Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόλεμος στην Ουκρανία, 10η ημέρα – Σύνοψη

 

Οι τελευταίες εξελίξεις στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας:

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε ευθέως ότι η Ουκρανία μπορεί να πάψει να υπάρχει αν η ηγεσία της δεν υποχωρήσει και συνεχίσει την αντίσταση. Ο ίδιος τόνισε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μοιάζουν με κήρυξη πολέμου. Το ίδιο θα ισχύσει και σε πιθανή επιβολή no-fly zone, πρόσθεσε.

 Την επανέναρξη των επιθέσεων ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για εκεχειρία.  Στη Μαριούπολη νωρίτερα ναυάγησε η προσπάθεια για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρομών προκειμένου να εκκενώσουν το χώρο οι άμαχοι. Κίεβο και Μόσχα αντάλλαξαν κατηγορίες για την ευθύνη. Περίπου μισό εκατ. πολίτες στη Μαριούπολη ζουν επί τρεις μέρες τώρα χωρίς θέρμανση, ρεύμα και νερό.

Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία είναι παρόμοιες με κήρυξη πολέμου, δήλωσε ο Βλ. Πούτιν. Ανέφερε ακόμα πως οποιαδήποτε χώρα επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα θεωρείται ότι έχει συμμετάσχει στον πόλεμο.

ΔΝΤ: Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θα είχε «καταστροφικές συνέπειες» για όλον τον κόσμο

Στην Πολωνία είναι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν δηλώνοντας ότι πάνω από 10 χιλιάδες στρατιώτες και αερομεταφερόμενη ταξιαρχία βρίσκονται στην ανατολική Ευρώπη.

Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τις εστίες τους Ουκρανοί πολίτες, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατευθυνόμενοι δυτικά. Εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα 1,3 εκατ. πολίτες, με τον ΟΗΕ να κάνει λόγο για το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προειδοποίησε ότι ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει το 1,5 εκατ. ανθρώπους.

Οι Ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν όλο το παραθαλάσσιο τμήμα της Ουκρανίας στο Νότο, με κατεύθυνση πλέον προς το λιμάνι της Οδησσού.

Έξω από το Κίεβο μαίνονται μάχες καθώς Ουκρανικές δυνάμεις προσπαθήσουν τις ρωσικές να προελάσουν προς την πρωτεύουσα προκειμένου να την κυκλώσουν.

Οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τέσσερις-πόλεις κλειδιά, σύμφωνα με το Βρετανικό υπ. Άμυνας: Το Χάρκοβο, το Τσέρνικιβ, το Σάμι και τη Μαριούπολη.

Το Αμερικανικό ΥΠΕΞ ζήτησε από όλους τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία.

Η εταιρεία Zara κλείνει και τα 500 καταστήματά της στη Ρωσία, ενώ η Samsung και το PayPal αναστέλλουν τις δραστηριότητες στη χώρα. Έχει προηγηθεί σειρά άλλων εταιρειών που αποχώρησαν από τη Ρωσία.

Τη Δευτέρα, αναφέρουν πληροφορίες, αναμένεται νέα συνάντηση Ουκρανών και Ρώσων. Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι δολοφονήθηκε για «προδοσία» από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας ο Ντένις Κιρέεφ, μέλος της πρώτης αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

 Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Harry Truman» πλέει προς την Αλεξανδρούπολη καθώς βαθαίνει επικίνδυνα η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Το Πεκίνο τάσσεται υπέρ των απευθείας διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων