Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Π. Κατάρας (ΠΑΜΕ): Ο μόνος νόμος για τους εργαζόμενους είναι ο νόμος του αγώνα (Συνέντευξη)

Με το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ μιλήσαμε στην ΕΡΤopen στην εκπομπή Ατέχνως για την απεργία της 14ης Δεκεμβρίου, τη συγκέντρωση στην Ελευσίνα ενάντια στην κοροϊδία της κυβέρνησης προς τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, την κυριακάτικη αργία και το μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό:

Δεν είμαστε διατεθειμένοι πλέον να πληρώνουμε με το σφαγιασμό των μισθών, των δικαιωμάτων μας για να ενισχύεται όλο και περισσότερο το κεφάλαιο, γιατί αυτό είναι στην ουσία που διακυβεύεται όλο το προηγούμενο διάστημα και το επόμενο. Παρά από τα εμπόδια από την κυβέρνηση και την εργοδοσία οι εργαζόμενοι απήργησαν γιατί αυτό που βλέπουν είναι ότι δυσκολεύονται ακόμη και να επιβιώσουν, να πάνε ένα πιάτο φαγητό στο σπίτι τους.

Ανεξάρτητα τι λέει η κυβέρνηση ότι τελειώνουν τα μνημόνια η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, η δίκαιη ανάπτυξη που υπόσχεται η κυβέρνηση θα πατήσει πάνω στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, στις ατομικές συμβάσεις στο τσάκισμα των μισθών και των υπόλοιπων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το διακύβευμα της απεργίας ήταν και ο νόμος ενάντια στο ιερό δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν το δίκαιο τους με την απεργία. Η κυβυβέρνησ έρχεται να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς γιατί ξέρει ότι θα συνεχίσει με μέτρα που θα πλήττουν λαϊκά στρώματα και ότι κάποια στιγμή οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν ακόμα πιο αποφασιστικά και θέλει έτσι η κυβέρνηση να προετοιμάσει το έδαφος προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Αλλα και να περάσει από τη βουλή ο νόμος, μην ξεχνάμε ότι όταν οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν να απεργούν, δεν υπήρχε δικαίωμα στην απεργία, και πολλοί προκειμένου να κατακτηθεί αυτό το δικαίωμα έχασαν τη ζωή τους, μπήκαν φυλακή, στάλθηκαν εξορία. Η κυβέρνηση είναι γελασμένη αν νομίζει ότι θα επιβάλει σιγή νεκροταφείο στους χώρους δουλειάς. Το νομοσχέδιο αυτό το στηρίζουν όλα τα κόμματα που υπηρετούν αυτή την πολιτική. Ο μόνος νόμος για τους εργαζόμενους είναι ο νόμος του αγώνα. Σε ένα άδικο σύστημα όπως είναι ο καπιταλισμός δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη.

Η συγκέντρωση έστειλε και μήνυμα αλληλεγγύης στο Παλαιστινιακό λαό. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει δράση και ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, είναι πιθανό να έχουμε ανάφλεξη στην περιοχή και οι εργαζόμενοι πρέπει να το πάρουν πολύ σοβαρά υπόψη και να αναδείξουν το κίνδυνο και να στείλουν το μήνυμα σε αυτούς που αγωνίζονται ενάντια στους Αμερικάνους, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, οι οποίοι έχουν ευθύνη των εγκλημάτων που γίνονται στη γειτονιά μας.

Θέλει πολύ θράσος να κάνει αναπτυξιακό συνέδριο στη Δυτική Αττική από αυτούς που κάνουν κόλαση τη ζωή των εργαζομένων να μιλήσουν για την ανάπτυξη η οποία δεν αφορά τους κατοίκους της περιοχής, αλλά τα σχέδια του κεφαλαίου για να γίνει η Ελευσίνα διαμετακομιστικό κέντρο.

Τέλος επισήμανε ότι  η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι προάγγελος για το τι θα ακολουθήσει για τους εργαζόμενους σε άλλους τομείς.