Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πίσω από την επίσκεψη Mike Pompeo στη Ρώμη

Στην Ιταλία βρίσκεται ο Αμερικανός υπΕξ, αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, όπου κύριος στόχος των συναντήσεών του φαίνεται πως είναι να υπονομεύσει την κινεζική επιρροή.

Αρχικά ο Πομπέο (με καταγωγή από το Μιλάνο) μίλησε σε συμπόσιο που οργανώθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στη Ρώμη για τις «θρησκευτικές ελευθερίες», ζητώντας από τον πάπα «να δείξει θάρρος» σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των θρησκευτικών διώξεων, κυρίως στην Κίνα.

Ο υπΕξ του Βατικανού, Ρίτσαρντ Γκάλαγκερ, που παραβρέθηκε, ερωτώμενος «αν ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να χειραγωγήσει τον πάπα», απάντησε με νόημα: «Ναι, και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πάπας Φραγκίσκος δεν θα συναντήσει τον Πομπέο», προσθέτοντας, «με ακούσατε να προφέρω τη λέξη “Κίνα” ή το όνομα κάποιας άλλης χώρας;- ένας από τους κανόνες της διπλωματίας του Βατικανού είναι να μην προφέρουμε ονόματα και να μην προχωρούμε σε επιπλήξεις».

Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Βατικανού, Πιέτρο Παρολίν, τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε και με τον ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάγιο, στους οποίους επέστησε την προσοχή για τις σχέσεις με την Κίνα, ειδικά για το δίκτυο επικοινωνιών 5G, το κινεζικό ενδιαφέρον για ιταλικά λιμάνια, μιλώντας για ζήτημα «ασφάλειας» και «προστασίας της ιδιωτικής ζωής» που …«απειλούνται από το ΚΚ Κίνας».

Από την πλευρά του, ο Κόντε διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα εγγυηθεί την ασφάλεια των δικτύων 5G» και ότι «παραμένει σταθερά αγκυροβολημένη στην ΕΕ και στη συμμαχία με τις ΗΠΑ».
Η ατζέντα των συζητήσεων εμπεριείχε την «κοινή δράση κατά της πανδημίας», την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων και τις εξελίξεις στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τόσο ο Αμερικανός αξιωματούχος όσο και ο Ιταλός χαιρέτισαν τις ενδο-λιβυκές συνομιλίες, στηρίζοντας υποτίθεται την ειρήνη, ενώ χαρακτήρισαν θετικό βήμα την έναρξη διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας, που συμβάλλει στη σταθερότητα του ΝΑΤΟ. |>βλ & ρεπορτάζ Ριζοσπάστη<|

uscita dellItalia dalla NATO per un’Italia neutrale

Παραθέτουμε στη συνέχεια μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση (Manlio Dinucci 29-Σεπ-2020 |> πηγή), με γενικότερες πολιτικές εκτιμήσεις από το Comitato promotore della campagna #NO GUERRA #NO NATO – με προσανατολισμό «έξοδο από το ΝΑΤΟ –για μια ουδέτερη  Ιταλία»

Στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου έχουν ανακαλυφθεί μεγάλα υπεράκτια πεδία φυσικού αερίου, βρίσκεται σε εξέλιξη μια έντονη διαμάχη για τον καθορισμό των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, εντός των οποίων (έως 200 μίλια από την ακτή) κάθε μία από τις παράκτιες χώρες έχει το δικαίωμα να εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

  • Οι χώρες που εμπλέκονται άμεσα είναι η Ελλάδα, η Τουρκία, η Κύπρος, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη (των οποίων τα κοιτάσματα, στη Γάζα, βρίσκονται στα χέρια του Ισραήλ), η Αίγυπτος και η Λιβύη.
  • Η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ, είναι ιδιαίτερα τεταμένη.
  • Τα συμφέροντα δεν είναι μόνο οικονομικά.
  • Το πραγματικό παιχνίδι που παίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο είναι γεωπολιτικόγεωστρατηγικό και περιλαμβάνει τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις.

DIETRO LA VISITA DI MIKE POMPEO A ROMA

Ο EastMed, ο αγωγός που θα μεταφέρει μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου από αυτήν την περιοχή στην ΕΕ, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.

Η υλοποίησή του αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ στις 20-Μαρτ-2019, μεταξύ του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Νετανιάχου, του (τότε) Έλληνα πρωθυπουργού Τσίπρα και του Προέδρου της Κύπρου Αναστασιάδη.

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι «ο αγωγός θα επεκταθεί από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας» και έτσι το Ισραήλ θα γίνει «ενεργειακή δύναμη» (η οποία θα ελέγχει τον ενεργειακό διάδρομο προς την Ευρώπη),

Ο Τσίπρας τόνισε ότι «η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, που τώρα βρίσκεται στην έκτη σύνοδο κορυφής, έχει καταστεί στρατηγική». Αυτό επιβεβαιώνεται από το στρατιωτικό σύμφωνο που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα με το Ισραήλ πριν από πέντε χρόνια (Ιούλιος 2015).

Ο ΥπΕξ των ΗΠΑ Mike Pompeo παρευρέθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ιερουσαλήμ (της οποίας οι εργασίες δημοσιεύονται από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο), υπογραμμίζοντας ότι το έργο EastMed που ξεκίνησε από το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο, «θεμελιώδεις εταίροι των ΗΠΑ για την ασφάλεια» είναι «απίστευτα επίκαιρο», καθώς «Ρωσία, Κίνα και Ιράν προσπαθούν να βάλουν πόδι σε Ανατολή και Δύση».

Η αιχμή δόρατος της αμερικανικής στρατηγικής είναι ξεκάθαρη: να μειώσει και τελικά να μπλοκάρει τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αντικαθιστώντας τις με φυσικό αέριο που παρέχεται ή ελέγχεται με άλλο τρόπο από τις ΗΠΑ.

Το 2014, μπλοκάρισαν τον SouthStream, που θα είχε φέρει ρωσικό αέριο στην Ιταλία σε ανταγωνιστικές τιμές μέσω της Μαύρης Θάλασσας, και προσπαθούν να κάνουν το ίδιο με τον TurkStream, που, πέρα από τη Μαύρη Θάλασσα, μεταφέρει ρωσικό αέριο στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας φτάνοντας στην καρδιά της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ προσπαθούν να μπλοκάρουν το New Silk Road, το δίκτυο υποδομών που έχει σχεδιαστεί για να συνδέσει την Κίνα με τη Μεσόγειο και την Ευρώπη.

DIETRO LA VISITA DI MIKE POMPEO A ROMA

Οι δρόμοι του μεταξιού

Στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ έχουν μπλοκάρει μέσω του πολέμου τον ενεργειακό διάδρομο που, βάσει συμφωνίας του 2011, θα είχε μεταφέρει ιρανικό αέριο μέσω του Ιράκ και της Συρίας στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη.

Σ’ αυτή τη στρατηγική σύρεται (σε πολιτική ουράς) η Ιταλία, ενώ στην Puglia (Απουλία) ο EastMed φτάνει φέροντας το φυσικό αέριο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υπουργός Patuanelli (M5S – Κίνημα 5 αστέρων) καθόρισε τον -εγκεκριμένο από την ΕΕ, αγωγό φυσικού αερίου, σαν ένα από τα «ευρωπαϊκά έργα κοινού ενδιαφέροντος», και η υφυπουργός Todde (επίσης M5S) ενέταξε τη χώρα στο East Med Gas Forum, |>«διάλογος και συνεργασία για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο»<|, όπου συμμετέχουν Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και Παλαιστινιακή Αρχή

Η Ιορδανία είναι επίσης μέλος, αν και δεν διαθέτει υπεράκτια πεδία φυσικού αερίου που βλέπουν στη Μεσόγειο, αλλά το εισάγει από το Ισραήλ.
Από την άλλη πλευρά, Λίβανος, Συρία και Λιβύη εξαιρούνται από το φόρουμ, το οποίο είναι υπεύθυνο για μέρος του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία και ΕΕ ανακοίνωσαν την ένταξή τους.
Η Τουρκία κάνει πως δεν συμμετέχει στη διαμάχη με την Ελλάδα, την οποία το ΝΑΤΟ δεσμεύεται ωστόσο «να επιλύσει»: ήδη έχουν συναντηθεί έξι φορές στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες «στρατιωτικές αντιπροσωπείες» από τις δύο χώρες.

Εν τω μεταξύ, στην ανατολική Μεσόγειο και στη γειτονική Μαύρη Θάλασσα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια αυξανόμενη ανάπτυξη των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, με έδρα στη Νάπολη (Napoli Capodichino).

Η «αποστολή» τους είναι «να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των Συμμάχων και να αποθαρρύνουν την επιθετικότητα».
Ίδια η «αποστολή» για τα αμερικάνικα στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52, που πετούν πάνω από την ανατολική Μεσόγειο πλαισιωμένα από ελληνικά και ιταλικά μαχητικά.


ΣΣ |> Μάικ Πομπέο (Michael Richard Pompeo) υπΕξ (secretary of state) των ΗΠΑ
Πρόκειται για στρατιωτικό, πρώην διοικητή της CIA και επιχειρηματία δεμένο με το αμερικάνικο πολεμικό σύμπλεγμα, αρχικά (1998-2006) ιδιοκτήτης της Thayer Aerospace και στη συνέχεια της Nex-Tech Aerospace, που μεταβίβασε στην Highland Capital Management
Ταυτόχρονα έγινε πρόεδρος της Sentry International, κατασκευαστή εξοπλισμού πετρελαιοπηγών και «συνεργάτης» της Koch Industries.
Βουλευτής από το 2010 και μετά, υπΕξ του Τραμπ από το 2018.