Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ολιστικές π@παρίες και άλλα τινά

Κατά τους απανταχού γλωσσο-“Μπαμπινώτηδες” ο ολισμός αποτελεί λόγιο ενδογενές δάνειο -γερμανικά Holismus -αρχαία ελληνική ὅλος, ουσιαστικό αρσενικό και στη φιλοσοφία θεωρία (και αντίστοιχη πρακτική) που δίνει –λέει «προτεραιότητα στο όλον σε σχέση με το μέρος» και πιστεύει πως «το όλον είναι αξιολογικά ανώτερο σε σχέση με το άθροισμα των επιμέρους», που θεωρεί πως «τα μέρη ενός συνόλου αλληλοσυνδέονται με τέτοιο τρόπο που η προσέγγιση, κατανόηση και ερμηνεία τους είναι δυνατές μόνο μέσω της αναφοράς στο σύνολο (στο όλον) -Συγγενικές λέξεις…

Ολιστική ιατρική: που σχετίζεται με τη θεώρηση σύμφωνα με την οποία «η θεραπεία της ασθένειας ενός ατόμου και, συνεπώς, η διατήρηση της σωματικής υγείας ευρύτερα, πρέπει να επιτυγχάνεται λαμβάνοντας υπόψη ψυχικούς και κοινωνικούς παράγοντες» κλπ.

Σε ό,τι μας αφορά, πάνε χρόνια που στο «Παιδαγωγικό ποίημα» …ο δρόμος προς τη ζωή» | Ευχαριστούμε τον σοσιαλισμό για τα ευτυχισμένα παιδικά μας χρόνια! σταθήκαμε αναλυτικά σε πλευρές της αστικής ολιστικής θεωρίας στη σημερινή κοινωνία, όπου καταμερισμός εργασίας σε συνδυασμό με ασφυκτικές απαιτήσεις που επιβάλλει η υπάρχουσα μορφή οργάνωσης της εργασίας, οδηγούν κατά κανόνα στον περιορισμό μας σε πολύ στενά πλαίσια, δηλ ο μηχανικός να φτιάχνει μηχανές και σπίτια, ο γιατρός να θεραπεύει … και βέβαια οι Μητσοτάκηδες και ΣυριζΑνελ να μας κυβερνάνε!!.

Με νουθεσίες να μας απασχολούν «απλά πράγματα» -κατά Τσώρτσιλ «όλα τα σπουδαία πράγματα είναι απλά, και πολλά μπορούν να εκφραστούν με μία μόνο λέξη: ελευθερία, δικαιοσύνη, τιμή, καθήκον, έλεος, ελπίδα… Τα γούστα μου είναι απλά: ικανοποιούμαι εύκολα με τα καλύτερα –τα συμπεράσματα, για τον -με δικαιοσύνη, τιμή, καθήκον, έλεος, ελπίδα κλπ. σφαγέα των λαών- δικά σας.

Ο πλούτος δεν συνίσταται στο να έχεις μεγάλα υπάρχοντα, αλλά στο να έχεις λίγα θέλω… ή κατά τον πρωθυπουργό προς τους νέους τις προάλλες «Μην κοιτάτε τα λεφτά, δείτε τη ζωή λίγο πιο “ολιστικά”», με «ανέμελες» συμβουλές για την «εξαιρετική ποιότητα ζωής στην Ελλάδα -με καλές δουλειές και καλές απολαβές» και την άνετη ζωή μας που «οι φίλοι κάνουν πιο εύκολη και πιο ευχάριστη» κλπ –συμπληρώνοντας «νομίζω ότι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για νέους ανθρώπους οι οποίοι έφυγαν και είναι διατεθειμένοι να γυρίσουν»

Η συνάντηση του πρωθυπουργού έγινε την περασμένη Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου, με μια ομάδα από –επιλεγμένους, φοιτητές και νεαρούς εργαζόμενους σε εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίοι συμμετέχουν στο 12ο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας, που πραγματοποιείται σήμερα (μέχρι Παρασκευή 27 Μάη) δείτε την επίσημη κυβερνητική ανάρτηση

Πολιτικές για τη νεολαία
κομμένες και ραμμένες
στις ανάγκες του κεφαλαίου

O Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πάγια επιδίωξη του κεφαλαίου για μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων. «Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό. Και το νομοσχέδιο το οποίο φέρνουμε τώρα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση απελευθερώνει τα πανεπιστήμια να μπορούν να συνδέονται πολύ πιο εύκολα με τις επιχειρήσεις, σπάει στεγανά και προκαταλήψεις του παρελθόντος, διότι ένα μεγάλο κομμάτι της πρωτογενούς δουλειάς, της πνευματικής ιδιοκτησίας που μπορεί να αποτελέσει τη μαγιά για μία επιχειρηματική δραστηριότητα, θα αναπτύσσεται στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα», είπε, διαφημίζοντας ως «καινοτόμα» μια πολιτική που αντί να προσανατολίζει την γνώση στην ικανοποίηση των ολοένα διευρυνόμενων αναγκών της κοινωνίας, θα την κατευθύνει στην εξυπηρέτηση των αναγκών των επιχειρήσεων.

Παρέλειψε βέβαια να αναφέρει ότι οι πολιτικές αυτές, καταδικάστηκαν με τον πλέον ηχηρό τρόπο από τους φοιτητές, που στις πρόσφατες Φοιτητικές Εκλογές ανέδειξαν την «Πανσπουδαστική ΚΣ» πρώτη δύναμη πανελλαδικά, καταποντίζοντας την κυβερνητική ΔΑΠ που πρεσβεύει αυτήν ακριβώς την αντιδραστική πολιτική.

Ακόμα, «η πιο ουσιαστική πολιτική την οποία μπορούμε να κάνουμε για τη νέα γενιά είναι να δημιουργήσουμε περισσότερες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας», είπε επίσης ο Κυρ. Μητσοτάκης, την ώρα που οι μισθοί βρίσκονται σε κατώτερα επίπεδα προ 10ετίας, με τους νέους να βιώνουν εργασιακή περιπλάνηση και όρους γαλέρας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που πολλοί από αυτούς εργάζονται στον τουρισμό δουλεύοντας 10ωρα και 12ωρα καθημερινά.

Προσπάθησε να διαφημίσει την τελευταία προσαρμογή του κατώτατου μισθού, που όμως εξανεμίζεται από το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων, σημειώνοντας ότι «είχαμε το θάρρος να προχωρήσουμε σε μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού με 50 ευρώ το μήνα, με την πρόσθετη αύξηση την οποία δίνουμε από 1η Μαΐου, που είναι σημαντικό για τα παιδιά εκείνα, για τους νέους μας οι οποίοι είναι στον κατώτατο μισθό».

Στη συνέχεια όμως ανέπτυξε αυτό που ωφελεί επί της ουσίας τους εργοδότες. Συγκεκριμένα είπε ότι «από κει και πέρα, όπως είπαμε, βελτίωση συνολικά του διαθέσιμου εισοδήματος. Ο ονομαστικός μισθός έχει σημασία αλλά τελικά αυτό που σας ενδιαφέρει είναι τι μένει στην τσέπη. Αυτό σημαίνει φορολογία, σημαίνει εργοδοτικές εισφορές, να μένουν τελικά περισσότερα χρήματα στην τσέπη του εργαζόμενου», προαναγγέλλοντας δηλαδή νέες μειώσεις φόρων και εργοδοτικών εισφορών.

Όσον αφορά στα ζητήματα στέγης και συγκεκριμένα για τους φοιτητές, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ξανά τις στοχεύσεις της κυβέρνησης, δηλαδή την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων λέγοντας ότι «φαίνεται αδιανόητο αυτή τη στιγμή ότι υπάρχουν πανεπιστήμια τα οποία μπορεί να έχουν δυνατότητα κι έχουν χώρο, να μην έχουν βρει τρόπο, μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, να κατασκευάσουν φτηνή και ανταγωνιστική φοιτητική στέγη. Δεν λέω κατ’ ανάγκη να είναι δωρεάν, αλλά ξέρετε όσοι έχετε σπουδάσει εκτός Αθηνών, τι ενοίκια μπορούν να ζητάνε. Φαντάζομαι ότι θα υπήρχε πολύ μεγάλη ζήτηση με ένα πολύ πιο χαμηλό ενοίκιο να μπορεί κανείς να έχει μία αξιοπρεπή φοιτητική στέγη εντός του χώρου του πανεπιστημίου».