Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε το Σάββατο 10 Μαρτίου

 ΜΟΥΣΙΚΗ

Γιάννης Γιοκαρίνης, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Μηλιώκας και Λάκης Παπαδόπουλος στη «Σφίγγα»

Οι Γιάννης Γιοκαρίνης, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Μηλιώκας και Λάκης Παπαδόπουλος με τα πιο hot instrumental μουσικά τραγούδια αποφάσισαν να λύσουν το αίνιγμα της Σφίγγας. Για τέσσερα Σάββατα λοιπόν (17/2, 24/2, 3/2 και 10/3) θα το λύνουν με μια ιστορία που εξελίσσεται ως εξής: Η Γυριστρούλα Ευλαμπία που έγινε σταρ του σινεμά, έβαλε ρούχα που πλύθηκαν μαζί και έχουνε γίνει ροζ, βάφει τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσες, το σκάει με τον νοσταλγό του ροκ εν ρολ, αλλάζει το όνομά της σε Βασιλική και είναι στο θάλαμο 9 για το καλό της! Μουσική Σκηνή Σφίγγα: Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής (είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13), Εξάρχεια – Νεάπολη. Τηλ. 2114096149. Ώρα: 22.30.

«Σεμίραμις» του Ροσίνι

Απευθείας μετάδοση της όπερας του Ροσίνι από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Σκηνοθεσία: John Copley. Σκηνικά: John Conklin. Κοστούμια: Michael Stennett. Φωτισμοί: John Froelich. Semiramide: Angela Meade. Arsace: Elizabeth DeShong. Idreno: Michael Fabiano. Assur: Ildar Abdrazakov. Oroe: Ryan Speedo Green. Μουσική διεύθυνση: Maurizio Benini. Στα ιταλικά με ελληνικούς υπότιτλους. Ώρα: 19.55. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη Βασιλίσσης, τηλ. 2107282333).

ΗΜΕΡΙΔΑ

Όρεξη για διάβασμα

Ημερίδα με θέμα «Απόλαυση της αφήγησης, όρεξη για διάβασμα», με αφορμή το βιβλίο της Μ. Βοnnafé «Τα βιβλία κάνουν καλό στα μωρά», πραγματοποιείται από τις 9.30 μέχρι τις 14.00 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»).

ΕΚΘΕΣΗ

Εκθεση με έργα του Γιώργη Βαρλάμου

Η ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος, τιμώντας τον μεγάλο κομμουνιστή ζωγράφο – χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο(1922 – 2013), οργανώνει από αυτή την Παρασκευή, 15 Δεκέμβρη, έως τις 11 Μάρτη 2018, έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 11, κοντά στη στάση του μετρό «Ευαγγελισμός»), με θέμα «Τ’ αγριολούλουδα του Βαρλάμου».

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το τελευταίο σημείωμα

Θέμα της ταινίας είναι η εκτέλεση από τους Γερμανούς των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, την 1η Μάη 1944. Ο Παντελής Βούλγαρης μεταφέρει το κοινό στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν από την Πρωτομαγιά του ’44, παρουσιάζοντας ανθρώπους και γεγονότα, με κεντρικό πρόσωπο τον 34χρονο ήρωα κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

«Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς». Η ταινία πραγματεύεται την περίοδο από το 1843 μέχρι το 1847. Δηλαδή την περίοδο που ο Καρλ Μαρξ γνωρίζεται με τον Φρίντριχ Ένγκελς και ξεκινούν μαζί την κοινή τους πορεία, που πρόσφερε στο εργατικό κίνημα το θεωρητικό και πολιτικό θεμέλιο του επιστημονικού σοσιαλισμού.

ΘΕΑΤΡΟ

«Cabaret» στο Θέατρο Παλλάς

Βερολίνο, 1930. Στη σκιά του ναζισμού ένα υπόγειο Καμπαρέ κινείται στους ρυθμούς της νύχτας. Όλα τα πρόσωπα του έργου ζουν την προσωπική τους ιστορία, συνδεδεμένη με την ιστορία της εποχής. Το πολυβραβευμένο μιούζικαλ που σφράγισε την ιστορία των μιούζικαλ, όχι μόνο στο χώρο του θεάτρου αλλά και του σινεμά ανεβαίνει σε παραγωγή Θεατρικών Σκηνών. Σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, χορογραφίες Δημήτρη Παπάζογλου και σε πρωτότυπους στίχους της Αφροδίτη Μάνου. Στους ρόλους του Κομπέρ (του πληθωρικού παρουσιαστή με το σαρδόνιο χιούμορ) ο Τάκης Ζαχαράτος και της Σάλι Μπόουλς (που ερμήνευσε η Λάιζα Μινέλι στην ομώνυμη ταινία) η Τάμτα. Μαζί τους και οι Κατερίνα Διδασκάλου, Τάσος Νούσιας, Βασίλης Μπισμπίκης, Ευθύμης Ζησάκης, Δήμητρα Λημνιού κ.ά. Συμμετέχει 10μελή ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Αλέξιου Πρίφτη. Στο Θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5, Αθήνα). Τηλ.: 210 3213100. Ώρα: 9 μμ. Εισιτ.: 10-80 ευρώ.

«Misery» στο Θέατρο «Ιλίσια – Βολανάκης»

Το θρίλερ του Στίβεν Κινγκ «Misery» έρχεται από 10 Γενάρη στη σκηνή του Θεάτρου «Ιλίσια – Βολανάκης», σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά, με πρωταγωνιστές την Ρένη Πιττακή, τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο και τον Δημήτρη Καραμπέτση.

«Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα!…» στο θέατρο «Αλίκη»

Μία παράσταση που ξεδιπλώνει στιγμές από τη ζωή και την καριέρα του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γιώργου Ζαμπέτα, ανεβαίνει στο θέατρο «Αλίκη», σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.

 Οι «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» στη σκηνή

«Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» είναι ο τίτλος της παράστασης που ανεβαίνει από 15 Δεκέμβρη, στο θέατρο «Χώρα», σε σύνθεση Κειμένων – σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.

Η Νένα Μεντή μαζί με την Ερση Μαλικένζου, την Ευγενία Δημητροπούλου, την Χριστιάννα Ματζουράνη, την Μαριάννα Τουντασάκη και την Εφη Σακελλαρίου θα ζωντανέψουν τις ηρωίδες του Σκιαθίτη συγγραφέα.

“Ο συμβολαιογράφος” του Νίκου Βασιλειάδη στον Άλιμο

Ένας βαθιά συγκινητικός μονόλογος μιας γυναίκας που ζει σε λάθος χώρο και χρόνο. Η Ερασμία, μια χήρα, μεγαλώνει τη μοναχοκόρη της, κλεισμένη σε ένα περίπτερο, εγκλωβισμένη στα ήθη και τα έθιμα της μικρής επαρχιακής πόλης που ζει, μέχρι τη στιγμή που τη θλιβερή, μονότονη ζωή της, διακόπτει ο έρωτας, το πάθος. Σκηνοθεσία: Γιώργος Καραμίχος. Με την Υρώ Μανέ στο ρόλο της Ερασμίας. Θεατρική Σκηνή Αλίμου «Κάρολος Κουν» (Υψηλάντου και Θησείου). Στις 19:30. Είσοδος ελεύθερη. Αντί εισιτηρίου, συγκεντρώνονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αλίμου.

  • Τον «Γλάρο» του Σαίξπηρ παρουσιάζει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,  σε απόδοση και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβάρδα. Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετ – Πεμ – Παρ: 20.30, Σαβ: 17.00 & 21.00, Κυρ: 19.00.
  • Φ. Γ. Λόρκα «Περλιμπλίν και Μπελίσα» στο Θέατρο «Εκάτη»
  • Το «Φιντανάκι» του Παντελή Χορν κάνει πρεμιέρα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά στις 9 μ.μ. Πανεπιστημίου 48

«Η αγάπη άργησε μια μέρα»

«Η αγάπη άργησε μια μέρα», στο θέατρο «Αργώ» της Αιμιλίας Υψηλάντη (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο). Πρόκειται για το γνωστό και αγαπημένο μυθιστόρημα της Λιλής Ζωγράφου, που μεταφέρει στη σκηνή, υπογράφοντας τη διασκευή και τη σκηνοθεσία, ο Ένκε Φεζολλάρι.

 «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» στο θέατρο «Στοά»

Ξεκίνησαν οι παραστάσεις του έργου «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» με τον Θανάση Παπαγεωργίου, στο θέατρο «Στοά».