Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης συνεχίζει να θέτει ανεπίτρεπτα εμπόδια στη λειτουργία του Σχολείου Μεταναστών

Ανεπίτρεπτα χαρακτηρίζει τα εμπόδια που θέτει η δημοτική αρχή Νέας Ιωνίας στη λειτουργία σχολείου μεταναστών η «Λαϊκή Συσπείρωση» της πόλης.

Υπενθυμίζει ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 8 Οκτώβρη 2018 είχε προτείνει την παραχώρηση δύο αιθουσών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ» για να ξεκινήσει η λειτουργία του σχολείου των μεταναστών.

Ωστόσο, την πρόταση απέρριψε η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Σχολικής Επιτροπής, με επιχειρήματα εντελώς έωλα, ενώ αντιμετωπίστηκε από το δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και μερίδα της μειοψηφίας, αλλά και τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων κυρίως με κριτική απέναντι στην εκτίμηση της παράταξης ότι τέτοιου είδους αποφάσεις -της Σχολικής Επιτροπής- παραπέμπουν σε ρατσιστικές λογικές. Κάτι που φαίνεται ότι έθιξε πολλούς με αφορμή την αρνητική ψήφο των εκπροσώπων τους να μην παραχωρηθούν οι αίθουσες.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ν. Ιωνίας αναφέρει ότι «με εξαίρεση τους δημοτικούς συμβούλους Κολμανιώτη, Αβακουμίδη και Κουτσό, όλοι όσοι πήραν το λόγο αποδέχτηκαν στην ουσία τα σαθρά επιχειρήματα του αντιδήμαρχου Παιδείας Χρ. Χατζηιωάννου, περί επιβαρυμένου κτιρίου από τις συνεχείς εκδηλώσεις(!!!) περί κατεστραμμένων δαπέδων της αίθουσα προκάτ, περί έλλειψης τουαλέτας τις ώρες που οι μετανάστες διδάσκονται ελληνικά και άλλα τέτοια υπέροχα, τα οποία ανακάλυψαν μετά από πέντε χρόνια συνεχούς λειτουργίας του σχολείου μεταναστών, με στόχο όπως φάνηκε και στη συνέχεια να τους διώξουν από το 4ο Δημοτικό Σχολείο και να πάνε αλλού.

Η ομιλία όμως της κ. Ολ. Κατημερτζή για το θέμα ήταν πραγματικά αποκαλυπτική. Έδειξε ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος της άρνησής τους να παραχωρήσουν τις αίθουσες όταν είπε: Μια τέτοια παραχώρηση εφόσον προσκρούει στην αντίθετη άποψη του διευθυντή του σχολείου δεν είναι ανάγκη να σταθεί αφορμή να χαλάσουμε τη συνεργασία που θέλουμε να έχουμε με τους διευθυντές.

Η θέση της δημοτικής αρχής και η επιλογή της να έχει καλή συνεργασία με ορισμένους διευθυντές που η αρνητική τους στάση σε τέτοια θέματα μπορεί να κρύβει αντιδραστικές έως και ρατσιστικές αντιλήψεις, σίγουρα δεν είναι καθόλου τυχαία. Και είναι φυσική συνέπεια, όταν διαλέγεις για σύμμαχο αυτή την πλευρά, να έρχεσαι σε σύγκρουση με την άλλη, αυτή δηλαδή που δεν μπορείς να βάλεις στο χέρι. Όπως το εργατικό κίνημα που συγκρούεται με τέτοιες αντιλήψεις και λογικές, γι’ αυτό και απορρίπτεις το αίτημα του Συλλόγου των Δασκάλων που αριθμεί πάνω από 800 μέλη.

Εκτός αυτού, κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχτηκαν και άλλες πλευρές της ίδιας πολιτικής λογικής με τη δημοτική αρχή, μέσα από πονηρές και συγκαλυμμένες ερωτήσεις άλλης δημοκρατικής παράταξης όπως: Αν το σχολείο μεταναστών λειτουργεί με άδεια του υπουργείου ή αν ακολουθεί κάποιο εγκεκριμένο πρόγραμμα ή αν έχει τη δυνατότητα να δίνει πιστοποιητικά γλωσσομάθειας….!!! Αυτό τους μάρανε η πιστοποίηση και η νομιμότητα!!!

Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν τις σοβαρότατες ελλείψεις των σχολικών κτιρίων για συγκεκριμένους στόχους και ας είναι αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής, μας κατηγόρησαν ότι εκμεταλλευόμαστε το ευαίσθητο θέμα των μεταναστών πολιτικά!!! Έτσι νόμισαν ότι μπορούν να συγκαλύψουν τη δική τους πολιτική στάση, που εκ του αποτελέσματος στρεφόταν εναντίον τους.

Αποκορύφωμα όμως και επιβεβαίωση των πραγματικών τους επιδιώξεων, ήταν η άρνηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου να βάλει για ψήφιση την εισήγηση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Ν. Ιωνίας για παραχώρηση των αιθουσών του 4ου Δημοτικού Σχολείου στο Σύλλογο “Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ”. Και δεν τόλμησαν να το κάνουν γιατί ήταν ανέτοιμοι να δώσουν συγκεκριμένη λύση. Πολύ περισσότερο, όμως, δεν μπορούσαν να ψηφίσουν την πρότασή μας, χωρίς την άδεια του εκλεκτού τους διευθυντή. Τα άλλα που είπαν για δημοκρατικές διαδικασίες και ότι δεν έχει συζητηθεί στη ΔΕΠ (Δημοτική Επιτροπή Παιδείας) η οποία και είναι αρμόδια να αποφασίσει, δεν πείθουν κανένα. Γιατί κυρίαρχο πολιτικό και αποφασιστικό όργανο του δήμου (που μπορούσε να δώσει άμεσα λύση) είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που ορκίζονται ότι δεν μπαίνουν εμπόδιο στη λειτουργία του σχολείου των μεταναστών, διαψεύδονται από τις ίδιες τους τις πράξεις. Από τις 27/9/18 που έστειλε η “Λαϊκή Συσπείρωση” την εισήγηση και μέχρι τις 8/10/18, ημέρα του συμβουλίου, είχαν ξεχάσει ότι υπάρχει Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και περίμεναν να γίνει το Δημοτικό Συμβούλιο για να ξεκινήσουν τις δημοκρατικές τους διαδικασίες!!! Έτσι εάν και όταν συνεδριάσει η ΔΕΠ και βγάλει θετική απόφαση και αν συμφωνήσει και ο δήμαρχος με την παραχώρηση θα ξεκινήσουν τα μαθήματα. Σε περίπτωση δε αρνητικής απόφασης θα πρέπει ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών να ξανααιτηθεί έναν άλλο χώρο από τους προτεινόμενους από τη δημοτική αρχή και το αίτημά του να ξανασυζητηθεί από τα αρμόδια όργανα, όποτε κι αν αυτά συνεδριάσουν. Δηλαδή τα μαθήματα καλώς εχόντων των πραγμάτων να αρχίσουν… καλά Χριστούγεννα!!!

Καλούμε τη δημοτική αρχή, που ο πρόεδρός της έκρινε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι αρμόδιο να αποφασίσει, να δώσει άμεσα λύση για να αρχίσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση τα μαθήματα.

Κατά τα άλλα ο ιωνιώτικος λαός καταλαβαίνει και έχει την πείρα να κρίνει τη στάση του καθενός και από αυτό το ζήτημα».