Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου

 ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

Όσο αληθές είναι πως τα έγχορδα όργανα είχαν τη «μερίδα του λέοντος» στη μουσική δωματίου του 18ου και 19ου αιώνα, άλλο τόσο αληθεύει πως στον 20ό αιώνα τα πνευστά ήρθαν δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς πολλοί αξιόλογοι συνθέτες τα αξιοποίησαν σε αριστουργηματικές συνθέσεις μουσικής δωματίου. Κάποιες από αυτές, που σπάνια ακούμε στη χώρα μας, θα ερμηνεύσουν κορυφαίοι μουσικοί των ξύλινων πνευστών της Ορχήστρας. Μία ώρα προ της έναρξης της συναυλίας, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στη συλλογή Ισλαμικής Τέχνης από την κ. Μίνα Μωραΐτου, επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, για περιορισμένο αριθμό ατόμων (έως 35 άτομα). Για τη συμμετοχή σας στην ξενάγηση θα πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε κράτηση στο Μουσείο, τηλέφωνο 210 3671 015, Δευτέρα-Πέμπτη, 10.00 – 14.00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης (Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12, Θησείο). Τηλ.: 210 3251311. Ώρες: 7.30 (ξενάγηση) και 8.30 (συναυλία). Εισιτ.: Η παρακολούθηση της συναυλίας είναι ελεύθερη με την προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο Μουσείο (9 ευρώ).

ΧΟΡΟΣ

Μαριάννα Καβαλλιεράτου, THEY, στο BIOS

Πως ορίζεται το φύλο; Πόσο ρευστή είναι η σεξουαλικότητα; Πώς αποδίδεται η ταυτότητά μας κοινωνικά; Τι σημαίνει ταυτότητα; Πώς επιλέγουμε μία ταυτότητα; Στην πιο πρόσφατη χορογραφική δουλειά της, η Μαριάννα Καβαλλιεράτου δημιουργεί ένα ντουέτο για δύο άντρες ερμηνευτές και, με διάθεση ποιητική, μας βάζει σε τροχιά γύρω από τη συνάντηση των δύο αυτών πλασμάτων. Ερμηνεία – συν-χορογραφία:

Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Αλέξης Φουσέκης. Στο BIOS (Πειραιώς 84, Γκάζι). Τηλ.: 210 3425335. Ώρα: 9 μμ. Εισιτ.: 8-12 ευρώ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

«Νίκος Καββαδίας & Νικηφόρος Βρεττάκος” Αφιέρωμα, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Εκδήλωση αφιερωμένη στους κορυφαίους δημιουργούς Νίκο Καββαδία και Νικηφόρο Βρεττάκο πραγματοποιεί ο Όμιλος ΖΟΝΤΑ Πειραιά, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Κώστας Βρεττάκος. Ομιλητής ο Γιάννης Παπαθεοδώρου, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. Διαβάζουν οι ηθοποιοί Αμαλία Αρσένη, Μενέλαος Κυπαρίσσης και Νίκος Πουρσανίδης. Τραγούδι: Φένια Παπαδόδημα. Μουσικοί: Γιώργος Παλαμιώτης (μπάσο) και Γρηγόρης Ντάνης (κιθάρα). Στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς). Τηλ.: 210 4523937. Ώρα: 7 μμ. Είσοδος ελεύθερη.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Σταμάτης Κραουνάκη

O Σταμάτης Κραουνάκης παρουσιάζει κάθε Δευτέρα στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» (Ακαδημίας & Ζωοδόχου Πηγής – Πεζόδρομος Κιάφας 13), στις 9 μ.μ., με τη «Σπείρα Σπείρα» ένα θέαμα τραγουδιών και τίτλο «Τα παιδιά της Σφίγγας», από τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη. Μετά από την τεράστια επιτυχία της παράστασης «Όλοι ένα – Φίλα με», τα αγόρια της «Σπείρας» μαζί με τον Σταμάτη Κραουνάκη επιλέγουν για το φετινό χειμώνα να βρεθούν σε ένα χώρο που υποστηρίζει το καλό ελληνικό τραγούδι, με μια παράσταση που δίνει φως στη χαμένη ταυτότητα της ομαδικής διασκέδασης.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα «ανθρωπάκια» του Γιάννη Γαΐτη στο Πάρκο Ελευθερίας

Tα «ανθρωπάκια» του Γαϊτη, αυτά τα πανομοιότυπα απρόσωπα όμοια μέλη ενός «τέλειου» μηχανισμού παραγωγής – κατανάλωσης, ή -όπως έλεγε ο ίδιος ο Γαϊτης (1923-1984) σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις- «τα ανθρωπάκια του σήμερα είναι στο κατεστημένο και το ίδιο το ανθρωπάκι αυτό αντιδρά στο κατεστημένο», επαναμφανίζονται. Αυτή τη φορά στο Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας, από τις 11 Δεκεμβρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου 2018, σε μια έκθεση με τίτλο «Για μικρά και μεγάλα παιδιά, Γιάννης Γαΐτης». Την επιμελούνται ο Ντένης Ζαχαρόπουλος και η Λορέττα Γαΐτη με τη σημαντική συμβολή του Μιχάλη Γαβρίλου, στενού συνεργάτη του Γιάννη Γαΐτη.

Θεσσαλονίκη, πριν και μετά την πύρινη καταστροφή

Μια ιστορία για την ακμή και το απότομο τέλος της κοσμοπολίτικης Θεσσαλονίκης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι την καταστροφική πυρκαγιά, που σηματοδότησε επίσης τη μετάβαση από μια εύφλεκτη ξυλόπηκτη πόλη στα μέγαρα από μπετόν αρμέ, παρουσιάζει το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη με την έκθεση «Το τέλος της παλιάς μας πόλης. Θεσσαλονίκη 1870-1917», που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου.

Αυτό το τέλος, που περιέκλειε μια νέα αρχή, ή, ορθότερα, μια νέα συνέχεια.

Για τη συλλογή του φωτογραφικού υλικού και των τεκμηρίων το ΜΙΕΤ συνεργάστηκε με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού και με ιδιώτες που διέθεσαν υλικό των αρχείων τους, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας, τα Εθνικά Αρχεία της Ουγγαρίας, η Βρετανική Σχολή Αθηνών, η Συλλογή Καλφαγιάν κ.ά.

Στην έκθεση αποτυπώνεται η κατάσταση της περίκλειστης Θεσσαλονίκης πριν από την κατεδάφιση του θαλάσσιου τείχους, πανοράματα της πόλης από το 1890, χάρτες πριν και μετά την πυρκαγιά του 1917, τα πρώτα πολεοδομικά σχέδια της οθωμανικής διοίκησης, αεροφωτογραφίες, καρτ ποστάλ της πυρίκαυστης ζώνης κ.ά.

«Το τέλος της παλιάς μας πόλης. Θεσσαλονίκη 1870-1917», Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΜΙΕΤ, Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Ολγας 108, έως 18 Φεβρουαρίου 2018.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το τελευταίο σημείωμα

Θέμα της ταινίας είναι η εκτέλεση από τους Γερμανούς των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, την 1η Μάη 1944. Ο Παντελής Βούλγαρης μεταφέρει το κοινό στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν από την Πρωτομαγιά του ’44, παρουσιάζοντας ανθρώπους και γεγονότα, με κεντρικό πρόσωπο τον 34χρονο ήρωα κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

«Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς». Η ταινία πραγματεύεται την περίοδο από το 1843 μέχρι το 1847. Δηλαδή την περίοδο που ο Καρλ Μαρξ γνωρίζεται με τον Φρίντριχ Ένγκελς και ξεκινούν μαζί την κοινή τους πορεία, που πρόσφερε στο εργατικό κίνημα το θεωρητικό και πολιτικό θεμέλιο του επιστημονικού σοσιαλισμού.

ΘΕΑΤΡΟ

«Άρης»

«Άρης» της Σοφίας Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη, με τον Τάσο Σωτηράκη

Το έργο βασίζεται στη ζωή και τους αγώνες ενός από τα ηγετικά πρόσωπα της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, του Άρη Βελουχιώτη, που ταυτίστηκε με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στη γερμανοϊταλική κατοχή. Τεχνοχώρος Cartel (Μικέλη 4 & Αγ. Άννης Βοτανικός -Στάση μετρό Ελαιώνα ς- τηλ. 693 989 8258)

«Ο βουβός σερβιτόρος» του Χάρολντ Πίντερ

Σε ένα υπόγειο στο Μπέρμιγχαμ, δυο πληρωμένοι εκτελεστές περιμένουν την επόμενη αποστολή τους. Ο βουβός σερβιτόρος -ένα αναβατόριο στη μέση του δωματίου- αρχίζει να φέρνει παραγγελίες. Καθώς εκείνες αυξάνουν, τα τρόφιμα δεν υπάρχουν, η ανυπομονησία για τη «δουλειά» μεγαλώνει και οι ερωτήσεις πληθαίνουν, η επικοινωνία με τον έξω κόσμο (αλλά και μέσα στο δωμάτιο) γίνεται επικίνδυνη υπόθεση μέσα από ένα παιχνίδι ερωταπαντήσεων όπου θύτης και θύμα δύσκολα διακρίνονται. Μετάφραση: Νίκος Πασχίδης, Ξανθή Κρανίδη. Σκηνοθεσία: Νίκος Πασχίδης, Νουρμάλα Ήστυ. Σκηνικά – κοστούμια: Εβελίνα Δαρζέντα, Δάφνη Κολυβά. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Ερμηνεία: Κωστής Μπούντας, Θανάσης Ισιδώρου. Πολυχώρος «Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων» (Κύπρου 91Α και Σικίνου,

Η «Προδοσία» στο «Μικρό Παλλάς»

H «Προδοσία» του νομπελίστα συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ ανεβαίνει από τη Δευτέρα 8 Γενάρη στο θέατρο «Μικρό Παλλάς», σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη και σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.

«Η Λίμνη που δεν είναι πια» στη θεατρική σκηνή του «Ιλίσια Βολανάκης»

«Η Λίμνη που δεν είναι πια», του Νταβίντ Ντεσόλα, με θέμα τον έρωτα και την αναζήτηση της ευτυχίας, στη θεατρική σκηνή του «Ιλίσια Βολανάκης».

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων μέχρι και τις 19 Δεκέμβρη, Δευτέρα και Τρίτη: 20.30.

«Το ημερολόγιο ενός τρελού»

Ο Σωτήρης Χατζάκης σκηνοθετεί και ερμηνεύει “Το ημερολόγιο ενός τρελλού” του Νικολάι Γκόγκολ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τέλος Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Ένα μεγάλο έργο έτσι όπως το αντιλαμβάνεται σήμερα ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, που επιστρέφει στη σκηνή μετά από 17 χρόνια για να υποδυθεί τον Ποπρίστσιν, τον ήρωα του Γκόγκολ. Η μεγάλη κωμωδία της ύπαρξης συναντά την ελευθερία της εσωτερικότητας και ο μικρός άνθρωπος, που είχε μεγάλες προσδοκίες, εισέρχεται στη σκηνή με το επίσημο ένδυμα του κλόουν. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206). Στις 21.00. Τιμές εισιτηρίων: από 8 έως 12 ευρώ.

«Θα σε πάρει ο δρόμος» στο Θέατρο 104

Οι δέκα μικρές ιστορίες ανθρώπων που τους βρήκε κατακούτελα ένα ζόρι. Όμως δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν. Γιατί είναι άνθρωποι που τους πήρε ο δρόμος….Η θεατρική παράσταση «Θα σε πάρει ο δρόμος» , βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία της Στέλλας Σερέφογλου που επαναλήφθηκε με επιτυχία από την περσινή χρονιά ολοκληρώνει τον φετινό της κύκλο στις 7 Νοεμβρίου. Θέατρο 104 (Ευμολπίδων 41, Γκάζι). Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (κανονικό), 5 ευρώ (ανέργων , ΑΜΕΑ, ατέλειες, ομαδικό άνω των 10ατόμων).

 «Θείος Βάνιας»

Το ιστορικό και παγκόσμια αναγνωρισμένο για τη δραματουργική του αξία έργο του Τσέχοφ «Θείος Βάνιας» ανεβαίνει από τις 14 Νοέμβρη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο ανακαινισμένο θέατρο «Άνεσις» (Λ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, Τηλ. 2107488881-2), σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου, ο οποίος επιστρέφει στη σκηνή και με την ιδιότητα του ηθοποιού μετά από απουσία επτά χρόνων, δίπλα στη Θάλεια Ματίκα και τον Βασίλη Μπισμπίκη. Τη μετάφραση και τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

«Κοριολανός» στο Θέατρο Σημείο

Η σχέση λαού-εξουσίας, αλλά και λαού-ηγέτη αναλύονται στην τελευταία τραγωδία του Σαίξπηρ, τον Κοριολανό, πιο πολύ απ’ οποιοδήποτε έργο του μεγάλου δραματουργού, ενώ ταυτόχρονα λυρικές διηγήσεις και σοφοί μονόλογοι συμπληρώνουν ψηφίδα την ψηφίδα το ρωμαϊκό μωσαϊκό που δεν είναι πολύ διαφορετικό απ’ αυτό της κοινωνίας στην Ελισαβετιανή εποχή.

Αλμπέρ Καμύ «Ο Ξένος»

Το εμβληματικό έργο του Αλμπέρ Καμύ «Ο Ξένος», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στον πρώτο κύκλο παραστάσεων και τις εξαιρετικές κριτικές που απέσπασε, μεταφέρεται στην Επάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θέατρο», από Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 έως και Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018.

 Αθανασία»

Την παράσταση «Αθανασία» του Χρήστου Δήμα παρουσιάζει το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας στις 9 μ.μ. με την Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους σε σκηνοθεσία του συγγραφέα. Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη

«Το δέντρο του Οιδίποδα»

Παράταση για το έργο «Το δέντρο του Οιδίποδα» στο Θέατρο Αλφα. Ιδέα σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη και ώρα 9 μ.μ. Πατησίων 37, Πολυτεχνείο