Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παρέμβαση της ΕΟ του ΚΚΕ «για την άμεση διεξαγωγή συζήτησης στην Επιτροπή TRAN της αναφοράς για το έγκλημα των Τεμπών»

Επιστολή στη νέα πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN) του Ευρωκοινοβουλίου Ε. Βόζεμπεργκ απέστειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Παπαδάκης, μέλος της Επιτροπής ΤΡΑΝ, ζητά να συζητηθεί «στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση της Επιτροπής η αναφορά των συγγενών των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών, η οποία παραπέμφθηκε στην ΤRΑΝ για σχετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Αναφορών τονίζοντας την ανάγκη ιεράρχησης της υπόθεσης».

Η επιστολή του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Στις 18 Μαρτίου 2024 συζητήθηκε για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Αναφορών το έγκλημα στην Ελλάδα που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους στα Τέμπη μετά από αίτημα του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, με την Αναφορά της κ. Μαρίας Καρυστιανού με αριθμό 24/2024.

Στην εν λόγω συνεδρίαση η Επιτροπή Αναφορών αποφάσισε να παραπεμφθεί η Αναφορά στις αρμόδιες Επιτροπές LIBE και TRAN. Η Επιτροπή LIBE απέστειλε τη γνωμοδότησή της στις 26/4/2024, ενώ αναμένονται ενέργειες από την επιτροπή TRAN.

Από την τελευταία συνεδρίαση της PETI έχουν μεσολαβήσει νέες σημαντικές εξελίξεις, καθώς αποδεικνύεται η εγκληματικά πλημμελής όλη διαδικασία της έρευνας, συλλογής και φύλαξης κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων, αναγκαίων για τη διαλεύκανση σημαντικών πτυχών του εγκλήματος, όπως η αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος, η μεταφορά μεγάλης ποσότητας χώματος από αυτό το χώρο σε ιδιωτικό χώρο και όχι σε εκείνον όπου μεταφέρθηκαν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, η μη υπογραφή της σύμβασης πρόσβασης και χρήσης του δικτύου, μεταξύ της “Hellenic Train” και του ΟΣΕ, “εις γνώσιν του υπουργείου”. Πρόκειται για γεγονός που δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά για το πώς έλαβε η διαχειρίστρια εταιρεία σιδηροδρόμων Hellenic Train πιστοποιητικό ασφάλειας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων. Μάλιστα παρά τις τεράστιες ευθύνες της η εν λόγω εταιρεία προκλητικά ζητά επιπλέον και αποζημιώσεις από το ελληνικό κράτος ύψους συνολικά 40 εκ ευρώ.

Ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και δεν πρέπει να χαθεί άλλος. Η γνωμοδότηση της TRAN για την ως άνω Αναφορά μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στην ανάδειξη των αιτιών που οδήγησαν στο έγκλημα αυτό και να συνδράμει τις οικογένειες των θυμάτων στην πάλη τους για δικαίωση, απόδοση ευθυνών, πολιτικών και ποινικών και για να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη.

Με βάση τα παραπάνω, ζητώ να συμπεριληφθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η αναφορά σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών στην ημερήσια διάταξη και να πραγματοποιηθεί συζήτηση στην πρώτη κιόλας συνεδρίασή της TRAN, να προσκληθεί στη συζήτηση αυτή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων και να ζητηθεί η γνωμοδότησή του».