Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε το ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ Φανής Χριστοδούλου

Σε ανακοίνωση της η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε σήμερα το θάνατο του Φανή Χριστοδούλου, ο οποίος υπήρξε για δεκαετίες ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ.

Ο Φανής Χριστοδούλου γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1953. Η ενασχόλησή του με τα κοινά ξεκίνησε από την περίοδο των σπουδών του στη Βουλγαρία, όπου φοίτησε στο Ινστιτούτο Διεθνούς Τουρισμού της Βάρνας και στη συνέχεια στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σόφιας. Δραστηριοποιήθηκε έντονα στο φοιτητικό κίνημα στη Βάρνα και στη Σόφια όπου και υπηρέτησε ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Ξένων Φοιτητών στη Σόφια.

Το 1971 εντάχθηκε στο ΑΚΕΛ, το οποίο υπηρέτησε πιστά και με όλες του τις δυνάμεις μέχρι το τέλος.

Ο Φανής Χριστοδούλου διετέλεσε Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λάρνακας από το 1989 μέχρι το 2005, Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ από το 2006 μέχρι το 2008 και Επαρχιακός Γραμματέας Λευκωσίας- Κερύνειας από το 2008 μέχρι το 2010. Ήταν μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ από το 1995 μέχρι το 2013 και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας από το 2012 μέχρι το 2016.

Ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του ΑΚΕΛ από το 2015, Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης από το 2017 και Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Αναγέννηση Άη Γιάννη Λάρνακας.

Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύζυγο του Αιμιλία Michailova, στις κόρες του Πολίνα και Γεωργία και στους οικείους του.

Η κηδεία του αείμνηστου Φανή Χριστοδούλου θα τελεστεί αύριο Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου στις 15:00 από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στην Αραδίππου. Η οικογένεια θα δέχεται συλλυπητήρια από τις 14:00.

Επικήδειο θα εκφωνήσει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ

Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε η ΚΕ του ΚΚΕ προς την ΚΕ του ΑΚΕΛ για το θάνατο του σ. Φανή Χριστοδούλου. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απρόσμενη απώλεια του συντρόφου μας Φανή Χριστοδούλου.

Ο σ. Φανής υπηρέτησε με συνέπεια το λαϊκό κίνημα της Κύπρου αναλαμβάνοντας σημαντικές ευθύνες στο πλαίσιο του ΑΚΕΛ και των λαϊκών οργανώσεων. Διετέλεσε γραμματέας των Επαρχιακών Οργανώσεων της Λάρνακας και της Λευκωσίας – Κερύνειας του ΑΚΕΛ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ. Τα τελευταία χρόνια ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του ΑΚΕΛ και γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.

Εκπροσώπησε το ΑΚΕΛ σε πολλές περιφερειακές και διεθνείς συναντήσεις συμβάλλοντας στην πάλη του κυπριακού λαού για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού και στην ανάπτυξη της κοινής δράσης και της διεθνιστικής αλληλεγγύης μεταξύ των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στα μέλη και τα στελέχη του ΑΚΕΛ».

Ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον απροσδόκητο θάνατο του συναγωνιστή Φανή Χριστοδούλου, γενικού γραμματέα του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ αναφέρει:

«Γνωστός για τη δράση του στο λαϊκό κίνημα της Κύπρου, όσο και στο αντιιμπεριαλιστικό – φιλειρηνικό κίνημα, ο συναγωνιστής Φανής μέχρι το τέλος της ζωής του αφιέρωσε όλες του τις δυνάμεις στην πάλη για ένα καλύτερο κόσμο χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά, εκτός των άλλων και από τη θέση του γενικού γραμματέα του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, στην οποία εκλέχτηκε το 2017. Ξεχωριστή είναι η συμβολή του στις διεθνείς αποστολές και διοργανώσεις στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, αλλά και στις τριμερείς συναντήσεις των κινημάτων ειρήνης Κύπρου – Ελλάδας – Τουρκίας.

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη σύζυγό του Αιμιλία Michailova, στις κόρες του Πωλίνα και Γεωργία, στους οικείους του, καθώς και στους συναγωνιστές του στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης.

Στην κηδεία του συναγωνιστή Φανή Χριστοδούλου θα παραστεί εκ μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ο αντιπρόεδρός της, Νίκος Ζώκας».