Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

‘Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο μεγάλο συλλαλητήριο 5 μ.μ. στο ΣΕΜΠΟ της COSCO

Η πρόσβαση στο απογευματινό συλλαλητήριο στις 5 μ.μ. στο ΣΕΜΠΟ της COSCO για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους απεργούς και στο Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για να γυρίζουν όρθιοι στα σπίτια τους, στις οικογένειές τους μετά το μεροκάματο γίνεται ως εξής:

Με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

🚍  Με τα λεωφορεία:

  • 841 από Σταθμό Μετρό Νίκαιας (μέσω Π. Ράλλη-Σαλαμίνος)
  • 842 από Ομόνοια – Σταθμό Μετρό Κορυδαλλού (μέσω Π. Ράλλη – Γρηγόρη Λαμπράκη)
  • 843 από σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά

Κατεβαίνετε στη στάση Λεωφορείων «ΙΚΟΝΙΟ» (ΠΛΗΣΙΟΝ BEAT) και από εκεί,  διασχίζετε κάθετα το δρόμο προς την πύλη του ΣΕΜΠΟ 🏃 🏃‍♂️.

🚖 🚘 Με αυτοκίνητο

Η πρόσβαση στο χώρο με αυτοκίνητο γίνεται από Πειραιά μέσω Ακτής Ηετίωνα και από Αθήνα μέσω Π. Ράλλη – Σαλαμίνος ή μέσω Π. Ράλλη – Γρηγορίου Λαμπράκη, καταλήγοντας στην Περιφερειακή της Δραπετσώνας και συνεχίζοντας προς ΣΕΜΠΟ.

Πέραμα Βασίλειο Cosco

Μετά όλο ευθεία και ακολουθώντας τις πινακίδες
«ΠΡΟΣ ΣΤΑΘΜΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ»
θα καταλήξετε στο χώρο της συγκέντρωσης

WFTU logoΤην αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων της COSCO εκφράζει το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Συγκεκριμένα, απέστειλε το εξής μήνυμα στο ΠΑΜΕ:

«Η απεργία των εργαζομένων της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά συνεχίζεται για 3η μέρα. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας, ενάντια στην εκμετάλλευση.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας για την απώλεια της ζωής του συναδέλφου στην οικογένεια του και το ΠΑΜΕ.
Όχι άλλο αίμα, όχι άλλοι θάνατοι για τα κέρδη!».

Σε μαζική συμμετοχή στην παναττική συγκέντρωση στις 5 μ.μ. καλούν εργατικά Σωματεία και φορείς, μετά το κάλεσμα της ΕΝΕΔΕΠ.

Εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους της COSCO.
Απαιτούν εδώ και τώρα να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους για αυτό το εργοδοτικό έγκλημα και να ικανοποιηθούν άμεσα και πλήρως τα αιτήματα του Σωματείου της ΕΝΕΔΕΠ.

  • Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση καλεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
    «Είμαστε δίπλα τους και εκφράζουμε την ταξική μας αλληλεγγύη, στηρίζουμε τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους απέναντι στη βαρβαρότητα εργοδοσίας και κυβέρνησης. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας!» τονίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο.
  • Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής τονίζει μεταξύ άλλων: «Απαιτούμε η εργοδοσία να κάνει δεκτά τα αιτήματα του Σωματείου των εργαζομένων της COSCO. Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών» και προσθέτει πως «Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Ο αγώνας των εργαζομένων της COSCO είναι αγώνας όλων μας».
  • Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και τα επιχειρησιακά Σωματεία: Εργαζομένων στη Vodafone – 360 Connect και λοιπές θυγατρικές, FORTHNET – NETMED,  Εργαζομένων Cosmote – E Value ν. Αττικής.
  • Ακόμη το απερχόμενο ΔΣ του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων – Ταχυμεταφορών Ν. Αττικής (ΣΕΤΤΑ), το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.
  • Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί και το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων – Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου».
  • H Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων εκφράζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη στους απεργούς και στο σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ, στον δίκαιο και αναγκαίο αγώνα τους για να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους για αυτό το νέο εργοδοτικό έγκλημα και να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO.
    Θυμίζουμε πως από νωρίς το πρωί, οι δικηγόροι που στηρίζουν τα ψηφοδέλτια της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων, Άγγελος Βρεττός, υποψήφιος Πρόεδρος του ΔΣΑ, Χαρά Μαρούλη, υποψήφια σύμβουλος ΔΣΑ και Στέλα Παπαοικονόμου, υποψήφια σύμβουλος ΔΣΠ, βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά για να στηρίξουν έμπρακτα τους εργαζόμενους στις προβλήτες.
  • Σε συγκέντρωση στα γραφεία της COSCO στην Κωνσταντινούπολη σήμερα στις 5 μ.μ. καλεί το Συνδικάτο Μεταφορών Τουρκίας Nakliyat-Is.
    Με αυτό τον τρόπο εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της COSCO στον Πειραιά.
    ℹ️ Σε πρόσφατο μήνυμα του άλλωστε το Συνδικάτο είχε επισημάνει: ⏭️ «Αδέλφια μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον χαμό ενός 45χρονου εργάτη στις προβλήτες της COSCO στον Πειραιά. Είναι σαφές ότι πρόκειται για φόνο εκ προμελέτης που διαπράχθηκε από την απληστία των εργοδοτών για όλο και περισσότερο κέρδος. Ο αδερφός μας εργάτης σκοτώθηκε κυριολεκτικά από τον εργοδότη, λόγω έλλειψης μέτρων ασφάλειας και προστασίας. Δυστυχώς βλέπουμε τις ίδιες δολοφονίες που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί σε όλο τον κόσμο.
    Εκ μέρους της εργατικής τάξης της Τουρκίας και του Συνδικάτου Μεταφορών Nakliyat-İş, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της COSCO που απεργούν υπό την ηγεσία του σωματείου τους ΕΝΕΔΕΠ. Εκφράζουμε, επίσης, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην εργατική τάξη της Ελλάδας. Η ενότητα των εργαζομένων θα νικήσει! Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!»
  • Όλες και όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση -συλλαλητήριο καλεί η ΟΓΕ Νίκαιας Περάματος Κορυδαλλού Κερατσινίου-Δραπετσώνας Σαλαμίνας
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να δικαιωθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων στις προβλήτες, σε όλο το λιμάνι του Πειραιά, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
    Σχετική ανακοίνωση – καταγγελία “για το τραγικό δυστύχημα στην COSCO και τις “ελεημοσύνες” των υπερεργολάβων” έβγαλε κεντρικά η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας
  • Σε μήνυμά της η Συνδικαλιστική Οργάνωση USB Ιταλίας σημειώνει ότι «στέκεται στο πλευρό των απεργών εργατών στο λιμάνι του Πειραιά. Μοιραζόμαστε και στηρίζουμε τους αγώνες των ταξικών συνδικάτων διεθνώς ενάντια στις εργασιακές συνθήκες που εκμεταλλεύονται τους εργάτες μέχρι θανάτου».
  • Η Συντεχνία Εργατοϋπαλλήλων Γεωργίας, Δασών, Μεταφορών, Λιμενεργατών, Ναυτεργατών και Συναφών Επαγγελμάτων Κύπρου (ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ) σημειώνει πως «αυτά τα ατυχήματα δεν έπρεπε να συμβαίνουν και μπορούσαν να αποφεύγονταν αν λαμβάνονταν όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας, τόσο από τους εργοδότες, όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες» και εκφράζει «την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη μας στους αγώνες σας για 6ωρες πόστες, για κατάργηση των κόντρα βαρδιών, για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης εργασία, για συμφωνημένες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για την πλήρη εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων».
  • Μήνυμα αλληλεγγύης στους λιμενεργάτες της COSCO έστειλε το Σωματείο εργαζομένων στο μετρό στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, Seko Klubb 111, που οργανώνει χιλιάδες εργαζόμενους,
  • Την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς και τους συναδέλφους του νεκρού εργαζόμενου εκφράζει η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών – Επικοινωνιών Λ. Αμερικής (FUTAC). «Σας λέμε ότι ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών» σημειώνει στο μήνυμά της.
  • Επίσης, σε μήνυμά της η Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωσης Μεταφορών της ΠΣΟ στους εργαζόμενους της COSCO και το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, επισημαίνει ότι, «ένας νεαρός εργάτης θυσιάστηκε από τους εργοδότες για να αποκτήσουν όλο και περισσότερα κέρδη λόγω της έλλειψης των απαραίτητων προφυλάξεων που έπρεπε να είχαν ληφθεί εκ των προτέρων.
  • Από την χώρα των Βάσκων το Συνδικάτο LAB καταγγέλλει «το θάνατο εργαζόμενου στις προβλήτες της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Το καπιταλιστικό σύστημα δολοφόνησε έναν ακόμη εργάτη. Η επισφάλεια των συνθηκών εργασίας συνέβαλε σε αυτό το μοιραίο αποτέλεσμα. Απαιτούμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου, στο ΠΑΜΕ και στα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας».
  • Την αλληλεγγύη τους εκφράζουν τα Συνδικάτα του Καζακστάν: ΖΑΝΑΡΤΟΥ, ΟΝΤΑΚ, Ανθρακωρύχων, Εργαζομένων στα Τρένα, Εργαζομένων στις μεταφορές, Τοπικό Συνδικάτο Αν. Καζακστάν, σημειώνοντας «εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς και τους συναδέλφους του εκλιπόντος εργάτη στο λιμάνι του Πειραιά και στηρίζουμε πλήρως την απεργία των λιμενεργατών που αντιτίθενται στις αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών της COSCO. Απαντώντας στην έκκληση του ΠΑΜΕ, δείχνουμε την αλληλεγγύη μας και απαιτούμε η COSCO να εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις των απεργών, να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και να εξασφαλίσει μέτρα ασφάλειας. Για τον θάνατο εργάτη να τιμωρηθούν και οι ένοχοι υπεύθυνοι της εταιρείας! Οι πολυεθνικές εταιρείες παντού και σε όλες τις χώρες, με τη συμμετοχή των αρχών, καταστρέφουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, προσπαθούν να καταστρέψουν τα συνδικάτα και να θεσπίσουν τους δικούς τους κανόνες υπερεκμετάλλευσης και αστυνόμευσης».
  • Την αλληλεγγύη του εκφράζει επίσης το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Εμπόριο Αιγύπτου – GTUCW.
  • Σε μήνυμα του το Συνδικάτο SAPB CGT (Συνδικάτο Εργαζομένων στην Δημόσια Διοίκηση Βαρκελώνης) επισημαίνει: «Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους συναδέλφους του Δημήτρη, του εργάτη που δολοφονήθηκε δουλεύοντας στις προβλήτες της COSCO στον Πειραιά. Απλώνουμε το χέρι διεθνιστικής, ταξικής αλληλεγγύης στους λιμενεργάτες που απεργούν για τρίτη μέρα, στην ΕΝΕΔΕΠ και το ΠΑΜΕ».
  • Και πολλοί άλλοι φορείς, σωματεία και ομοσπονδίες

‘Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο μεγάλο συλλαλητήριο 5 μ.μ. στο ΣΕΜΠΟ της COSCO