Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ

Πέθανε, σε ηλικία 88 ετών, ο διεθνούς φήμης Αλβανός συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ. Συχνά αναφέρεται ως πολέμιος του «καθεστώτος Εμβέρ Χότζα» όμως ουσιαστικά ήταν υβριστής του σοσιαλισμού και ό,τι στην κοινωνία, στη λογοτεχνία σχετιζόταν με αυτόν.

Επίσης έχει σχολιαστεί αρνητικά και για δηλώσεις όπως ότι η Αλβανία είναι ένα λευκό έθνος μέσα σε μια λευκή ευρωπαϊκή ήπειρο. Πίστευε ότι οι Αλβανοί, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι είναι η καρδιά της ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας.

Παρουσιάστηκε στα αλβανικά γράμματα αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Ρωσία, με ποιήματα και το πεζογράφημα «Μια πόλη χωρίς διαφημίσεις» (1959). Με τη δημοσίευση του μυθιστορήματος «Ο στρατηγός ενός νεκρού στρατού» (1963), καθιερώθηκε ως ένας από τους πλέον ταλαντούχους συγγραφείς της χώρας του. Έγραψε και ιστορικά μυθιστορήματα, τα οποία αποτελούν ένα κράμα ρεαλισμού και φανταστικού στοιχείου.

Η εργογραφία του Κανταρέ ξεπερνά τα 20 πεζογραφήματα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες. Στα μυθιστορήματα του αναμειγνύεται το πραγματικό με το φανταστικό. Έχει γράψει επίσης και ποίηση. Στα ελληνικά, τα μυθιστορήματά του πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1990, αρχικά σε μετάφραση από γαλλικές εκδόσεις και αργότερα σε απευθείας μετάφραση από τα Αλβανικά.