Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πολλούς στη Χίο έπνιξαν κι άλλους στη Μυτιλήνη…

… Κι οι σωσμένοι από την δολοφονική αναλγησία των θυτών αργοπεθαίνουν καθημερινά…

Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες υπό άθλιες συνθήκες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου – ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας – με πολλοί αργούς ρυθμούς οι διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου και με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα προς άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Κάποιοι τολμηροί το επιχειρούν με κάθε τρόπο. Το είδαμε στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας να προσπαθούν να φύγουν κρυμμένοι στο ντεπόζιτο φορτηγών.

Το βράδυ της Πέμπτης είχαμε άλλο ένα περιστατικό αιτούντος άσυλο που έχει εγκλωβιστεί στο νησί και προσπάθησε να φύγει από τη Λέσβο, κρυμμένος μέσα σε βαλίτσα.

Ένας 27χρονος αιτών άσυλο, με άδεια μετακίνησης στην ηπειρωτική χώρα, ελέγχθηκε κατά την επιβίβαση του στο πλοίο της γραμμής. Κατά τον έλεγχο όμως της βαλίτσας του 27χρονου εντοπίσθηκε ένας άλλος 27χρονος μέσα στη βαλίτσα. Και οι δύο συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα.

Ανάλογα περιστατικά προσπάθειας να φύγουν από τη Μυτιλήνη, αιτούντες άσυλο αλλοδαποί, κρυμμένοι σε βαλίτσες επιβιβαζόμενων σε πλοία της γραμμής για Πειραιά, έχουν εντοπισθεί άλλες τρεις φορές στο παρελθόν. Πόσοι άλλοι τα κατάφεραν;

Γιιατί καταφεύγουν σε τέτοιους τρόπους; Επειδή δεν ζουν υπό άθλιες συνθήκες, δεν έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης προς τη χώρα προορισμού, όπου σε αρκετές περιπτώσεις θα ενωθούν με τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους.