Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουγγαρία: Ορμπάν και αντιπολίτευση τσακώνονται για το πώς θα σβήσουν τα ίχνη της κομμουνιστικής περιόδου

Την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης δέχεται ο φασίστας πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν για το γεγονός ότι έδωσε εντολή σήμερα για την μετακίνηση ενός αγάλματος του Ίμρε Νάγκι, του αντεπαναστάτη και προδότη της εργατικής εξουσίας, που σήμερα θεωρείται ήρωας της αντεπανάστασης του 1956, οργανωμένη από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Πρωθυπουργός από το 1953 και κατά τη διάρκεια της Ουγγρικής αντεπανάστασης του 1956, ήταν αυτός που ως πρωθυπουργός στις 23 Οκτώβρη του 1956 άνοιξε τα σύνορα με την Αυστρία και μπήκαν ανεξέλεγκτα όλα τα φασιστικά, αντιδραστικά στοιχεία που είχαν εγκαταλείψει την Ουγγαρία μετά την επανάσταση και τη νίκη της λαϊκής δημοκρατίας. Ετσι διείσδυσαν στην Ουγγαρία χιλιάδες οπλισμένοι φυγάδες από το εξωτερικό. Δηλαδή, δυνάμεις οργανωμένες από τους καπιταλιστές και τσιφλικάδες της Ουγγαρίας που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την επανάσταση. Ετσι εξελίχθηκε ανοιχτό ένοπλο πραξικόπημα για την καπιταλιστική παλινόρθωση. Στους δρόμους της Βουδαπέστης κυριαρχούσε η αντεπαναστατική τρομοκρατία, ομαδικά δολοφονούνταν κομμουνιστές, πρόεδροι αγροτικών ενώσεων, πρόεδροι συμβουλίων, οπαδοί του σοσιαλισμού. Στον πολιτικό στίβο είχαν επανεμφανιστεί καπιταλιστές, γαιοκτήμονες, τραπεζίτες, πρίγκιπες και κόμητες, με επικεφαλής τον Μίντσεντι. Εμφανίστηκαν στη βουλή, ίδρυσαν μέσα σε δυο μέρες 28 αντεπαναστατικά κόμματα.

Με επικεφαλής τον Γιάνος Κάνταρ δημιουργήθηκε η επαναστατική εργατο-αγροτική κυβέρνηση, για την υπεράσπιση της λαϊκής εξουσίας. Η προσωρινή ΚΕ του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και η νέα εργατοαγροτική κυβέρνηση απευθύνθηκαν στην ουγγρική εργατική τάξη, κάνοντας έκκληση για την υπεράσπιση της λαϊκής εξουσίας από την αντίδραση. Η εργατική τάξη της χώρας κινητοποιήθηκε με μαζικές διαδηλώσεις, συγκρότησε ένοπλα τμήματα για την υπεράσπιση της λαϊκής εξουσίας. Η ΕΣΣΔ ανταποκρίθηκε στην παράκληση της νέας ουγγρικής κυβέρνησης για διεθνιστική βοήθεια και συνέβαλε στη συντριβή των ένοπλων αντεπαναστατικών ομάδων. Με τη βοήθεια του Κόκκινου Στρατού αποσοβήθηκε στην Ουγγαρία ένας μακροχρόνιος εμφύλιος πόλεμος ενάντια στην επανάσταση.

Ο Νάγκι εκτελέστηκε στις 16 Ιουνίου 1958 στη Βουδαπέστη. Το μπρούτζινο άγαλμά του, που ανεγέρθηκε το 1996, βρίσκεται σε μια πλατεία κοντά στο ουγγρικό κοινοβούλιο στη Βουδαπέστη.

23 Οκτωβρίου 1956: Αντεπανάσταση στην Ουγγαρία

Με βάση την κυβερνητική εντολή, πρέπει να μεταφερθεί σε ένα λιγότερο ορατό μέρος και να αντικατασταθεί με αντίγραφο ενός μνημείου «αφιερωμένου στα θύματα του κομμουνιστικού καθεστώτος» του Μπέλα Κουν, «ψυχή» της,  για σύντομο χρονικό διάστημα το 1919, σοσιαλιστικής επανάστασης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν σήμερα τον Όρμπαν ότι επιχειρεί ιστορικό αναθεωρητισμό και ότι επιδιώκει επίσης να αποκαταστήσει τον ναύαρχο Μίκλος Χόρτι, τον ηγέτη της Ουγγαρίας την περίοδο του μεσοπολέμου που είχε συνάψει συμμαχία με τη ναζιστική Γερμανία.

Οι υποστηρικτές του εθνικιστή ηγέτη υποστηρίζουν ότι στόχος του είναι να αποκαταστήσει τους δημόσιους χώρους της ουγγρικής πρωτεύουσας στην εμφάνιση που είχαν πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να σβήσει τα ίχνη της κομμουνιστικής περιόδου, η οποία έληξε το 1989.

Η αντεπανάσταση του 1956 στην Ουγγαρία και οι ετερόκλητοι υποστηριχτές της