Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πύργος του Άιφελ με 706.900+ σπίρτα έχασε το Guinness στα σημεία, αλλά τελικά …

Ένας Γάλλος, ο Richard Plaud χρειάστηκε οκτώ ολόκληρα χρόνια σε καθημερινή βάση για να φτιάξει ένα αντίγραφο του Πύργου του Άιφελ ύψους 7,19 μέτρων χρησιμοποιώντας σπίρτα ευελπιστώντας ότι το έργο του θα αναγνωριζόταν από το World Records Guinness.

Ο 47χρονος Plaud ξεκίνησε με κανονικά σπίρτα (αφαιρώντας την “ίσκα”), αλλά βαρέθηκε να κόβει τις κόκκινες άκρες τους ένα προς ένα, και έτσι κατέληξε να έρθει σε επαφή με τον κατασκευαστή Flam’Up για να παραδώσει μόνο τα ξυλάκια σε 15κιλα κιβώτια. Το πάλεψε 4.200 ώρες συναρμολογώντας 706.900 σπίρτα “χτίζοντας” την ψηλότερη σπιρτο_κατασκευή στον κόσμο: δημιούργησε 402 πάνελ, τα οποία στη συνέχεια ενσωμάτωσε στην δομή.. Αφού ολοκλήρωσε το έργο του (στις 27- Δεκ-2023) υπέβαλε αίτηση στο Γκίνες, αλλά απορρίφτηκε όταν ο οργανισμός έβγαλε ετυμηγορία πως “ορισμένα _από μια στιγμή και μετά από τα σπίρτα δεν ήταν #εμπορικά διαθέσιμα»”, άρα άνθρακες ο θησαυρός.

Ο Plaud _δικαίως, αδίκως βγήκε σε τηλεοράσεις, ΜΚΔ κλπ. έφτασε –αν και Γάλλος μέχρι τους Times και το Reuters, μιλώντας για τη στατικότητα του κατασκευάσματος, που είναι ανώτερη από εκείνη του Λιβανέζου τεχνίτη Toufic Daher (το ψηλότερο γλυπτό με σπιρτόξυλο 6,53 μέτρων, που κατέχει από το 2009 _πάλι μοντέλο του Πύργου Άιφελ), επιδεικνύοντας και την ειδικότητά του (εργάζεται στο τμήμα έργων και γεφυρών του Charent-Maritime στη ΝΔ Γαλλία) και τον συμβολισμό (27-Δεκ- 100ή επέτειο από τον θάνατο του  μηχανικού του πύργου, Γκουστάβ Άιφελ).

Μετά απ΄αυτά ο Mark McKinley, διευθυντής της Central Records Services, δήλωσε στο Sky News: “Είμαστε πολύ περήφανοι που όσο το δυνατόν πιο ενδελεχώς εξετάζουμε αποδεικτικά στοιχεία, επειδή οι κανόνες και οι απαιτήσεις ισοδυναμούν με αγωνιστικό χώρο για όλους, που θέλουν να επιχειρήσουν ένα ρεκόρ. Ωστόσο, έχοντας μάθει περισσότερα για τις τεχνικές που χρησιμοποιεί η κοινότητα των μοντέλων με σπίρτο και μετά από μια δεύτερη ανασκόπηση αυτού του επιτεύγματος σε σχέση με παρόμοιους τίτλους που έχουμε απονείμει, φαίνεται ότι ήμασταν σκληροί στην εφαρμογή των κανόνων μας σε αυτήν την περίπτωση, έτσι …

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που απονέμουμε στον Richard τον τίτλο του Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες και έχουμε διορθώσει κάποιες ασυνέπειες στους κανόνες μας, οι οποίοι πλέον επιτρέπουν στα σπιρτόξυλα να κόβονται και να διαμορφώνονται όπως κρίνει ο μοντελιστής.
Λυπούμαστε για την αγωνία που θα προκάλεσαν οι τελευταίες 24 ώρες σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν μια στιγμή γιορτής για τον Richard. Ελπίζω ότι θα δεχτεί τα καθυστερημένα συγχαρητήριά μας εκ μέρους όλων στο GWR για την πραγματικά εντυπωσιακή δομή του – και το νέο του Guinness”.

“Τέλος καλό όλα καλά” δήλωσε ο ενδιαφερόμενος υπό τις επευφημίες της συμβίας του και φίλων.