Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πίσω από κάθε πατέρα, μια μάνα ηρωίδα

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

Δύσκολη δουλειά, λειτούργημα, ενασχόληση, ιδιότητα, καθήκον… κάτι απ’ όλα αυτά ή και όλα μαζί – άλλο λιγότερο άλλο περισσότερο, ίσως και άλλα πολλά ακόμη, συνθέτουν τη ζωή του κάθε πατέρα. Σχολή για πατέρες δεν υπάρχει. Ψηλαφητά βαδίζεις με τις αρχές, τα ιδανικά και τις γνώσεις που κατάφερες (αν) να αποκτήσεις στη ζωή σου. Και το σύστημα δίδει μέσα και εργαλεία στους λίγους και προσθέτει την ένδεια στους πολλούς. Όσα όμως και να πούμε για τον ρόλο του, υπολείπεται τραγικά του μεγαλείου της κάθε μητέρας. Και τα χρόνια περνάνε γρήγορα. Μια ανάσα, η ζωή. Ξαφνικά αναρωτιέσαι πότε το βρέφος των 49 cm έγινε τριαντάχρονος άντρας ή εικοσιτετράχρονη γυναίκα. Κι αν είχες να δώσεις και το έπραξες, έχεις απέναντί σου δυο ολοκληρωμένους ανθρώπους με επίγνωση της κοινωνικής τους θέσης και την αποφασιστικότητα να διαμορφώσουν τη μοίρα τους έξω από τις αλυσίδες της ταξικής κοινωνίας. Με αξίες και ιδανικά, φιλαγνωσία, αγάπη για την τέχνη, τον έρωτα, τη ζωή.

Μπορεί πολλές μικρές στιγμές απ’ τη ζωή τους να μην τις πρόλαβες ή να σου διέφυγαν στον κυκεώνα των δικών σου προβλημάτων, αλλά κατάφερες να συμβάλεις στη διαμόρφωση δύο ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων. Που δεν χρειάζεται να είναι «καλότυχες» για να προχωρήσουν στη ζωή τους, αλλά τους αρκούν τα όπλα και τα εφόδια που απόκτησαν και με τα χρόνια εμπλουτίζουν. Και η βεβαιότητα που έχουν σχηματίσει πως ο κόσμος αλλάζει και θα αλλάξει. Ή θα χαθεί.

Τότε, είσαι πατέρας και μπορείς να κοιτάζεις μ’ ευγνωμοσύνη την κάθε μάνα που γνωρίζεις στη ζωή σου.

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ