Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πορεία Πολυτεχνείου: Εμπρός Αλέξη με τον …Τραμπ!

Εν πρώτοις ήχησε παράταιρα η δήλωση του Γραμματέα της της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ  Παναγιώτη Ρήγα για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου πριν την έναρξη της πορείας.

Είπε, λοιπόν, ο Π. Ρήγας: «Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες των νέων ανθρώπων που αγωνίστηκαν και ορισμένοι θυσιάστηκαν, για να υπάρξει δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Το στίγμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει μέσα στο χρόνο ανεξίτηλο. Η διαχρονικότητα των αιτημάτων για δημοκρατία, για κοινωνικά δικαιώματα, για αξιοπρέπεια, είναι αυτή που κάνει τη συγκεκριμένη επέτειο να μην μοιάζει με τις άλλες. Ειδικά στις μέρες μας, που οι νοσταλγοί της χούντας και του φασισμού εμφανίζονται ξανά για να σκορπίσουν το δηλητήριο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, οφείλουμε να ορθώσουμε ανάστημα απέναντί τους και να συνεχίσουμε στον δρόμο που χαράχθηκε για πάντα το Νοέμβριο του 1973. Η εξέγερση του Νοέμβρη αποτελεί έμπνευση και οδηγό για τους σημερινούς αγώνες της νεολαίας. Κανείς δεν έχει δικαίωμα λοιπόν να αποκλείει την ίδια τη νεολαία από τους εορτασμούς μνήμης, κανείς δεν έχει δικαίωμα να καπηλεύεται βάναυσα τα μηνύματα του Πολυτεχνείου. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε πως ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε ουσιαστικά τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, τη μνήμη όλων όσοι αντιστάθηκαν στη χούντα, είναι η συνέχιση του αγώνα για μια καλύτερη ζωή, για Ελευθερία, Δημοκρατία και κοινωνική Δικαιοσύνη».

suriza4

Κι ύστερα ήρθε η ίδια η πορεία. Λιγότεροι από 500 νοματαίοι κάτω από δυο πανό.

Το πρώτο της Ν.Ε. Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ με το σύνθημα: «Ισότητα, Δημοκρατία, Αλληλεγγύη. Στο δρόμο του Νοέμβρη. Σμιλεύουμε το μέλλον».

Και το δεύτερο της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ με το σύνθημα: «Η μνήμη ο δρόμος, η αντίσταση το μέλλον».

Και στα συνθήματά τους ντούροι: «Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή. Ήτανε εξέγερση και πάλη λαϊκή», «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ ο δρόμος των λαών», «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη Μπελογιάνη, Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και πάει λέγοντας.

suriza2

Ακριβώς στη γωνία του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε πίσω απ’ το μπλοκ του ΚΚΕ – το οποίο ανέβηκε απ’ την οδό Πανεπιστημίου.

Κι εκεί στα συνθήματά τους οι ΣΥΡΙΖΑίοι πρόσθεσαν και το σύνθημα, που φωνάζει το ΚΚΕ: «Ούτε σε εξορίες, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές!».

Η …οπισθοφυλακή της πορείας του ΚΚΕ δεν το άφησαν να περάσει απαρατήρητο και απάντησαν αμέσως με το σύνθημα: «Εμπρός Αλέξη μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με τον Τράμπ κυβέρνησε και πάλη!».

Μάλιστα κάποιοι αδέσποτοι διαδηλωτές πρόσθεσαν εύστοχα σχόλια όπως: «Αυτοί είναι ρε οι γνήσιοι κομμουνιστές, αφού πήγαν και στη Μακρόνησο». Ή «Τους έμεινε απ’ τη Μακρόνησο».

Η ανταλλαγή συνθημάτων συνεχίστηκε στην πορεία. Και στην Αμερικάνικη πρεσβεία η οπισθοφυλακή του ΚΚΕ παράφρασε το σύνθημα: «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη Μπελογιάννη και τώρα ο Τσίπρας με τον Τραμπ συμμαχίες κάνει!».

Όταν μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ διάβηκε την Αμερικάνικη πρεσβεία, ορισμένοι διαδηλωτές, που παρέμειναν στα πεζοδρόμια, τους αποδοκίμασαν. Και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία τους χειροκροτούσαν αμήχανα…

suriza1

Απ’ τον Τραμπ στο Πολυτεχνείο μέσω Σούδας