρών στους εργαζόμενους.
Γι’ αυτό οι εργοδοτικοί φορείς αρνούνται την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων.
Γι΄ αυτό φέρνουν νέο ασφαλιστικό που μειώνει περαιτέρω τις συντάξεις και ιδιωτικοποιεί πλήρως την ασφάλιση
μετατρέποντάς την σε επενδυτικό προϊόν ασφαλιστικών ομίλων και τραπεζών.
Οι «εμβληματικές» επενδύσεις έχουν προϋπόθεση τη διατήρηση των απωλειών και νέες δικές μας θυσίες.
Στο πρόσφατο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο δείχνει ότι αυτή η ανάπτυξη όχι μόνο δεν περιλαμβάνει ανάκτηση των απωλειών μας, αλλά εξαπολύεται νέα αντιλαϊκή επίθεση με στόχο να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο μέσος μισθός, να περιοριστεί η δυνατότητα υπογραφής συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις, να χτυπηθεί το δικαίωμα στην απεργία και η δράση των Σωματείων.
Η άνοδος της κατασκευαστικής δραστηριότητας δεν επανέφερε το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων και δεν φρέναρε τη συγκέντρωση των έργων στους κατασκευαστικούς ομίλους, δεν κάλυψε τις ανάγκες του λαού για φτηνή, ασφαλή και ποιοτική κατοικία, για αντισεισμική, αντιπλημμυρική θωράκιση και αντιπυρική προστασία, για αναγκαία έργα υποδομής, ανάγκες που μένουν ανικανοποίητες.
Το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο διαρκείας που ψήφισαν και εφαρμόζουν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ αλλά στους στόχους του συμφωνούν Βαρουφάκης – Βελόπουλος, δηλαδή όλα τα κόμματα που στηρίζουν το μονόδρομο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της ΕΕ και του ΝΑΣΟ, έχει στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας των ομίλων και την προσέλκυση επενδύσεων.
Αντίστοιχα, η άρχουσα τάξη προκειμένου να εξυπηρετήσει το σχεδιασμό της για γεωπολιτική αναβάθμιση, μετατρέπει τη χώρα σε σημαιοφόρο των σχεδίων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ. Σήμερα που οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή αυξάνεται ο κίνδυνος για το λαό, καθώς ολόκληρη η χώρα με-τατρέπεται σε μια απέραντη Νατοϊκή βάση και καθίσταται μα-γνήτης επιθέσεων σε περίπτωση εμπλοκής ΗΠΑ –ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

πραγματικός αντίπαλος ονοματεπώνυμο

Η ηγεσία του ΤΕΕ υπηρετεί τον πραγματικό αντίπαλο

Από την ίδια μας την πείρα, όλα αυτά τα χρόνια, γνωρίζουμε ότι το ΤΕΕ όχι απλά δεν «απουσίαζε», αλλά αντίθετα βρέθηκε στο πλευρό κάθε κυβέρνησης, σύμβουλος, αρωγός και συχνά πρωταγωνιστής στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο ρόλος του ΤΕΕ ως θεσμικός σύμβουλος του αστικού κράτους και η συμμετοχή σε αυτό των εργοδοτών και των διευθυντών μας, στελεχών των επιχειρήσεων αλλά και του κρατικού μηχανισμού, καθορίζει τον προσανατολισμό του.
Υπηρετεί την πολιτική της άρχουσας τάξης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Διαχρονικά οι καθεστωτικές παρατάξεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ, αλλά και οι διάφοροι συνοδοιπόροι τους, που συγκροτούν τόσο την «κυβερνητική» πλειοψηφία, όσο και την βολική «αντιπολίτευση» στη Διοικούσα του ΤΕΕ, έβαλαν πλάτη στην εφαρμογή της πολιτικής της άρχουσας τάξης: προωθώντας αποφασιστικά την Μπολόνια και την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος του μηχανικού, την αντιασφαλιστική πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας κάθε φορά μια κάλπικη «μάχη» για ορισμένες απ’ τις συνέπειες, στηρίζοντας την εργοδοτική επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών και προκρίνοντας όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που απαιτούνται για την επιτάχυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
…  και για το κυνήγι των πιστοποιήσεων

Σταθερά στο πλευρό της αντιλαϊκής πολιτικής
Δεν υπάρχει “μικρότερο κακό”…

Οι φωνές για τη δυνατότητα διαχείρισης του ΤΕΕ προς όφελος της πλειοψηφίας των εργαζόμενων μηχανικών, ενός «ΤΕΕ αδέσμευτου από συμφέροντα», όπως καλεί η νέα παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ, είναι απατηλές.
Ττις «αδέσμευτες» διοικήσεις του ΤΕΕ με πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ τις γνωρίσαμε και αυτό που έδειξαν είναι πως τέτοιες ανέξοδες διακηρύξεις αξιοποιούνται για να ενσωματώσουν λαϊκές δυνάμεις στους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης, να υποτάξουν την εργα-ζόμενη πλειοψηφία στην ισχνή μειοψηφία της άρχουσας τάξης, των ομίλων, του κράτους και των μηχανισμών τους όπως είναι το ΤΕΕ. Δεν πρόκειται τελικά για αυταπάτες.
Η στρατηγική σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, στην (δίκαιη / βιώσιμη) ανάπτυξη αντανακλάται στις προγραμματικές θέσεις «ΔΚΜ» και «Προοδευτικής Συμμαχίας», που κάνουν και οι δύο λόγο για την ανάπτυξη και τις δυνατότητες που μπορεί να δώσει στους μηχανικούς.
Απ’ την άλλη όψη του νομίσματος όμως, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ξανά στην αντιπολίτευση, δεν χρειαζόμαστε «ξαναζεσταμένες» αυταπάτες για το «μικρότερο κακό». Τέτοιες ήταν οι αυταπάτες που σέρβιρε ο μπαξές των συνοδοιπόρων (βλ. ΑΡΑΓΕΣ, #block-ΤΕΕ κα.) του «παλαιού» ΣΥΡΙΖΑ, για τη δυνατότητα φιλολαϊκής διαχείρισης του συστήματος που στήριξε την «πρώτη φορά αριστερή» κυβέρνηση. Δεν έχουμε ανάγκη από νέα «αντιδεξιά» μέτωπα που ενισχύουν ψεύτικες προσδοκίες φιλολαϊκής διαχείρισης εντός των τειχών του καπιταλισμού και της Ε.Ε., από δυνάμεις που έχουν ήδη προσυπογράψει όλες τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις μέχρι το 2060, από τον ΣΥΡΙΖΑ που έκανε όλη τη “βρώμικη” δουλειά για λογαριασμό της άρχουσας τάξης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Όσο για τις δυνάμεις της ΑΝΣΑΡΣΥΑ στο ΤΕΕ (παράταξη #block-ΤΕΕ), ανεξάρτητα από διακηρύξεις με φανφάρες περί «αναγκαίας κοινής δράσης» και “πιστοποιητικών” αγωνιστικότητας, αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι η διαρκής συμπόρευσή τους με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ στις γενικές συνελεύσεις του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.
Η κοινή, με ΛΑΕ και ΣΥΡΙΖΑ, άρνηση υλοποίησης των αποφάσεων των Γ.Σ. του ΣΜΤ για συμπόρευση με τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ενώ δήθεν κόπτονται για τη δράση των σωματείων «από τα κάτω». Αντί να κάνουν επιτέλους αυτοκριτική για την πολιτική “ουράς” στο ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύουν στην πράξη τη μοναδική προσπάθεια συντονισμού του αγώνα Σωματείων και Ομοσπονδιών που υλοποιούν οι ταξικές δυνάμεις ενάντια στην πολιτική ΕΕ – κυβερνήσεων κεφαλαίου – εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τακτική τους των «ίσων αποστάσεων» μεταξύ της συνδικαλιστικής μαφίας της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

✔️  Διεκδικούμε (ΣΣ |> σε τίτλους):

🔹 Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων των ΕΕ – ΔΝΣ – ΕΚΤ .
🔹 Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
🔹 Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις ΣΣΕ. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους. Υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο μας με πραγματικές αυξήσεις.
🔹 Συντονιζόμαστε με την Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων για την πάλη για υπογραφή ΣΣΕ στα εργοτάξια.
🔹 Μείωση των ωρών εργασίας (35ωρο, 5νθημερο, 7ωρο). Πλήρης και σταθερή εργασία για όλους. Κατάργηση του καθεστώτος πληρωμής με ΔΠΥ!
🔹 Άμεση μείωση των εισφορών. Καμία είσπραξη αναδρομικών οφειλών. Όχι στην ανταποδοτικότητα.
🔹 Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
🔹 Δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.
🔹 Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ
, στο 80% του κατώτερου μισθού. Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία!
🔹 Επιστροφή των κλεμμένων εισφορών των μηχανικών απ’το ΤΣΜΕΔΕ μέσω της Τράπεζας Αττικής, με ευθύνη του κράτους.
🔹 Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, σύγχρονη και υψηλού επιπέδου υγεία – ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
🔹 Σύνταξη μετά από 30 χρόνια δουλειάς (στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες).
🔹 Επίδομα ανεργίας για όλους (και για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι») για όσο διαρκεί η ανεργία.
🔹 Κατάργηση του ΚΕΑΟ και των ρυθμίσεων για τις κατασχέσεις! Καμία κατάσχεση λαϊκής κατοικίας
🔹 Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
🔹 Αφορολόγητο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί
🔹 Όχι στην «απελευθέρωση» και την αποσύνδεση πτυχίου επαγγέλματος!
🔹 Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση με ένα πτυχίο 5ετούς διάρκειας ανά ειδικότητα μηχανικού.
🔹 Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, το ακαδημαϊκό δίπλωμα μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος χωρίς ταξικούς φραγμούς και αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς
🔹 Όχι στη διαδικασία της Μπολόνια, στον Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων.
🔹 Καμιά μετατόπιση της «τεχνικής ευθύνης» από το κράτος και την εργοδοσία στον εργαζόμενο.
🔹 Ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (μισθό, ΔΠΥ), με προσανατολισμό του κρατικού ελέγχου στην εργοδοτική ευθύνη.
🔹 Ουσιαστική προστασία της μητρότητας. Άδεια κυήσεως, τοκετού, γαλουχίας και φροντίδας των νεογέννητων, με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα
🔹 Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν!

📍 Όχι στις πολεμικές δαπάνες των Νατοϊκών πολεμικών σχεδιασμών 📌
📍 Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ 📌
📍 Να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις 📌
📍 Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια 📌

pdf

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ 2019 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ

 

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ 2019 – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
www.dpk.tee.gr, email: [email protected], Tηλ.: 6946799833, 6977911896, 6977806266