Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο “ΒΗΜΑ”: Προσανατολισμένος στην βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα ΝΑΤΟικά σχέδια

Σταθερά προσανατολισμένος στην βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα για το λαό ΝΑΤΟικά σχέδια και στον πόλεμο στην Ουκρανία εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -λίγες μέρες πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ- παρουσιάζοντας σαν ευκαιρία τις επιδιώξεις της αστικής τάξης να αποκομίσει κέρδη από την προσπάθεια απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και την μεταφορά αμερικανικού LNG.

Οπως δηλώνει σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα» αυτές οι επιδιώξεις του κεφαλαίου να γίνει η χώρα «ενεργειακός κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Μεσογείου, αλλά και από άλλες πιθανές πηγές» αποτελούν «χαρακτηριστικά αιχμής για την πολιτική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα». Υπό αυτό το πρίσμα για τα ελληνοτουρκικά δηλώνει τη διάθεση της κυβέρνησης του για διευθετήσεις λέγοντας «έχουμε τη δυνατότητα να περιχαρακώσουμε τα δύσκολα προβλήματά μας, ενδεχομένως να τα αφήσουμε λίγο στην άκρη και να συζητήσουμε προοπτικές μιας πιο θετικής ατζέντας, χωρίς να υπάρχει μεγάλη ένταση».

Για το ταξίδι στις ΗΠΑ αναφέρει ότι «προφανούς θα συζητήσουμε τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή μας. Αλλά νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ξεφύγουμε από τις κλασικές γεωπολιτικές συζητήσεις και να σταθούμε ιδιαίτερα στην οικονομική συνεργασία» και προσθέτει ότι «κινούνται πολλά αμερικανικά κεφάλαια, τα οποία θέλουν να γίνουν συμμέτοχοι στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Για την εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο επαναλαμβάνει πως «για την Ελλάδα θα ήταν αδιανόητο να μην είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και να μην είναι συνεπής στις συμμαχικές υποχρεώσεις, όταν έχει ανοιχτές εκκρεμότητες με την Τουρκία». Ωστόσο και το πρόσφατο μπαράζ παραβιάσεων της Άγκυρας στου ελληνικού εναέριου χώρου με υπερπτήσεις πάνω από νησιά είναι μια ακόμα απόδειξη ότι αυτό το επιχείρημα έχει χρεοκοπήσει.

Παραδέχεται ότι στην Ουκρανία ουσιαστικά πολεμούν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις με την Ρωσία κάνοντας λόγο για «έναν πραγματικό πόλεμο, ο οποίος έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, διεξάγεται δι’ αντιπροσώπων, με “μπροστάρηδες” τους Ουκρανούς». Για την ΕΕ εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για την μη λήψη ενιαίων αποφάσεων για την Ενέργεια παραδεχόμενος πως υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις μεταξύ των κρατών – μελών αφού όπως λέει «τα εθνικά συμφέροντα» εμποδίζουν τις αποφάσεις.

Επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023 και ότι η ΝΔ διεκδικεί την αυτοδυναμία και αφήνει να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει τις «μεταγραφές» από άλλους πολιτικούς χώρους.

Πηγή 902.gr