Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη: Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την κατάργηση παιδικών σταθμών και τις απολύσεις εργαζόμενων

Σε κατάργηση ενός ακόμη παιδικού σταθμού και στην απόλυση 9 εργαζόμενων προχωρά η διοίκηση του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, έπειτα από σχετική απόφαση που ενέκρινε σήμερα, κατά πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, που έχει πληθυσμό περισσότερους από 70.000 κατοίκους, λειτουργούν μόνο 3 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί που καλύπτουν τις ανάγκες μόλις 125 με 150 νηπίων! 

Την πολιτική της διοίκησης του Δήμου καταγγέλλει σε ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση Πυλαίας-Χορτιάτη σημειώνοντας:

LAIKI SISPIROSIΗ υποβάθμιση της προσχολικής αγωγής στο Δήμο μας συνεχίζεται. Μετά το κλείσιμο και τη μη επαναλειτουργία των παιδικών σταθμών στο Χορτιάτη και το Ασβεστοχώρι έρχεται η σειρά της Πυλαίας.

Στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΚΠΑΠ την Δευτέρα 19/8/2019 εγκρίθηκε η κατάργηση του παιδικού σταθμού στην οδό Ηλέκτρας της Πυλαίας και η μετατροπή του σε νηπιαγωγείο για την κάλυψη των αναγκών της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα με πρόσχημα την μείωση των νηπίων που φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρίαση την απόλυση (την μη ανανέωση της σύμβασης) σε 9 εργαζόμενους.

Μετά από αυτές τις αποφάσεις, στο δήμο μας (με πληθυσμό πάνω από 70.000 κατοίκους) λειτουργούν μόνο 3 δημοτικοί σταθμοί σε Πυλαία, Πανόραμα και Φίλυρο που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 125-150 νηπίων.

Τα επιχειρήματα της Δημοτικής Αρχής περί προβλημάτων αδειοδότησης και πίεσης λόγω των αναγκών για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση είναι προσχήματα. Η πραγματικότητα είναι ότι ο προϋπολογισμός του ΝΠΔΔ που έχει την ευθύνη και για τους παιδικούς σταθμούς μειώνεται κάθε χρόνο (φέτος είναι μόλις 500.000 ευρώ, μειωμένος από πέρυσι κατά 100.000) με συνέπεια της συνεχόμενη υποβάθμιση, το κλείσιμο των δομών και το πέρασμα του κόστους στις πλάτες των γονιών, όπως έγινε με την αύξηση των τροφείων πριν από λίγα χρόνια.

Η υποβάθμιση των δημοτικών παιδικών σταθμών, που οδηγεί στο μικρό αριθμό εγγραφών, είναι αυτή που οδηγεί τους γονείς στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Είναι καθαρό ότι η πολιτική της Δημοτικής Αρχής του κ. Καϊτεζίδη ταυτίζεται και ενισχύει την λογική των κυβερνήσεων, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ χθες όσο και της ΝΔ σήμερα, που στοχεύουν να μηδενίσουν τις δαπάνες για την παιδεία, θέλουν να μετακινήσουν το κόστος στις πλάτες των γονιών, θέλουν να μετατρέψουν την παιδεία σε εμπόρευμα για να κερδίζουν οι ιδιώτες επιχειρηματίες.

Καλούμε το λαό του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη να παλέψει ενάντια σε αυτήν την πολιτική. Να διεκδικήσει να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός στο Δήμο. Να λειτουργήσουν παιδικοί σταθμοί σε Ασβεστοχώρι και Χορτιάτη.

Να απαιτήσουμε ουσιαστική αναβάθμιση των παιδικών σταθμών με 15 νήπια μέγιστο αριθμό σε κάθε τμήμα με προσωπικό που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες και θα εργάζεται μόνιμα και σταθερά. Καμία απόλυση εργαζόμενου.

Η παιδεία είναι ανάγκη και δικαίωμα. Δεν το χαρίζουμε σε κανένα!

Για το θέμα πήρε θέση και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης ο οποίος πραγματοποίησε παρέμβαση το μεσημέρι της Δευτέρας, στη συνεδρίαση του ΔΣ του Νομικού Προσώπου που είναι αρμόδιο για τους Παιδικούς Σταθμούς.

Ο Σύλλογος ζητά μεταξύ άλλων να διασφαλιστεί, με άμεσα μέτρα και με όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις, η διεύρυνση των δημοτικών δομών για βρέφη και νήπια (εξεύρεση και ανέγερση κατάλληλων κτιρίων, η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού) δωρεάν για όλα τα παιδιά, η κατάργηση των τροφείων και η μονιμοποίησή, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς που απασχολούνται μέσω ΕΣΠΑ.