Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο αγώνας συνεχίζεται για τους καλλιτέχνες και τους σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών – Καμία δέσμευση από το ΥΠΠΟΑ

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα στο υπουργείο Πολιτισμού η συνάντηση των εκπροσώπων καλλιτεχνικών σωματείων, της ΠΟΘΑ, του ΣΕΗ, και άλλων σωματείων του κλάδου, οι οποίοι νωρίτερα σήμερα μαζί με τους σπουδαστές των δραματικών σχολών, ωδείων και σχολών χορού, πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού και πορεία προς τη Βουλή, με εκπροσώπους των υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και ΥΠΠΟΑ.

Οι καλλιτέχνες διεκδικούν την ανάκληση του προεδρικού διατάγματος 85/2022 που, όπως δηλώνουν, υποτιμά τις καλλιτεχνικές σπουδές, εξισώνοντας τα διπλώματα με απολυτήρια λυκείου. Άλλωστε, όπως είπαν στη μαζική τους συγκέντρωση σήμερα οι καλλιτέχνες :«Είμαστε όλοι εδώ κι είμαστε στην δυσάρεστη θέση να διεκδικήσουμε το αυτονόητο».

Μετά από αίτημα των συγκεντρωμένων αλλά και κάτω από την πίεση της κινητοποίησης, το απόγευμα, αντιπροσωπεία καλλιτεχνικών σωματείων και σπουδαστών συναντήθηκε με εκπροσώπους των υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας και Εσωτερικών στους οποίους μετέφεραν την αγανάκτηση για το απαράδεκτο Προεδρικό Διάταγμα και το κοινό αίτημα για απόσυρσή του.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των σωματείων, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική δέσμευση σε αυτή την κατεύθυνση. Όπως δηλώθηκε και μέσα από τη μεγάλη συμμετοχή στη συγκέντρωση, αλλά και μετά το αποτέλεσμα της συνάντηση, για τα σωματεία και τους σπουδαστές ο δρόμος για ουσιαστική αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, για καμία υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, περνά μέσα από τους αγώνες.

 

Ο Μαρξ και η αισθητική, του Μιχαήλ Λίφσιτς