Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου

ΘΕΑΤΡΟ

Τα παραμύθια του Χ. Κ. Άντερσεν στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Γιώργος Νανούρης διασκευάζει και σκηνοθετεί επτά από τα πιο δημοφιλή παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που ενώνονται σε μία μεγάλη ιστορία, που συνδυάζει τη γοητεία της κλασικής μουσικής με τη μαγεία του θεάτρου. Ένα ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών από τους Μουσικούς της Καμεράτας υπό τον Παναγιώτη Βλάχο, που ζωντανεύουν στη σκηνή η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Νίκος Κουρής, η Λένα Παπαληγούρα και ο Γιώργος Νανούρης. Οι τέσσερις ηθοποιοί, υπό τη συνοδεία γνωστών μελωδιών κλασικής μουσικής, παρουσιάζουν, χρησιμοποιώντας τις φιγούρες του εικαστικού Φίλιππου Φωτιάδη, μία παράσταση για όλη την οικογένεια που μας μεταφέρει στη μαγεία των Χριστουγέννων και μας θυμίζει ξεχασμένες αξίες τής ζωής. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη). Τιμές εισιτηρίων: Από 8 έως 30 ευρώ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Cinema Paradiso Project «Χριστούγεννα στο Κινηματογράφο» στο Κρεμλίνο

Οι Cinema Paradiso Project και η εορταστική παράστασή τους «Χριστούγεννα στον Κινηματογράφο» ταξιδεύει στις 26 Δεκεμβρίου στο Κρεμλίνο. Σάουντρακς που αγαπήσαμε από τον διεθνή και ελληνικό κινηματογράφο διαμορφώνουν τον μουσικό κόσμο των Cinema Paradiso Project. Αυτήν τη φορά ο φακός εστιάζει σε μνήμες, εικόνες και ακούσματα με κεντρικό άξονα τα Χριστούγεννα, με κλασσικές χριστουγεννιάτικες μελωδίες, αλλά και με απρόσμενες επιλογές. Κρεμλίνο (Καραΐσκου 119, Πειραιάς). Στις 21:30. Γενική είσοδος 13 ευρώ με μπύρα ή κρασί. Φοιτητικό εισιτήριο/Ανέργων 11 ευρώ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το τελευταίο σημείωμα

Θέμα της ταινίας είναι η εκτέλεση από τους Γερμανούς των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, την 1η Μάη 1944. Ο Παντελής Βούλγαρης μεταφέρει το κοινό στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν από την Πρωτομαγιά του ’44, παρουσιάζοντας ανθρώπους και γεγονότα, με κεντρικό πρόσωπο τον 34χρονο ήρωα κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

«Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς». Η ταινία πραγματεύεται την περίοδο από το 1843 μέχρι το 1847. Δηλαδή την περίοδο που ο Καρλ Μαρξ γνωρίζεται με τον Φρίντριχ Ένγκελς και ξεκινούν μαζί την κοινή τους πορεία, που πρόσφερε στο εργατικό κίνημα το θεωρητικό και πολιτικό θεμέλιο του επιστημονικού σοσιαλισμού.

Η «Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» επιστρέφει στο Άστορ

Έπειτα από μία επιτυχημένη περσινή σειρά προβολών, η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά, η ιδιότυπη κινηματογραφική λέσχη της Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), επιστρέφει στον κινηματογράφο Άστορ. Με δεδομένη την αισθητική επιλογή, οι ταινίες που προβάλλονται να συνδυάζουν «το κλασσικό με το μεταμοντέρνο, το περιθωριακό με το ποπ και το ιερό με το βέβηλο», η «Χαμένη Λεωφόρος» υπόσχεται να συστήσει στους σινεφίλ παραγνωρισμένες αλλά σπουδαίες ταινίες του ελληνικού σινεμά. Ανήμερα τα Χριστούγεννα θα προβληθούν «Ο Θάνατος του Αλέξανδρου» του Δημήτρη Κολλάτου (19:00), η «Ανοιχτή Επιστολή» του Γιώργου Σταμπουλόπουλου (20:45) και το «Μέχρι το Πλοίο» του Αλέξη Δαμιανού(22:30). Τις ταινίες θα συστήσουν στο κοινό η Αρασέλη Λεμού και ο Γιώργος Φουρτούνης. Κινηματογράφος Άστορ (Σταδίου 28).Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ ανά προβολή, 8 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο.

Εκθεση με έργα του Γιώργη Βαρλάμου

Η ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος, τιμώντας τον μεγάλο κομμουνιστή ζωγράφο – χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο(1922 – 2013), οργανώνει από αυτή την Παρασκευή, 15 Δεκέμβρη, έως τις 11 Μάρτη 2018, έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 11, κοντά στη στάση του μετρό «Ευαγγελισμός»), με θέμα «Τ’ αγριολούλουδα του Βαρλάμου».

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα «ανθρωπάκια» του Γιάννη Γαΐτη στο Πάρκο Ελευθερίας

Tα «ανθρωπάκια» του Γαϊτη, αυτά τα πανομοιότυπα απρόσωπα όμοια μέλη ενός «τέλειου» μηχανισμού παραγωγής – κατανάλωσης, ή -όπως έλεγε ο ίδιος ο Γαϊτης (1923-1984) σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις- «τα ανθρωπάκια του σήμερα είναι στο κατεστημένο και το ίδιο το ανθρωπάκι αυτό αντιδρά στο κατεστημένο», επαναμφανίζονται. Αυτή τη φορά στο Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας, από τις 11 Δεκεμβρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου 2018, σε μια έκθεση με τίτλο «Για μικρά και μεγάλα παιδιά, Γιάννης Γαΐτης». Την επιμελούνται ο Ντένης Ζαχαρόπουλος και η Λορέττα Γαΐτη με τη σημαντική συμβολή του Μιχάλη Γαβρίλου, στενού συνεργάτη του Γιάννη Γαΐτη.

«Πάρις Πρέκας και Μερόπη Πρέκα: Δύο δημιουργοί – Δύο κόσμοι»

«Πάρις Πρέκας και Μερόπη Πρέκα: Δύο δημιουργοί – Δύο κόσμοι», που παρουσιάζεται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα (Αγ. Δημητρίου 159Α, τηλ. 2310991610). Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 28 Γενάρη. Στο Τελλόγλειο, στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου, θα παρουσιαστούν περισσότερα από εκατό έργα του Πρέκα (ζωγραφικά, γλυπτά, κοσμήματα και έπιπλα), αντιπροσωπευτικά των βασικών σταθμών της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Μάλιστα, κάποια από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, όπως έργα που είναι εμπνευσμένα από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, την Κύπρο κ.λπ. Παράλληλα, στον πρώτο όροφο του Τελλογλείου θα παρουσιαστεί η πορεία της συζύγου του μεγάλου καλλιτέχνη, της ζωγράφου Μερόπης Πρέκα, με περισσότερες από 40 δημιουργίες της: Υαλογραφίες (βιτρό) και ζωγραφικά έργα. Στο χώρο θα ζωντανέψει το εργαστήριο της καλλιτέχνιδας, με τον πάγκο εργασίας, αντικείμενα και εργαλεία της δημιουργικής της καθημερινότητας. Τη γενική ευθύνη των εκθέσεων έχει η γενική γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου, καθηγήτρια του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά και την επιμέλεια η Χριστίνα Τσαγκάλια, επιμελήτρια συλλογών Τελλογλείου, με την εγκάρδια και φιλική σύμπραξη της Μερόπης Πρέκα.

Πορτρέτα 1968 – 1917

Στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη (Μαρίνου Αντύπα 18, Νέο Ηράκλειο) η έκθεση «Πορτρέτα 1968 – 1917». Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη χαρά να δουν πορτρέτα πενήντα χρόνων του ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βαγγέλη Δημητρέα. Την έκθεση επιμελείται ο Παναγιώτης Σ. Παπαδόπουλος και θα διαρκέσει έως τις 15 Γενάρη. Οπως αναφέρει ο Π. Παπαδόπουλος, «ο Δημητρέας είναι ο ζωγράφος των μετατροπών».

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά: Έκθεση έργων Θεάτρου Σκιών Χαρίδημου

«Η έκθεση αφορά έργα των Χρήστου Χαρίδημου, του Γιώργου Χαρίδημου και του Σωτήρη Χαρίδημου», τα μέλη της γνωστής οικογένειας, που μεσουράνησε τόσο στις παραστάσεις, όσο και στη λαϊκή ζωγραφική του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών από το 1910.

Στις αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά θα φιλοξενηθούν γνήσια εκθέματα τριών γενιών Χαρίδημων, με κυρίαρχο θέμα τον Καραγκιόζη και τους υπόλοιπους γνωστούς ήρωες των παραστάσεων, όπως ο μπάρμπα Γιώργος, ο Χατζηαβάτης, ο Νιόνιος, ο Μορφονιός, ο Πασάς, η Βεζυροπούλα και βέβαια τα τρία μικρά κολλητήρια.

Θεσσαλονίκη, πριν και μετά την πύρινη καταστροφή

Μια ιστορία για την ακμή και το απότομο τέλος της κοσμοπολίτικης Θεσσαλονίκης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι την καταστροφική πυρκαγιά, που σηματοδότησε επίσης τη μετάβαση από μια εύφλεκτη ξυλόπηκτη πόλη στα μέγαρα από μπετόν αρμέ, παρουσιάζει το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη με την έκθεση «Το τέλος της παλιάς μας πόλης. Θεσσαλονίκη 1870-1917», που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου.

Αυτό το τέλος, που περιέκλειε μια νέα αρχή, ή, ορθότερα, μια νέα συνέχεια.

Για τη συλλογή του φωτογραφικού υλικού και των τεκμηρίων το ΜΙΕΤ συνεργάστηκε με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού και με ιδιώτες που διέθεσαν υλικό των αρχείων τους, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας, τα Εθνικά Αρχεία της Ουγγαρίας, η Βρετανική Σχολή Αθηνών, η Συλλογή Καλφαγιάν κ.ά.

Στην έκθεση αποτυπώνεται η κατάσταση της περίκλειστης Θεσσαλονίκης πριν από την κατεδάφιση του θαλάσσιου τείχους, πανοράματα της πόλης από το 1890, χάρτες πριν και μετά την πυρκαγιά του 1917, τα πρώτα πολεοδομικά σχέδια της οθωμανικής διοίκησης, αεροφωτογραφίες, καρτ ποστάλ της πυρίκαυστης ζώνης κ.ά.

«Το τέλος της παλιάς μας πόλης. Θεσσαλονίκη 1870-1917», Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΜΙΕΤ, Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Ολγας 108, έως 18 Φεβρουαρίου 2018.