Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«ΠΕΝΤΕ ΦΟΙΤΗΤΑΙ ΑΠΕΒΛΗΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ» (Ντοκουμέντο)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Στις 13 Μαρτίου 1929 ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σε σχετικό ρεπορτάζ στην 4 σελίδα του αναφέρει: «ΠΕΝΤΕ ΦΟΙΤΗΤΑΙ ΑΠΕΒΛΗΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ» . Το πρωτοσέλιδο του είναι αφιερωμένο στην εργατική πολυήμερη κινητοποίηση στην Ελευσίνα, ενώ στην ίδια (4η) σελίδα γίνεται αναφορά και για την προετοιμασία ψήφισης του «Ιδιώνυμου». Τα παραπάνω δίνουν και το «στίγμα» της περιόδου. Ο «εθνάρχης» Βενιζέλος είναι ξανά πρωθυπουργός, ενώ τα μέτρα θωράκισης του αστικού καθεστώτος (Το «Ιδιώνυμο» κατατέθηκε στις 22/12/1928) συνεχίζονται, όπως και η αντιμετώπιση με αυταρχισμό του εργατικού κινήματος. Είχε προηγηθεί το ιδρυτικό συνέδριο της Ενωτικής ΓΣΕΕ (3-9 Φλεβάρη 1929), ενώ στις 5 Μάρτη σκοτώθηκε απεργός εργάτης στην Ελευσίνα από πυρά της αστυνομίας, τραυματίστηκαν 7 και οι συγκεντρωμένοι είχαν ξεπεράσει τους 2.500.

Για να συμπληρώσουμε το κάδρο της καταστολής του επόμενους διαστήματος σημειώνουμε ότι απαγορεύτηκαν οι Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, στις 7/7/1929 άνδρες της χωροφυλακής και του στρατού συγκρούστηκαν με διαμαρτυρόμενους αγρότες στη Μακρυνίτσα με έναν νεκρό, στις 11/7 μπράβοι οπλισμένοι χτυπούν τους απεργούς στα Λιπάσματα του Πειραιά, με πολλούς τραυματίες, ενώ έχουμε 30 συλληφθέντες απεργούς, στις 18/12 η Ενωτική ΓΣΕΕ παραπέμφθηκε σε δίκη με το «Ιδιώνυμο» και στις 30/1/1930 διαλύεται με δικαστική απόφαση.

Στο σχετικό λοιπόν ρεπορτάζ αφενός αποδεικνύεται ότι η καταστολή χτυπά πλέον και τα Πανεπιστήμια και αφετέρου ότι το ΚΚΕ παρά τις μικρές του δυνάμεις κάνει σημαντική δουλειά και προκαλεί τον φόβο της αστικής τάξης.

Γράφει χαρακτηριστικά:

« Στο Πανεπιστήμιο τοιχοκολλήθηκε χθες μόλις, μία ανακοίνωση της Συγκλήτου με ημερομηνία 1 Μαρτίου, κατά την οποίαν η Σύγκλητος αποφάσισε να διαγράψη δια παντός τους φοιτητάς Τσαγκαράκη, Μαρκοβίτη, Ελένη Σακελαρίου, Ματθαίου και Κοβατζίδη «διά την εν γένει κομμουνιστικήν δράσιν των» Χωρίς να στηρίζωνται σε κανένα νόμο, σε καμία διάταξη των καταστατικών του Πανεπιστημίου, οι Καννίβαλοι που μετέβαλαν το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα σε μαντρόσκυλο της αστικής τάξης, διαγράφουν πέντε φοιτητάς και δημοσιεύουν την απόφασή του τη μέρα που κλείνει το Πανεπιστήμιο για να αποφύγουν την εξέγερση των φοιτητών.

Δεν το πέτυχαν όμως. Αμέσως το απόγευμα το Φοιτητικό Τμήμα της Εργατικής Βοήθειας κυκλοφόρησε κατά χιλιάδες προκήρυξη προς τους φοιτητάς, διαμαρτυρόμενο εντωνότατα για τις αποβολές και καλώντας τους να κινηθούν κατά της τρομοκρατίας στο Πανεπιστήμιο.

Σύγχρονα απέστειλε τηλεγραφήματα διαμαρτυρίας προς το Αντιφασιστικό Συνέδριο στο Βερολίνο και στην Επιτροπή Αμύνης των θυμάτων λευκής τρομοκρατίας στα Βαλκάνια.

Επίσης έστειλεν έγγραφο στο Εκπαιδευτικό Όμιλο και στην Φοιτητική Συντροφιά, καλώντας τους να κινηθούν ενάντια στην τρομοκρατία που ξαπόλυσαν στο Πανεπιστήμιο τα αντιδραστικά ραμολυμέντα της Συγκλήτου.

Ανάμεσα στα μέλη της Φοιτητικής Συντροφιάς (σ.σ εδώ δρούσε η ΟΚΝΕ) παρατηρήθηκε ζωηρή επιθυμία για τη σύγκληση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας. Στο μεταξύ το Φοιτητικό Τμήμα της Εργατικής Βοήθειας κινείται για τη σύγκληση συγκέντρωσης την προσεχή εβδομάδα».

Να σημειώσουμε ότι για την ενέργεια αυτή διαμαρτυρήθηκε στη Σύγκλητο ο Αϊνστάιν από το Βερολίνο όπου διεξάγονταν το Αντιφασιστικό Συνέδριο. Η οριστική αποβολή από όλα τα Πανεπιστήμια των Μαρκοβίτη και Τσαγκαράκη έγινε τελικά με την απόφαση αριθμ. Πρωτ. 6869 της Συγκλήτου.

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 8 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.