Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Π. Κουρμούλης: Η κυβέρνηση μας προτείνει “να πάμε ένα διήμερο στο χωριό και να τρώμε πίτουρα”!

Ο λαός να μην συμβιβαστεί με την φτώχεια, την ακρίβεια και την εξαθλίωση, όπως τον καλεί η κυβέρνηση να κάνει, αλλά να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Περικλής Κουρμούλης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ1, το πρωί της Πέμπτης για την ακρίβεια.

Σημείωσε ότι από την ακρίβεια δεν βγαίνουν όλοι χαμένοι, βγαίνουν μόνο οι εργαζόμενοι ενώ οι όμιλοι συνεχίζουν να βγάζουν τεράστια κέρδη στις πλάτες του λαού και το απέδειξε φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αυξήθηκαν φέτος κατά 50% με την κυβέρνηση να χαρακτηρίζει τις αυξήσεις «λογικές και θεμιτές γιατί αλλιώς οι εφοπλιστές θα πάρουν τα πλοία τους και θα φύγουν».

Αυξήσεις κατά 450% έγιναν μέσα σε ένα μήνα, σε 1.000 σκευάσματα με την κυβέρνηση επίσης να τις βαφτίζει «θεμιτές γιατί αλλιώς δεν υπάρχει κέρδος και οι φαρμακοβιομήχανοι θα αποσύρουν τα φάρμακά τους από την αγορά».

Οι τράπεζες μετρούν κέρδη κοντά στο 1 δις ευρώ, από τα αυξημένα επιτόκια των δανείων που πληρώνει ο λαός για να καταλήξει μάλιστα να χάσει και το σπίτι του σε πλειστηριασμό.

Στην ενέργεια, τα κέρδη των επιχειρήσεων άγγιξαν τα 700 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2024 από τους πανάκριβους λογαριασμούς του ρεύματος με το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από τον κλάδο των ΑΠΕ που υποτίθεται ότι η «πράσινη ανάπτυξη» θα μείωνε το κόστος του ρεύματος.

Τέλος, το πρωτογενές πλεόνασμα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 έφθασε τα 2.9 δις ευρώ, με 1 δις πάνω από το στόχο που σημαίνει άγρια φοροληστεία για τα λαικά στρώματα.

Ο Περικλής Κουρμούλης σημείωσε ότι όλα τα κυβερνητικά κόμματα και συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα δεν αντιμετωπίζουν την ακρίβεια γιατί έχουν δύο σταθερές που δεν τις αμφισβητούν και αυτές είναι η κερδοφορία των ομίλων και η στήριξή της από το κράτος και την ΕΕ.

Υπενθύμισε ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε την ίδια πολιτική, όταν καθιέρωσε το χρηματιστήριο ενέργειας, έκανε μεγάλα βήματα στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ενώ όλα τα κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έλεγαν πως αυτή η πολιτική θα βοηθήσει τον ανταγωνισμό, θα χτυπήσει τη μονοπώληση της αγοράς και θα πέσουν οι τιμές. Τελικά μόνο αυτό δεν έγινε, σημείωσε ο Περικλής Κουρμούλης, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς κατανάλωσης, για κατάργηση των ειδικών φόρων σε καύσιμα και ενέργεια, για αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Συγκεκριμένα, ο Περικλής Κουρμούλης για τις δηλώσεις του Άδ. Γεωργιάδη και την αντιπαράθεσή του με γιατρούς του ΕΣΥ, ανέφερε:

“Στον κύριο Γεωργιάδη απαντούν με τον καλύτερο τρόπο οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία τα οποία επισκέπτεται – οι οποίοι πηγαίνουν ακάλεστοι, γιατί δεν τους καλεί ξέρετε εκεί που πηγαίνει – και του εκθέτουν όλα τα τεράστια προβλήματα που ζουν από πρώτο χέρι οι άνθρωποι οι οποίοι κρατάνε όρθιο αυτή τη στιγμή το δημόσιο σύστημα υγείας. Έχει βρει τον δάσκαλό του ο κύριος Γεωργιάδης. Εκεί που πάει να στήσει φιέστες, βρίσκει απέναντί του τους εργαζόμενους, οι οποίοι εκθέτουν την πραγματική εικόνα της υγείας και όχι αυτή τη μαγική εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση. Αυτά ως προς τον κύριο Γεωργιάδη”.

Για την γενικευμένη ακρίβεια που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα

“Θα μου επιτρέψετε μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να σας δώσω ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα τα οποία, αν θέλετε, περιγράφουν την εικόνα της ακρίβειας σήμερα.

Παράδειγμα πρώτο: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια. 50% αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Τι λέει η κυβέρνηση; “Λογικές οι αυξήσεις και θεμιτές ως ένα βαθμό, γιατί διαφορετικά οι εφοπλιστές θα πάρουν τα καράβια τους και θα φύγουν”.

Δεύτερο παράδειγμα: Φάρμακα. Μέσα σε ένα μήνα δύο απανωτές αυξήσεις σε 1.000 σκευάσματα πάνω από 450%. Τι λέει η κυβέρνηση; “Θεμιτές οι αυξήσεις – γιατί τις εγκρίνει στο κάτω κάτω της γραφής – γιατί αν δεν υπάρχουν αυτές οι αυξήσεις δεν υπάρχει το επιθυμητό κέρδος από τις φαρμακοβιομηχανίες, άρα θα αποσύρουν τα φάρμακά τους από την αγορά”.

Τρίτο παράδειγμα: Κέρδη τραπεζών. Κοντά στο 1 δισ. Από που; Από τα αυξημένα επιτόκια των δανείων που πληρώνει ο λαός, για να καταλήξει τελικά να χάσει και το σπίτι του σε πλειστηριασμό.

Τέταρτο παράδειγμα: Ενέργεια. Κέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων 700 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο το 2024 από τις πανάκριβες τιμές του ρεύματος που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Και προσέξτε το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της κερδοφορίας από τον κλάδο των ΑΠΕ, που υποτίθεται ότι η πράσινη ανάπτυξη και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας θα ήταν αυτές οι οποίες θα μείωναν το κόστος του ρεύματος

Ένα τελευταίο, πέμπτο παράδειγμα: Πρωτογενές πλεόνασμα. Το 1ο 3μηνο του 2024 στα 2,9 δισ. ευρώ, ένα δισεκατομμύριο πάνω από τον στόχο, που σημαίνει “φορολογία και των γονέων” για τα λαϊκά στρώματα. Άρα, λοιπόν, είναι καθαρό ότι από την ακρίβεια δεν βγαίνουν όλοι χαμένοι, υπάρχουν κάποιοι που συνεχίζουν αυτή τη στιγμή να βγάζουν τεράστια κέρδη στις πλάτες του λαού, κι εμείς ως ΚΚΕ λέμε το εξής: Η ακρίβεια είναι οι συμπληγάδες μέσα από τις οποίες έχει να περάσει το λαϊκό εισόδημα, που στη μια μεριά έχει την κερδοφορία των επιχειρήσεων και στην άλλη μεριά έχει την πολιτική στήριξης από το κράτος και όλες τις κυβερνήσεις. Κι όταν μιλάμε για εισοδήματα τα οποία παραμένουν σταθερά τα τελευταία 15 χρόνια, καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει ο λαός.

Και να έρθω και σε αυτό που είπε ο κ. Φαραντούρης. Ακρίβεια υπήρχε και θα υπάρχει, κερδοφορία υπήρχε και θα υπάρχει και η πολιτική που άσκησε και ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνησή του ήταν πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό και έχει και μια δυσκολία σήμερα όλο το πολιτικό σύστημα, όχι μόνο η κυβέρνηση, να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στο ζήτημα της ακρίβειας, γιατί δεν αμφισβητεί δύο βασικές σταθερές στις προτάσεις του. Η μία σταθερά είναι η κερδοφορία των ομίλων και η άλλη σταθερά είναι η στήριξή της από το κράτος κι από την ΕΕ. Άρα, λοιπόν κι επειδή ακούστηκαν και τα περί ανταγωνισμού κλπ, να θυμίσουμε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πολύ μεγάλα βήματα στο κομμάτι της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, επί ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε το χρηματιστήριο της ενέργειας και όλα αυτά που ακούμε περί ανταγωνιστικότητας αφορούν έναν κλάδο ο οποίος θεωρείται σήμερα ότι είναι από τους πιο “ρυθμισμένους” και πιο “ανταγωνιστικούς”.

Τι μας έλεγαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ; Ότι “η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα, θα χτυπήσει τη μονοπώληση της αγοράς και θα πέσουν οι τιμές”… Όσο το είδατε εσείς, άλλο τόσο το είδε και ο λαός”.

Απαντώντας στον εκπρόσωπο της ΝΔ, για το αν υπάρχει εναλλακτική πρόταση, ο Περικλής Κουρμούλης σημείωσε:

“Υπάρχει εναλλακτική. Καταργήστε τώρα το ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αυξήστε την φορολογία (στο μεγάλο κεφάλαιο), αυξήστε τους μισθούς, αυξήστε τις συντάξεις, βάλτε πλαφόν…”.

Για τις δηλώσεις της Σ. Βούλτεψη σχετικά με την ακρίβεια και τις διακοπές

“Η συμβουλή της κυβέρνησης στο λαό είναι να συμβιβαστεί με την φτώχεια του “γιατί δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο”, μαζί με αυτό που είπε η κα Βούλτεψη “μην πάτε στα νησιά, πάτε στο χωριό σας”.

Το διαθέσιμο εισόδημα είναι το εισόδημα που είχε ο λαός προ 15ετίας και λέω, λοιπόν, ότι εκτός από την κυρία Βούλτεψη, είχαμε προχτές και τον ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή – ακούστε τίτλο Προστασίας του Καταναλωτή – ο οποίος έκανε την πρόταση ότι αφού δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην ποιότητα στις καταναλωτικές συνήθειες που είχαμε μέχρι τώρα, δεν είναι κακό να ρίξουμε και την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε! Αυτά λέτε στο λαό, να προσαρμοστεί με τη φτώχεια του! Κι αν τα βάλετε στη σειρά, το ιδανικό για τις λαϊκές οικογένειες είναι “να πάμε ένα διήμερο στο χωριό και να τρώμε πίτουρα”!

Εμείς, λοιπόν, λέμε στο λαό ότι δεν πρέπει να συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση».