Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περού: Εξαπλώνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις – Μαζικός αγώνας ενάντια στην κρατική καταστολή

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες Παρασκευή σε διάφορες περιοχές του Περού, την επομένη μιας μεγάλης συγκέντρωσης στην πρωτεύουσα Λίμα.

Βίαια επεισόδια εκτυλίχθηκαν στην Αρεκίπα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες κατά των δυνάμεων ασφαλείας και άναψαν φωτιές κοντά σε γέφυρα, επιχειρώντας να πλησιάσουν στο αεροδρόμιο – το οποίο παραμένει κλειστό. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης στην Πούνο (νότια), όπου διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα αστυνομικό τμήμα (σ.σ. αφού νωρίτερα το εγκατέλειψαν οι αστυνομικοί) και ένα τελωνείο στο Ντεσαγκουαδέρο, κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία. Ταραχές σημειώθηκαν και στην περιοχή Λα Λιμπερτάδ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Από το απόγευμα της Πέμπτης οι αρχές έχουν επεκτείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβληθεί σε Λίμα, Κούσκο, Καγιάο και Πούνο, στην περουβιανή Αμαζονία (ανατολικά), στην Τάκνα (νότια) και στην περιοχή Λα Λιμπερτάδ (βόρεια).

Στην πρωτεύουσα Λίμα χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε πορεία κατά της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ντίνα, δολοφόνε» και «Αυτή η δημοκρατία δεν είναι δημοκρατία, Ντίνα, ο λαός σε αποκηρύσσει».

Μαζικός αγώνας ενάντια στην κρατική καταστολή

Χιλιάδες εργάτες, αγρότες, νέοι, γυναίκες από όλες τις επαρχίες του Περού συμμετείχαν την Πέμπτη στη μεγάλη συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Λίμα, μετά το κάλεσμα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων του Περού (CGTP) για πανεθνική απεργία και τα καλέσματα πολλών λαϊκών οργανώσεων, ενάντια στην αυταρχική αντιλαϊκή κυβέρνηση της σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Ντίνας Μπολουάρτε. Οι διαδηλωτές απαιτούν παραίτηση της κυβέρνησης, προκήρυξη νέων εκλογών και σύγκληση Συντακτικής Συνέλευσης.

Η μεγάλη διαδήλωση στη Λίμα, έκφραση της συσσωρευμένης οργής γιατί ο λαός πληρώνει δεκαετίες τα βάρη της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, χτυπήθηκε ξανά βάναυσα από την αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα δεκάδες να είναι οι τραυματίες διαδηλωτές.

Την Τετάρτη είχαν σκοτωθεί από σφαίρες στο στήθος και το κεφάλι δύο νέοι άνθρωποι σε διαδηλώσεις αντίστοιχα στην Αρεκίπα και το Πούνο, ανεβάζοντας τους νεκρούς διαδηλωτές από την κρατική καταστολή σε πάνω από 50.

Η Πρόεδρος Μπολουάρτε, πρώην αντιπρόεδρος της χώρας και σύμμαχος του επίσης σοσιαλδημοκράτη πρώην Προέδρου Π. Καστίγιο, που αποπέμφθηκε και κρατείται στη φυλακή από τις 7 Δεκέμβρη, ως απάντηση στις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης μήνυμα προς το έθνος στο οποίο επανέλαβε ότι δεν θα παραιτηθεί, ενώ προχώρησε σε ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας. Χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις εγκληματικές πράξεις και βανδαλισμούς, προβάλλοντας κάποια μεμονωμένα περιστατικά, ενώ δεν έλειψαν οι απειλές για μεγαλύτερη καταστολή στο όνομα της προστασίας της δημόσιας τάξης.

Την αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους εργάτες και τον λαό του Περού εκφράζει το ΠΑΜΕ. Καταγγέλλοντας την τρομοκρατία και τις διώξεις εναντίον αγωνιστών, συνδικαλιστών στελεχών της CGTP, τονίζει ότι «είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει ο ίδιος για το παρόν του και το μέλλον του» και απαιτεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες αγωνιστές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Ριζοσπάστης».

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα