Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περισσότερα από 15.000 παιδιά στη Γάζα νεκρά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Έχουν βαλτώσει οι διαπραγματεύσεις

Ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει περισσότερα από 15.000 παιδιά στη Γάζα, ανακοίνωσε την Τρίτη το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας. 3.500 παιδιά αντιμέτωπα με τον θάνατο λόγω πείνας.

Συναγερμός για τον λευκό φώσφορο

Η «ευρεία» χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου από τον ισραηλινό στρατό στις διασυνοριακές του επιθέσεις στον νότιο Λίβανο θέτει «τους αμάχους σε σοβαρό κίνδυνο» και εκτοπίζει τους κατοίκους της περιοχής, δήλωσε η Human Rights Watch (HRW).

Σε μια νέα έκθεση, η ομάδα αναφέρει ότι είχε τεκμηριώσει τη χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ σε επιθέσεις σε τουλάχιστον 17 περιοχές στο νότιο Λίβανο από τον Οκτώβριο του 2023. Οι ισραηλινές επιθέσεις περιελάμβαναν πέντε «δήμους όπου χρησιμοποιήθηκαν παράνομα πυρομαχικά εκρήξεων πάνω από κατοικημένες κατοικημένες περιοχές».

Ο λευκός φώσφορος είναι μια τοξική ουσία που μοιάζει «με κερί που καίγεται» σε 800 βαθμούς Κελσίου. Διασκορπίζεται με βλήματα πυροβολικού, βόμβες αεροπλάνων και ρουκέτες. Λιώνει ακόμα και μέταλλο και χρησιμοποιείται για την πυρπόληση κτιρίων, γεωργικών περιοχών και αστικών υποδομών.

Συνεχίζεται και σήμερα το μακελειό σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού

Την ίδια στιγμή, με αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς πυροβολικού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται και σήμερα το μακελειό σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό κράτος-δολοφόνο.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις πυροβολικού σκότωσαν τουλάχιστον 15 άτομα στην κεντρική και νότια Γάζα, ανάμεσά τους παιδιά, γυναίκες και αστυνομικούς που βοηθούσαν να παραδοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Ράφα στον νότο της Λωρίδας.

Από τα θύματα, τουλάχιστον οκτώ έχασαν τη ζωή τους σε μια επίθεση σε σπίτι, το οποίο ανήκε στην οικογένεια Ντάρουις, στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ.

Ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν και τραυμάτισαν αρκετούς άμαχους και στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα.

Δεκάδες από τους τραυματίες από τις επιθέσεις μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο πλησιέστερο Νοσοκομείο «Αλ Άκσα» στο Ντέιρ ελ Μπάλαχ.

Από την άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά όταν εξερράγησαν πυρομαχικά που ήταν αποθηκευμένα σε βάση στο νότιο Ισραήλ. Άλλοι επτά στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρύτερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία πρόσθεσε πως οι τραυματίες μεταφέρθηκαν για ιατρική περίθαλψη.

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις τραυμάτισαν έναν νεαρό άνδρα και ένα παιδί κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Ο νεαρός άνδρας πυροβολήθηκε στον ώμο από πραγματικές σφαίρες, ενώ το παιδί τραυματίστηκε από θραύσματα, είπε ο ανταποκριτής του Wafa. Μεταφέρθηκαν και οι δύο στο νοσοκομείο.

Πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης σε ένα σπίτι και ένα όχημα που στόχευσαν Ισραηλινοί στρατιώτες στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν, πρόσθεσε το Wafa.
Διπλωματικές διεργασίες και διαδηλώσεις για τους ομήρους

Την ίδια ώρα στο διπλωματικό επίπεδο, οι διαπραγματεύσεις επί της αμερικανικής πρότασης για κατάπαυση του πυρός φαίνεται να έχουν βαλτώσει.

Η Χαμάς λέει ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει σε καμία συμφωνία αν το Ισραήλ δεν δεσμευτεί «ξεκάθαρα» για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη απόσυρση από τη Γάζα, την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι η οργάνωση να «εξαλειφθεί».

Πάντως, μετά την επιβεβαίωση του θανάτου άλλων 4 Ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα, εν μέσω των δολοφονικών επιθέσεων από τον ισραηλινό στρατό, αυξήθηκαν στο Τελ Αβίβ και αλλού στο Ισραήλ οι κινητοποιήσεις και οι πιέσεις για να καταληχθεί συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, με απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι εκτιμάται πως μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί «πάνω από το 1/3» των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι περίπου 120 όμηροι παραμένουν ζωντανοί και 43 έχουν σκοτωθεί.

Στο άκουσμα της είδησης για τους θανάτους άλλων 4 ομήρων, πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας έξω από το στρατηγείο του στρατού στο Τελ Αβίβ, απαιτώντας «άμεση συμφωνία». Το πλήθος κρατούσε στα χέρια φωτογραφίες των ομήρων και μπλόκαρε για ώρες τη λεωφόρο Αγιάλον. Ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν σε άλλες πόλεις, όπως η Ιερουσαλήμ, η Χάιφα, το Ρεχοβότ, το Ρα’ανά κ.ά.

Τέλος, το σλοβενικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους την Τρίτη με πλειοψηφία, ακολουθώντας τα βήματα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας