Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε τη Δευτέρα 26 Μαρτίου

 ΜΟΥΣΙΚΗ

«Καινούριο κόκκινο» με τη Ρίτα Αντωνοπούλου στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη»

Την καινούργια μουσική παράσταση «Καινούριο κόκκινο» με πρωταγωνιστές τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Ιωάννη Παπαζήση παρουσιάζει ο Θέμης Μουμουλίδης στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη» .

Σταμάτης Κραουνάκη

O Σταμάτης Κραουνάκης παρουσιάζει κάθε Δευτέρα στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» (Ακαδημίας & Ζωοδόχου Πηγής – Πεζόδρομος Κιάφας 13), στις 9 μ.μ., με τη «Σπείρα Σπείρα» ένα θέαμα τραγουδιών και τίτλο «Τα παιδιά της Σφίγγας», από τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη. Μετά από την τεράστια επιτυχία της παράστασης «Όλοι ένα – Φίλα με», τα αγόρια της «Σπείρας» μαζί με τον Σταμάτη Κραουνάκη επιλέγουν για το φετινό χειμώνα να βρεθούν σε ένα χώρο που υποστηρίζει το καλό ελληνικό τραγούδι, με μια παράσταση που δίνει φως στη χαμένη ταυτότητα της ομαδικής διασκέδασης.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ – ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Εκθεση με έργα του Γιώργη Βαρλάμου

Η ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος, τιμώντας τον μεγάλο κομμουνιστή ζωγράφο – χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο(1922 – 2013), οργανώνει από αυτή την Παρασκευή, 15 Δεκέμβρη, έως τις 11 Μάρτη 2018, έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 11, κοντά στη στάση του μετρό «Ευαγγελισμός»), με θέμα «Τ’ αγριολούλουδα του Βαρλάμου».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ η ζωγραφική, η εικονογράφηση και οι παράλληλες διαδρομές

Στην έκθεση που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη παρουσιάζονται έργα και τεκμήρια από το πλουσιότατο αρχείο του ζωγράφου, που ανήκει στο γιο του καλλιτέχνη Νίκο Νικολινάκο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ιδιαίτερες πλευρές του ζωγραφικού έργου του και να αποκτήσει μια εικόνα της ακμαίας πολυμέρειάς του μέσα από εικονογραφικές, γελοιογραφικές και γραφιστικές δημιουργίες του καλλιτέχνη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ
“ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ”
Ραιδεστού 32 & Π. Τσαλδάρη, Νίκαια

Έκθεση με «Έργα πέρα από τις γραφές του Καβάφη»

Το πολυσύνθετο εικαστικό σύμπαν της γλύπτριας Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, που βασίζεται στους εγκλωβισμένους σε πολυκαιρισμένες χειρόγραφες σελίδες στίχους του Κ.Π. Καβάφη παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και εγκαινιάζει τη νέα πτέρυγα της Βιβλιοθήκης : Σουηδίας 61, Κολωνάκι. Ώρα εγκαινίων 19.00 -22.00

Έκθεση “Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο”

Ο Ελβετός φωτογράφος Φρεντ Μπουασονά (1858-1946) προσκλήθηκε στην Αίγυπτο το 1929 από τον Βασιλιά Φουάντ Α΄ προκειμένου να πάρει φωτογραφίες για μια πολυτελή έκδοση με τίτλο Αίγυπτος (1932). Το 1933 επέστρεψε για να ολοκληρώσει το ταξίδι. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης αυτής επίσκεψης αποτόλμησε μια φωτογραφική αποστολή προς το Όρος Σινά, ακολουθώντας τη διαδρομή των Ισραηλιτών έτσι όπως καταγράφεται στη βιβλική «Έξοδο». Κατά τη διάρκεια της αποστολής απαθανάτιζε τις βιβλικές τοποθεσίες όπως τις ταύτισε η ιερά παράδοση. Αυτή η σειρά φωτογραφιών προοριζόταν για μια δεύτερη έκδοση η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Η έκθεση “Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο” επικεντρώνεται στο φωτογραφικό του έργο για τα δυο αυτά βιβλία, διερευνώντας οπτικά, από τη μια πλευρά, τις σύνθετες αφηγήσεις του νεοσυσταθέντος αιγυπτιακού κράτους (μετά τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από τη Βρετανία) και, από την άλλη, την αναζήτηση έμπνευσης από τον ίδιο το φωτογράφο στην έρημο του Σινά.Μουσείο Μπενάκη: Πειραιώς 138 Ώρα εγκαινίων 20.00

ΘΕΑΤΡΟ

«Άρης»

«Άρης» της Σοφίας Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη, με τον Τάσο Σωτηράκη

Το έργο βασίζεται στη ζωή και τους αγώνες ενός από τα ηγετικά πρόσωπα της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, του Άρη Βελουχιώτη, που ταυτίστηκε με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στη γερμανοϊταλική κατοχή. Τεχνοχώρος Cartel (Μικέλη 4 & Αγ. Άννης Βοτανικός -Στάση μετρό Ελαιώνα ς- τηλ. 693 989 8258)

«Ο βουβός σερβιτόρος» του Χάρολντ Πίντερ

Σε ένα υπόγειο στο Μπέρμιγχαμ, δυο πληρωμένοι εκτελεστές περιμένουν την επόμενη αποστολή τους. Ο βουβός σερβιτόρος -ένα αναβατόριο στη μέση του δωματίου- αρχίζει να φέρνει παραγγελίες. Καθώς εκείνες αυξάνουν, τα τρόφιμα δεν υπάρχουν, η ανυπομονησία για τη «δουλειά» μεγαλώνει και οι ερωτήσεις πληθαίνουν, η επικοινωνία με τον έξω κόσμο (αλλά και μέσα στο δωμάτιο) γίνεται επικίνδυνη υπόθεση μέσα από ένα παιχνίδι ερωταπαντήσεων όπου θύτης και θύμα δύσκολα διακρίνονται. Μετάφραση: Νίκος Πασχίδης, Ξανθή Κρανίδη. Σκηνοθεσία: Νίκος Πασχίδης, Νουρμάλα Ήστυ. Σκηνικά – κοστούμια: Εβελίνα Δαρζέντα, Δάφνη Κολυβά. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Ερμηνεία: Κωστής Μπούντας, Θανάσης Ισιδώρου. Πολυχώρος «Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων» (Κύπρου 91Α και Σικίνου,

Η «Προδοσία» στο «Μικρό Παλλάς»

H «Προδοσία» του νομπελίστα συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ ανεβαίνει στο θέατρο «Μικρό Παλλάς», σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη και σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.

«Το ημερολόγιο ενός τρελού»

Ο Σωτήρης Χατζάκης σκηνοθετεί και ερμηνεύει “Το ημερολόγιο ενός τρελλού” του Νικολάι Γκόγκολ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τέλος Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Ένα μεγάλο έργο έτσι όπως το αντιλαμβάνεται σήμερα ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, που επιστρέφει στη σκηνή μετά από 17 χρόνια για να υποδυθεί τον Ποπρίστσιν, τον ήρωα του Γκόγκολ. Η μεγάλη κωμωδία της ύπαρξης συναντά την ελευθερία της εσωτερικότητας και ο μικρός άνθρωπος, που είχε μεγάλες προσδοκίες, εισέρχεται στη σκηνή με το επίσημο ένδυμα του κλόουν. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206). Στις 21.00. Τιμές εισιτηρίων: από 8 έως 12 ευρώ.

«Θα σε πάρει ο δρόμος» στο Θέατρο 104

Οι δέκα μικρές ιστορίες ανθρώπων που τους βρήκε κατακούτελα ένα ζόρι. Όμως δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν. Γιατί είναι άνθρωποι που τους πήρε ο δρόμος….Η θεατρική παράσταση «Θα σε πάρει ο δρόμος» , βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία της Στέλλας Σερέφογλου που επαναλήφθηκε με επιτυχία από την περσινή χρονιά ολοκληρώνει τον φετινό της κύκλο στις 7 Νοεμβρίου. Θέατρο 104 (Ευμολπίδων 41, Γκάζι). Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (κανονικό), 5 ευρώ (ανέργων , ΑΜΕΑ, ατέλειες, ομαδικό άνω των 10ατόμων).

 «Θείος Βάνιας»

Το ιστορικό και παγκόσμια αναγνωρισμένο για τη δραματουργική του αξία έργο του Τσέχοφ «Θείος Βάνιας» ανεβαίνει από τις 14 Νοέμβρη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο ανακαινισμένο θέατρο «Άνεσις» (Λ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, Τηλ. 2107488881-2), σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου, ο οποίος επιστρέφει στη σκηνή και με την ιδιότητα του ηθοποιού μετά από απουσία επτά χρόνων, δίπλα στη Θάλεια Ματίκα και τον Βασίλη Μπισμπίκη. Τη μετάφραση και τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

«Κοριολανός» στο Θέατρο Σημείο

Η σχέση λαού-εξουσίας, αλλά και λαού-ηγέτη αναλύονται στην τελευταία τραγωδία του Σαίξπηρ, τον Κοριολανό, πιο πολύ απ’ οποιοδήποτε έργο του μεγάλου δραματουργού, ενώ ταυτόχρονα λυρικές διηγήσεις και σοφοί μονόλογοι συμπληρώνουν ψηφίδα την ψηφίδα το ρωμαϊκό μωσαϊκό που δεν είναι πολύ διαφορετικό απ’ αυτό της κοινωνίας στην Ελισαβετιανή εποχή.

 Αθανασία»

Την παράσταση «Αθανασία» του Χρήστου Δήμα παρουσιάζει το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας στις 9 μ.μ. με την Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους σε σκηνοθεσία του συγγραφέα. Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη

«Το δέντρο του Οιδίποδα»

Παράταση για το έργο «Το δέντρο του Οιδίποδα» στο Θέατρο Αλφα. Ιδέα σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη και ώρα 9 μ.μ. Πατησίων 37, Πολυτεχνείο

ΔΙΑΛΕΞΗ

Ομιλία στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Διάλεξη με θέμα «Προϊστορική εργαστηριακή εγκατάσταση και Νεκροταφείο Πρωτοελλαδικών Χρόνων στα Αστέρια Γλυφάδας» θα δώσει η Κωνσταντίνα Καζά, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια της Συστηματικής Ανασκαφής στα Αστέρια Γλυφάδας. Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια των ομιλιών που διοργανώνει η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (οδός Τοσίτσα 1). Ώρα: 7 μμ. Είσοδος ελεύθερη.