Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Η Γυναίκα», έκθεση εικαστικών υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής

Έκθεση με εικαστικά έργα υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής διοργανώνεται από 5 έως 13 Οκτωβρίου (εκτός Σαββατοκύριακου) στην Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Καλλιθέας «ΣΟΦΙΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ», Λασκαρίδου 120 και Φιλαρέτου Καλλιθέα, με θέμα «Η ΓΥΝΑΙΚΑ».

«Η Γυναίκα», έκθεση εικαστικών υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής

Έκθεση Μικρογλυπτικής στην αυλή της ΠΕΚΑΜ στο Θησείο

Εξήντα οκτώ εικαστικοί καλλιτέχνες με ενενήντα έργα παίρνουν μέρος στην έκθεση Μικρογλυπτικής που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), στην αυλή του πανέμορφου κτιρίου που η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού έχει παραχωρήσει τη χρήση στην ΠΕΚΑΜ, Αγ. Ασωμάτων 31 στο Θησείο.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι μέχρι τις 22 Οκτώβρη και οι ώρες λειτουργίας είναι 11.00-21.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στην έκθεση συμμετέχουν πάνω από 60 γλύπτες με πάνω από 90 έργα μικρών διαστάσεων (ως ένα μέτρο) μικρογλυπτικής.

Σε δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου τονίζεται: «Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία του ΕΕΤΕ με την Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου, γιατί όχι μόνο θα φέρει τη σύγχρονη μικρογλυπτική στο κοινό, αλλά πάνω από όλα θα αποτελέσει σημείο συνάντησης των εικαστικών καλλιτεχνών και των επισκεπτών με το Μουσείο της Μακρονήσου, χώρο που θυμίζει το μαρτυρικό τόπο “σωφρονισμού” χιλιάδων αγωνιστών που βασανίσθηκαν φρικτά ή και βρήκαν το θάνατο από το 1947 ως και το 1958»

Έκθεση «Ταξίδι επιστημονικής φαντασίας»

Δύο χρόνια μετά την έκθεση «Digital Revolution» η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών συνεργάζεται ξανά με το Barbican του Λονδίνου για την έκθεση «Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο» παρουσιάζοντας τη μακρόχρονη επιρροή της επιστημονικής φαντασίας σε όλο το εύρος της σύγχρονης κουλτούρας. Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι με οδηγό την επιστημονική φαντασία από το 19ο αιώνα στο μέλλον και πίσω στο σήμερα, στα βάθη της ανθρώπινης αντίληψης. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος. Τηλ: 2109005800. Ώρα εγκαινίων: 20.00.

  • Εκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Κουβάκι με τίτλο «Επιλογή 1986-2017» εγκαινιάζεται, στις 8 μ.μ., στην Εvripides Art Gallery (Ηρακλείτου 10).
  • Εκθεση του Στηβ Γιαννάκου με τίτλο «Welcome to wee» φιλοξενείται στην γκαλερί ΑΔ (Παλλάδος 3) έως τις 2 Δεκεμβρίου.
  • Εκθεση της Μαρίας Σπυράκη με τίτλο «Riot Territories» στην γκαλερί ArtZone 42 (Bασ. Κωνσταντίνου 42).

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2017-«Η Γυναίκα στην Ευρώπη»

Μουσική, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, street art, θέατρο και βαριετέ, δράσεις και παραστατικές τέχνες δρόμου, διαλέξεις, «tables rondes» και «rendez vous sociaux», εκπαιδευτικά προγράμματα, petanque και σκάκι φιλοξενεί το «5ο μικρό Παρίσι των Αθηνών», το πολυ-φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν για φέτος το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής, με την υποστήριξη της γαλλικής πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας. Το θέμα του φετινού φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 15 Οκτωβρίου στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθης και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι τους σταθμούς Λαρίσης και Πελοποννήσου, είναι «Η Γυναίκα στην Ευρώπη».

ΣΙΝΕΜΑ

• Ταινίες του 40ού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας προβάλλονται από σήμερα έως τις 11 Οκτωβρίου στο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21). Ωρα έναρξης 7 μ.μ.

ΒΙΒΛΙΟ

Το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα Παύλου Κάγιου «Ο κλήρος της τρικυμίας» (εκδ. Καστανιώτη) παρουσιάζουν οι σκηνοθέτες Τώνης Λυκουρέσης, Πέννυ Παναγιωτοπούλου στο Polis Art Cafe, Αίθριο της Στοάς Βιβλίου: Πεσμαζόγλου 5. Ώρα 19.30.