Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προκήρυξη εκλογών στις 21 Μάη εισηγήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης στη Κ. Σακελλαροπούλου – Τι ακολουθεί

Την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών στις 21 Μαΐου εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη συνάντηση τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αναμένονται δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη. Αργότερα το απόγευμα θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα στη Βουλή για τη διάλυσή της και την προσφυγή στις κάλπες.

Με τη θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος διάλυσης της Βουλής στην ανατολική είσοδο του μεγάρου του Κοινοβουλίου, ως είθισται από τον φρούραρχο της Βουλής, ξεκινάει επισήμως η προεκλογική περίοδος που άτυπα εδώ και καιρό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στο προεδρικό διάταγμα θα καταγράφεται επίσης, τόσο η ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, όσο και εκείνη της σύγκλησης της Βουλής με τη σύνθεση που θα προκύψει από τις κάλπες, που εκτιμάται πως θα είναι η Τετάρτη 31 Μαΐου. Την ημέρα της σύγκλησης θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών και αμέσως μετά θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του προεδρείου, με την εκλογή προέδρου, αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων.

Η τυπική έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα σημάνει και την αλλαγή προσώπων σε δύο κυβερνητικά πόστα, που αν και δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα έχει εθιμικά καθιερωθεί: ειδικότερα, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, που δεν θα είναι υποψήφιος για την επόμενη Βουλή, αναλαμβάνει καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου στη θέση του Γ. Οικονόμου, ενώ παράλληλα η κ. Καλλιόπη Σπανού, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα αναλάβει ως υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών το έργο της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου, αντικαθιστώντας, όπως ορίζει η νομοθεσία, τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη μετά την προκήρυξη των εκλογών. Η κ. Σπανού είναι καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2003 έως το 2011 είχε υπηρετήσει βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, ενώ τον Μάιο του 2011 εξελέγη Συνήγορος του Πολίτη από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Από τη συγκεκριμένη θέση αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2015.

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα