Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε η συντρόφισσα Μαρία Σιδέρη, από τις τελευταίες επιζήσασες των γυναικείων φυλακών Αβέρωφ

Έφυγε από τη ζωή η συντρόφισσα Μαρία Σιδέρη η οποία πέρασε πολλά χρόνια στις φυλακές Αβέρωφ περιμένοντας να φωνάξουν το όνομα της για εκτέλεση. Επονίτισσα, καταδικασμένη πέντε φορές σε θάνατο, πέρασε τα περισσότερα χρόνια του εγκλεισμού της στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ.

Η Μαρία Σιδέρη γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1923. Το 1943 εντάσσεται στην ΕΠΟΝ και μετέπειτα οργανώνεται στο ΚΚΕ. Για τη δράση της ενάντια στη ναζιστική κατοχή και απέναντι σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης, φυλακίστηκε για 14 χρόνια, όπου κράτησε στάση υποδειγματική και αλύγιστη. Καταδικάστηκε 5 φορές σε θάνατο, ενώ πέρασε φριχτά βασανιστήρια.

«Ως μια από τις τελευταίες επιζήσασες των γυναικείων φυλακών Αβέρωφ, αποτελεί ηρωικό παράδειγμα στάσης και ήθους για ολόκληρες γενιές κομμουνιστριών και κομμουνιστών, μελών της ΚΝΕ. Οι αναμνήσεις της έχουν αποτυπωθεί στο γεμάτο ζωντάνια συγγραφικό της έργο. Όλοι θυμόμαστε τη συγκλονιστική και συγκινητική μαρτυρία της στο ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Η συντροφισσα Μαρία έμεινε δραστήρια και αλύγιστη μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΤΟ Καλλιτεχνών του ΚΚΕ.

Εχοντας γράψει δύο βιβλία-μαρτυρίες με το οδοιπορικό της ζωής της, πριν δύο χρόνια μας έδωσε και την τρίτη της μαρτυρία για τον κόσμο των φυλακών Αβέρωφ και για τις συγκρατούμενές της που έζησαν, βασανίστηκαν, βιάστηκαν, τρελάθηκαν, αρρώστησαν, πέθαναν και εκτελέστηκαν.

Αρθούρος Ρεμπώ Επαναστάτης και μποέμ ΜΙΚΡΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ