Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανία: Την διάλυση μνημείου αφιερωμένου στον Κόκκινο Στρατό καταγγέλλει το Κομμουνιστικό Κόμμα

Ένα ακόμη επεισόδιο αντικομμουνιστικής υστερίας γράφεται στην Ουκρανία, καθώς οι τοπικές αρχές της πόλης Λβιβ αποφάσισαν να προχωρήσουν στην πλήρη αποκαθήλωση του «Μνημείου της Δόξας» το οποίο είναι αφιερωμένο στους ηρωϊκούς πολεμιστές του Κόκκινου Στρατού. Η διάλυση του μνημείου αναμένεται να γίνει μέχρι τα τέλη του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Την εν λόγω απόφαση αποδοκίμασε έντονα το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας. Σε δήλωση του, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας Πέτρο Σιμονένκο χαρακτήρισε την διάλυση του μνημείου ως «πράξη κρατικού βανδαλισμού και τρομοκρατίας», προσθέτντας: «Πρόκειται για ένα έγκλημα ενάντια στη μνήμη των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, ένα έγκλημα ενάντια στη μνήμη των συμπατριωτών μας που σκοτώθηκαν στη μάχη ενάντια στην φασιστική λαίλαπα, είναι χαστούκι στο πρόσωπο της διεθνούς κοινότητας και όλων των μελών της αντι-χιτλερικής συμμαχίας».

1022873028

Ουκρανός φασίστας “επί το έργον” βανδαλίζει το Μνημείο του Κόκκινου Στρατού στο Λβιβ.

Το «Μνημείο της Δόξας» του Λβιβ είναι ένα από τα πολλά μνημεία της σοβιετικής εποχής τα οποία έχουν γίνει στόχος από τις ακροδεξιές αρχές στην Ουκρανία, έπειτα από το επονομαζόμενο «Μαιντάν» του 2014. Με νόμο, η κυβέρνηση διέταξε την αφαίρεση (διάλυση) όλων των «κομμουνιστικών συμβόλων» με εξαίρεση τα μνημεία πολέμου και ως εκ τούτου οι τοπικές αρχές του Λβιβ έπρεπε να βρουν άλλου είδους δικαιολογία για την απομάκρυνση του μνημείου.

Έπειτα από συνεχόμενες πράξεις βανδαλισμού από ομάδες φασιστών τα προηγούμενα χρόνια το «Μνημείο της Δόξας» έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, δίνοντας την ευκαιρία στην τοπική αρχή να διατάξει την απομάκρυνση του για «λόγους ασφαλείας».

Οι τοπική διοίκηση του Λβιβ έχει εδώ και πολύ καιρό δείξει τις πραγματικές της διαθέσεις και τους λόγους που κρύβονται πίσω απ’ αυτήν την ενέργεια, καθώς έχει ήδη προχωρήσει σε μαζικές ονοματοδοσίες δρόμων προς τιμήν Ουκρανών συνεργατών των Ναζί που πολέμησαν ενάντια στην Σοβιετική Ένωση, ενώ είχε ανακυρήξει το 2019 ως «Έτος Στεπάν Μπαντέρα» θέλοντας να τιμήσει τον διαβόητο Ουκρανό φασίστα.

Πηγή: idcommunism.com