Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο δήμαρχος Σελέκος και το πηχτό σκοτάδι της Εστίας

Στο στόχαστρο οι κομμουνιστές δήμαρχοι και είναι  βέβαιο ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές οι χυδαίες επιθέσεις θα πυκνώσουν. Μαζί με την προβοκάτσια σε βάρος του Πελετίδη, η επίθεση στον άλλο κομμουνιστή δήμαρχο, τον Μιχάλη Σελέκο.

Οι κομουνιστές δήμαρχοι έδειξαν τι θα μπορούσε να γίνει αν οι ο λαός είχε την εξουσία. Έκαναν κάθε τι που μπορούσαν για να αμβλύνουν τις συνέπειες στα φτωχά λαϊκά στρώματα από τα βάρβαρα χτυπήματα της αντιλαϊκής πολιτικής. Στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων, των συνδικάτων, των λαϊκών επιτροπών, στους φορείς της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Εν τέλει καταξιώθηκαν ακόμη περισσότερο στη συνείδηση των δημοτών, ως κομμουνιστές δήμαρχοι και αποτελούν πλέον… κακό παράδειγμα.

Τη «σκυτάλη» των επιθέσεων πήρε η εφημερίδα Εστία η οποία μη έχοντας τι να καταλογίσει στον κομμουνιστή δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο, νόμισε ότι βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στον κόκκινο δήμαρχο για το βιβλίο που χάρισε στους αριστεύσαντες μαθητές του Χαϊδαρίου. Ενοχλήθηκε και για ένα λόγο ακόμη, γιατί οι μαθητές του Χαϊδαρίου θα μάθαιναν την πραγματική ιστορία του τόπου.

Ο κομμουνιστής δήμαρχος δώρισε στους μαθητές τη συλλογή διηγημάτων του δημοσιογράφου του Τάσου Αυγερινού, «Η μεγάλη νύχτα». διηγήματα εμπνευσμένα από τα μετεμφυλιακά χρόνια της φασιστικής τρομοκρατίας με απίθανα και όμως αληθινά περιστατικά. Και αυτά τα περιστατικά είναι που τρόμαξαν την Εστία. Γιατί το βιβλίο είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για την ιστορική περίοδο μετά την Κατοχή. Πρόκειται για την εποχή μετά τη λήξη του εμφύλιου πολέμου, μετά το 1949. Τότε που οι νικητές εγκαθίδρυσαν στη χώρα ένα κράτος βίας, τρόμου και παραλογισμού, με αποτέλεσμα να απλωθεί σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια μια ατελείωτη νύχτα . Τα διηγήματα της συλλογής δίνουν, μέσα από δέκα ρεαλιστικές ιστορίες, την εικόνα εκείνης της σκοτεινής και δραματικής εποχής, με τα έκτακτα στρατοδικεία, τις εκτελέσεις, τις εκτοπίσεις, τη δράση των παρακρατικών οργανώσεων και την παραφροσύνη των δημόσιων αρχών. Εικόνες ζωντανές. Γραφή απλή και καθαρή. Περιστατικά, που διδάσκουν τους νεότερους και σίγουρα ενοχλούν τους ιδεολογικούς απογόνους των ανθρώπων του Βαν Φλίτ και του Πιουριφόι.

Ο συγγραφέας Τάσος Αυγερινός  στα σαράντα χρόνια της επαγγελματικής του διαδρομής στον Τύπο εργάστηκε σε πολλές ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες και από το 1974 μέχρι το 2002 ήταν συντάκτης του «Ριζοσπάστη». Δυστυχώς ο Τάσος έφυγε νωρίς από τη ζωή, το έργο του όμως λαμπρύνει την ελληνική λογοτεχνία. Μάστορας της συναρπαστικής αφήγησης ιστορικών γεγονότων με τη γραφή του θυμίζει Παπαδιαμάντη.  Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Τέλος, ο Μιχάλης Σελέκος είναι άνθρωπος του λαού, δίπλα στο λαό, μαζί με το λαό και τους συμπολίτες του. Γι’ αυτό άλλωστε τον εμπιστεύτηκαν και τον εξέλεξαν δήμαρχο και θα τον ξαναεκλέξουν. Άεργους, και ανθρώπους που την «βγάζουν αΐδρωτη» η Εστία ας ψάξει στον ιδεολογική χώρο που εκπροσωπεί. Θα βρει πολλούς, υποψήφιους δημάρχους, περιφερειάρχες, βουλευτές κλπ. πρόθυμους να υπηρετήσουν κάθε αντιλαϊκή πολιτική, ανάλγητους και αδιάφορους στα μικρά και μεγάλα προβλήματα των πολιτών.