Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περισσότερα από 8.000 τα κενά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας

Στην εκτίμηση ότι τα κενά σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία ξεπερνούν τις 8.000 προχώρησε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ, τα περισσότερα κενά αφορούν δασκάλους και παράλληλη στήριξη.

Ανά ειδικότητα τα κενά έχουν ως εξής: 1.714 Δάσκαλοι, 471 Νηπιαγωγοί, 294 Αγγλικών, 196 Φυσικής Αγωγής, 173 Μουσικής, 43 Γαλλικών, 66 Γερμανικών, 224 Θεατρικής Αγωγής, 373 Εικαστικών, 172 Πληροφορικής, 616 Ειδικής Αγωγής, 2.235 Παράλληλης Στήριξης και 562 θέσεις στις ΖΕΠ.

Εκ μέρους του ΔΣ της ΔΟΕ έγινε επίσης αναφορά στην ανεπάρκεια του προσωπικού καθαριότητας που προκύπτει από τις καταγραφές σωματείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τονίστηκε πως η ηγεσία του υπουργείου δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη ώστε να εξασφαλίζονται οι αποστάσεις που είναι βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η δε θέσπιση από την κυβέρνηση των νέων ορίων μαθητών σε αντίθεση με τις πάγιες διεκδικήσεις του κλάδου, δυσχεραίνει τους όρους.

Η κατάσταση χαρακτηρίστηκε ως εκρηκτική και μακριά από την εικόνα που παρουσιάζεται από το υπουργείο ενώ επισημάνθηκε πως σε μια σειρά οδηγίες δεν λαμβάνεται υπόψη η πραγματικότητα. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται, όπως τονίστηκε, να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση και επιπλέον να αντιμετωπίσουν και περιστατικά πιθανών κρουσμάτων.

«Οι εκπαιδευτικοί για μία ακόμη φορά έρχονται αντιμέτωποι με συνθήκες που τους υπερβαίνουν. Το υπουργείο μετακυλίει ευθύνες στην πλάτη των εκπαιδευτικών», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής και σημείωσε ότι όλα τα παραπάνω προκαλούν ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» στο ΔΣ της ΔΟΕ Αχ. Ζορμπάς μεταξύ άλλων επανέλαβε το κάλεσμα της ΑΣΕ σε εκπαιδευτικούς και γονείς να μετατρέψουν σε αγωνιστική διεκδίκηση την αγωνία και αγανάκτηση, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που γίνονται όλο αυτό το διάστημα, καλώντας σε κλιμάκωση και με απεργιακή κινητοποίηση, που μία σειρά σωματεία την οριοθετούν για τις 24 Σεπτέμβρη.

Ως προς τα κενά σε γυμνάσια και λύκεια, η εικόνα ακόμη δεν είναι σαφής, αν και από πλευράς ΟΛΜΕ γίνεται λόγος για μεγάλο αριθμό κενών, που σε ορισμένες περιοχές φτάνει και το 20% σε ποσοστό επί του συνόλου των θέσεων.