Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία _εκλογές: Πρώτη η “Εθνική Συσπείρωση”, δηλώνει “αδιάλλακτη” υπέρ του κεφαλαίου

Το κόμμα της Λεπέν διπλασιάζει τα ποσοστά του
σε σχέση με το 2022,
ενώ φουντώνουν οι διεργασίες
🤔  για έναν “συνασπισμό δημοκρατών”

Εκλογές Γαλλία: Προβάδισμα της Λεπέν, πανωλεθρία του Μακρόν

Στο έδαφος που έστρωσαν οι πολιτικές υπεράσπισης του μεγάλου κεφαλαίου, τις οποίες εφαρμόζουν πιστά και στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες όλες οι αστικές δυνάμεις, σοσιαλδημοκράτες και νεοφιλελεύθεροι, καταγράφονται τα αποτελέσματα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών των οποίων ο α’ γύρος έγινε την Κυριακή, με την «Εθνική Συσπείρωση» («Rassemblement National» – RN) της Μαρίν Λεπέν να διασφαλίζει μεγάλο προβάδισμα, πετυχαίνοντας μαζί με τους συμμάχους της 33,15% (από 18,68% που είχε καταγράψει στις εκλογές του 2022). Αυτοτελώς η RN έλαβε 29,25%, στο οποίο αθροίζεται και ένα 3,9% που συγκέντρωσαν υποψήφιοι προερχόμενοι από τους «Ρεπουμπλικάνους» («Les Republicains» – LR) οι οποίοι δημόσια κάλεσαν σε συστράτευση με την RN.

Στη 2η θέση ακολούθησε με 27,99% ο νεοσύστατος πολυκομματικός σχηματισμός «Front Populaire» (FP – «Λαϊκό Μέτωπο», όπου πρωτοστατούν το Σοσιαλιστικό Κόμμα – PS, το οπορτουνιστικό μόρφωμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» – LFI, το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας – PCF και οι Οικολόγοι – EELV), τον οποίο συγκρότησαν πριν κάποιες μέρες πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναμόρφωση ευρύτερα της σοσιαλδημοκρατίας, με φόντο αντίστοιχες διεργασίες που «τρέχουν» σε όλη την Ευρώπη. Θυμίζουμε ότι τον Ιούνη του 2022 το αντίστοιχο σχήμα NUPES (Nouvelle Union Populaire Ecologique et Sociale) είχε πάρει 25,66%, διεκδικώντας και τότε αντίστοιχο ρόλο «αναχώματος στην ακροδεξιά».

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Προέδρου της χώρας Εμ. Μακρόν, «Ensemble!» («Μαζί!»), σημείωσε μεγάλες απώλειες, μένοντας στην 3η θέση με 20,04% (από 25,75%, έχοντας υποστεί και τότε μεγάλη μείωση σε σχέση με το 2017).

Ακολουθούν με 6,57% οι LR («Ρεπουμπλικάνοι») της γκωλικής δεξιάς, που εδώ και δεκαετίες αποτελούσαν έναν από τους δύο βασικούς πόλους στην κυβερνητική εναλλαγή αλλά πρόσφατα βίωσαν νέα διάσπαση, μετά από επίσημη συστράτευση του Ερίκ Σιοτί, μέχρι πρότινος ηγέτη του κόμματος, με την RN.

Κατά τ’ άλλα, στο 0,75% καταγράφεται το ποσοστό της ακροδεξιάς «Επανάκτησης» («Reconquete») του Ερίκ Ζεμούρ (από 1,97% το 2022), με την ηγεσία του οποίου η RN απέρριψε τελικά μια συνεργασία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να φιλοτεχνήσει ένα λιγότερο «ακραίο» προφίλ.

ΓΑΛΛΙΑ: Με μεγάλη προσέλευση συνεχίζονται οι εκλογές για την Εθνοσυνέλευση

Η συμμετοχή έφτασε στο 66,71%, ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο της τελευταίας 30ετίας.

Θυμίζουμε ότι τις εκλογές προκήρυξε ο Μακρόν το βράδυ των ευρωεκλογών (9/6) μετά τη συντριπτική επικράτηση της RN, και ενώ όλα τα τελευταία χρόνια «φουντώνει» στο ίδιο το εσωτερικό της γαλλικής αστικής τάξης η συζήτηση για το πώς θα υπερασπιστεί πιο αποτελεσματικά τη γεωπολιτική του ισχύ στην ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή «σκακιέρα», δεδομένης της ολόπλευρης όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

“Απόλυτη πλειοψηφία” ζητά η Λεπέν

Την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιούλη θα διεξαχθεί β’ γύρος στις εκλογικές περιφέρειες όπου δεν επικράτησε υποψήφιος με πάνω από το 50% των ψήφων. Οπου γίνει β’ γύρος θα συμμετέχουν οι δύο πρώτοι υποψήφιοι από κάθε εκλογική περιφέρεια, αλλά και όσοι έχουν συγκεντρώσει ψήφους ίσους με το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Σήμερα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες για τον β’ γύρο, ενώ μαίνονται ήδη εδώ και καιρό τα σχετικά παζάρια, στο πλαίσιο ευρύτερων αναδιατάξεων σε όλο τον αστικό πολιτικό χάρτη. Η RN επικράτησε από τον α’ γύρο σε 37 εκλογικές περιφέρειες, το FP σε 32, το «Ensemble!» σε μόλις 2 και οι LR σε 1.

Σύμφωνα με έρευνες της «Elabe» για την οριστική σύνθεση της νέας Βουλής, εκτιμάται ότι η RN μπορεί να συγκεντρώσει 255 – 295 έδρες, το FP 120 – 140, το «Ensemble» 90 – 125 και οι LR 35 – 45.

Την ίδια ώρα κλιμακώνεται η επιχείρηση αναβάπτισης δυνάμεων που έχουν υπηρετήσει το μεγάλο κεφάλαιο από μια σειρά πόστα (ως κυβέρνηση ή ως αντιπολίτευση), πρωτοστατώντας στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, ώστε να μπορεί η ντόπια αστική τάξη να υπερασπίζεται την ισχύ και τα σχέδιά της σε έναν κόσμο «πολλαπλά μεταβαλλόμενο». Είναι εκκωφαντική η υποκρισία με την οποία αστικά επιτελεία εμφανίζουν τον Ζαν Λικ Μελανσόν, ιδρυτικό στέλεχος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», βασικής συνιστώσας του FP, ως «ακραία αριστερό» και τα σχήματα LFI και FP ως δήθεν αντίπαλο δέος στην RN, ενώ ο Μελανσόν προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και, κυρίως, το σημερινό πρόγραμμα όλου του FP δεν υπηρετεί παρά τις ίδιες ταξικές ανάγκες. Ενδεικτική είναι η διακηρυγμένη ετοιμότητά τους για στήριξη της κυβέρνησης Ζελένσκι και με νέα όπλα, ώστε να μη διαταραχθεί ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός απέναντι στη Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά, και η RN ετοιμάζεται να κυβερνήσει με άξονα τις ανάγκες των γαλλικών ομίλων, «άμεσα και ρεαλιστικά», απέναντι σε «απόπειρες παρέμβασης της Ρωσίας αλλά και από όλα τα κράτη και όλες τις δυνάμεις στον κόσμο», όπως διακήρυξε πρόσφατα ο πρόεδρός της, Ζορντάν Μπαρντελά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής η Λεπέν δήλωσε ότι το «στρατόπεδο Μακρόν» «πρακτικά αφανίστηκε» και ότι οι Γάλλοι έδειξαν «την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα μετά από 7 χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής εξουσίας» του Μακρόν, ενώ ζήτησε και «την απόλυτη πλειοψηφία» ώστε να κυβερνήσει. Ο δε Μπαρντελά, που φέρεται ως πιθανότερος πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση της RN, είπε ότι ο β’ γύρος της Κυριακής θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την Ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας» (από το 1958) και δήλωσε έτοιμος να γίνει ένας «πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά και θα είναι «αδιάλλακτος».

Από τη πλευρά του ο Μακρόν είπε ότι «η υψηλή συμμετοχή στον α’ γύρο (…) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», για να προσθέσει ότι η χώρα είναι «αντιμέτωπη με την RN – ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο».

Ο δε Μελανσόν πανηγύρισε για τη «βαριά και αδιαμφισβήτητη ήττα» του Μακρόν, δηλώνοντας ότι οι υποψήφιοι του FP όπου είναι τρίτοι θα αποσυρθούν υπέρ των υποψηφίων άλλων «δημοκρατικών» κομμάτων (π.χ. του «Ensemble»). «Εχουμε επτά μέρες για να σώσουμε τη Γαλλία από μια καταστροφή», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκλικσμάν, στέλεχος του PS, ενώ η επικεφαλής των Οικολόγων Μαρίν Τοντελιέρ ζήτησε την «οικοδόμηση ενός νέου δημοκρατικού μετώπου», υποστηρίζοντας ότι «θα είναι ακατανόητο αν κάποιοι συνεχίσουν να μην κάνουν διάκριση μεταξύ της αριστεράς και της ακροδεξιάς».

“Ελεύθεροι να επιλέξουν”
οι ψηφοφόροι, λένε οι LR

Την ίδια στιγμή, λίγες μέρες μετά την έντονη διαμάχη (ακόμα και με δικαστική προσφυγή για την ηγεσία στο κόμμα) που προκάλεσε η δημόσια συμπαράταξη του Σιοτί με την RN, οι LR σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «όπου δεν έχουμε υποψηφίους στον β’ γύρο, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, δεν δίνουμε κατευθύνσεις και αφήνουμε τους Γάλλους να εκφραστούν κατά συνείδηση».

Ο δε Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί, ευρωβουλευτής του κόμματος, είπε ότι «ο κίνδυνος που απειλεί τη χώρα μας σήμερα είναι η άκρα αριστερά». Στους υποψηφίους των LR απευθύνθηκε πάντως η Λορ Λαβαλέτ, στέλεχος της RN, λέγοντάς τους ότι «αν ξέρουν πως δεν θα νικήσουν, τους καλώ να αποσυρθούν και να επιτρέψουν να νικήσει η εθνική πλευρά».

Να σημειωθεί τέλος ότι ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ τάχθηκε μεν υπέρ της υπερψήφισης των «σοσιαλδημοκρατών υποψηφίων», αλλά όχι υποψηφίων από την «Ανυπότακτη Γαλλία», την οποία χαρακτήρισε «κίνδυνο για το έθνος»

Πηγή Ριζοσπάστης

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter

Ατέχνως Καλές Διακοπές