Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο «σύντροφος Μορένο» του Εκουαδόρ

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Η χθεσινή σύλληψη του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στο Λονδίνο φέρει την «σφραγίδα» του σοσιαλδημοκράτη προέδρου του Εκουαδόρ Λένιν Μορένο.

Με εντολή του τελευταίου αφαιρέθηκε τόσο η διπλωματική ασυλία όσο και η υπηκοότητα που είχε χορηγηθεί στον Ασάνζ, οδηγώντας έτσι στην επιχείρηση σύλληψης του από τη βρετανική αστυνομία. Την σύλληψη του είχαν ζητήσει επανειλημμένα και οι ΗΠΑ, που κατηγορούν τον Αυστραλό για «συνωμοσία κυβερνοπειρατείας».

Πέραν του τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση Ασάνζ και τους ενδοιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ΗΠΑ-Ρωσίας για τις αποκαλύψεις των WikiLeaks, αξίζει να σταθεί κάποιος στην περίπτωση του ηγέτη του Εκουαδόρ. Για όσους τυχόν δεν θυμούνται, ο Λένιν Μορένο εκλέχθηκε στη θέση του προέδρου τον Απρίλη του 2017 ως υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού-κεντροαριστερού κόμματος «Συμμαχία για την Χώρα». Από το 2007 μέχρι το 2013, ο Μορένο είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του- έτερου σοσιαλδημοκράτη- Ραφαέλ Κορέα.

Την εκλογή του Μορένο είχαν πανηγυρίσει μια σειρά σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, τόσο στη Λατινική Αμερική όσο και στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για… συνέχεια της λεγόμενης «επανάστασης των πολιτών» που είχε εγκαινιάσει η κυβέρνηση Κορέα.

Στις 3/4/2017, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έστελνε συγχαρητήρια επιστολή στο νέο πρόεδρο του Εκουαδόρ γράφοντας μεταξύ άλλων προς τον «αγαπητό σύντροφο» Μορένο: «Η εκλογή του σ. Λένιν Μορένο αποτελεί εγγύηση για την συνέχεια της Επανάστασης των Πολιτών στο Εκουαδόρ, σε μια κρίσιμη περίοδο, που οι δυνάμεις του νεοφιλελεύθερου κατεστημένου και της ακροδεξιάς επιχειρούν να αποδομήσουν τις κοινωνικές και εθνικές κατακτήσεις των λαών της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής». Μάλιστα η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε «στο πρόσωπο του σ. Λένιν Μορένο» ενα φίλο και συναγωνιστή «στο μεγάλο, κοινό μας αγώνα για την ειρήνη, τη λαϊκή κυριαρχία, την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη…».

Ωστόσο, οι σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες διαψεύστηκαν από την ίδια την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση Μορένο ακολούθησε ενα απροκάλυπτα φιλομονοπωλιακό πρόγραμμα, επιχειρώντας να σαρώσει ακόμη και τα ψίχουλα κοινωνικών παροχών που είχε δώσει στα λαϊκά στρώματα η προηγηθείσα ηγεσία του Κορέα. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο «αριστερός Μορένο» κράτησε ανοιχτά εχθρική στάση απέναντι στη Βενεζουέλα, χαρακτηρίζοντας την «αποτυχημένη χώρα» και στηρίζοντας τον δοτό «πρόεδρο-μαριονέτα» των ΗΠΑ Χ. Γκουαϊδό.

GUAIDO MORENO

Ο σοσιαλδημοκράτης Μορένο (δεξιά) με τον βενεζουελάνο πραξικοπηματία, πρόεδρο-μαριονέτα των ΗΠΑ, Χουάν Γκουαϊδό.

Το περίφημο αφήγημα του «Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα»- που αποτέλεσε πρότυπο τα προηγούμενα χρόνια για μια σειρά οπορτουνιστικές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ – κατέρρευσε παταγωδώς, διαλύοντας το μύθο των λεγόμενων «αριστερών προοδευτικών κυβερνήσεων».

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διαχείριση στα πλαίσια του καπιταλισμού και όσο τα λαϊκά στρώματα εγκλωβίζονται σε τέτοιες αυταπάτες θα μετράνε απώλειες και θα εγκλωβίζονται στο λεγόμενο «μικρότερο κακό», που αποτελεί όμως τη διαιώνιση της ίδιας βαρβαρότητας.

____________________________________________________________________________

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.