Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρώτη μέρα της 7χρονης Δικτατορίας  ή «…πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου…»

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας // 

Είναι γνωστή η έλλειψη επαγρύπνησης- παρά τις προειδοποιήσεις αλλά και τα απτά δείγματα που υπήρχαν- από μέρους ευρύτερα του λαϊκού κινήματος για την Απριλιανή Δικτατορία.

Το πρωτοσέλιδο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας στη Βόρεια Ελλάδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» είναι ενδεικτική του γενικότερου κλίματος που υπήρχε. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε με το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο με το ξέσπασμα του πραξικοπήματος (Παρασκευή 21/4/1967). Στις ειδήσεις κυριαρχεί η Ένωση Κέντρου και η προεκλογική δραστηριότητα:

Ο Α. Παπανδρέου απαντώντας για την υπόθεση «ΑΣΠΙΔΑ» τονίζει ότι «Αν στείλουν την κλήση θα πάρουν απάντηση».

Από την άλλη με τίτλο «Προετοιμάζεται υπό του δημοκρατικού κόσμου. ΑΠΟΘΕΩΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» αναφέρεται στη προγραμματισμένη για Κυριακή 23/4 προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Προφανώς «εκτίθεται» ανεπανόρθωτα (και το συγκεκριμένο ΜΜΕ) δημοσιογραφικά…

Επανακυκλοφορεί την Τρίτη 25/4 με τίτλο- λόγω πραξικοπήματος- σε άλλον τόνο και «εκτίθεται» εκ νέου: «Δια της αναληψεως υπ’ αυτού την Παρασκευήν της εξουσίας. Η επέμβασις του στρατού απεσόβησεν αιματοκύλισμα εις τη Θεσσαλονίκην. Μαχητικαί ομάδες της κεντροαριστεράς εσχεδίαζαν την κατάλυσιν του κράτους.» Ενώ έχει ρεπορτάζ- ανακοίνωση ουσιαστικά των πραξικοπηματιών για «στοιχεία ανακαλυφθέντα εις τα εδώ γραφεία της ΕΔΑ» που με αφορμή τη συγκέντρωση της Ένωσης Κέντρου την Κυριακή 23/4 με ομιλητή τον Α. Παπανδρέου (την οποία προηγουμένως υποστήριζε…) «μαχητικαί ομάδες κρούσης της άκρας αριστεράς, εν συνεργασία με δυναμικούς πυρήνας της κεντροαριστεράς» επρόκειτο «βάσει σχεδίου εις την πρωτεύουσαν της Βορείου Ελλάδος, αλλά συγχρόνως και εις άλλας πόλεις της χώρας αιματηράς ταραχάς και να επιχειρήσουν κατάλυσιν του κράτους».

Πόσο άραγε επίκαιρος είναι ο στίχος του Φώντα Λάδη για τον Φασισμό;

«Μα πάλι θε ν’ απλώσει σαν χολέρα
πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου,
και δίπλα σου θα φτάσει κάποια μέρα
αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου.»

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων