Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρούπερτ Τσάουνερ Μπρουκ (ποιητής)

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα //

Rupert Chawner Brooke Ράγκμπι-Αγγλία 3 Αυγούστου 1887, Σκύρος-Ελλάδα 23 Απριλίου  1915.

Ρούπερτ Μπρούκ, ο Άγγλος φιλέλληνας ποιητής που στο νεκρικό προσκέφαλό του βρέθηκε βιβλίο του Αριστοφάνη όπως πολλά χρόνια πριν και το 1822 είχε βρεθεί στην τσέπη του ομότεχνου και συμπατριώτη του Πέρσι Σέλεϊ στο ναυάγιο της Λα Σπέτσια βιβλίο του Σοφοκλή…

Ενθάδε κείται ο δούλος του Θεού
Ανθυπολοχαγός του Αγγλικού Ναυτικού
Ρούπερτ Μπρούκ.

Ο τάφος του ποιητή στη Σκύρο

Ο τάφος του ποιητή στη Σκύρο

Αργότερα η μητέρα του και οι φίλοι του φρόντισαν να κάνουν ένα άγαλμά του πάνω στον τάφο του και, είναι το ορειχάλκινο άγαλμα του, έργο του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου που αποκαλύφθηκε το 1931 και στέκει εκεί να κοιτά το Αιγαίο και την Ελλάδα που τόσο αγάπησε μέσα από τους κλασσικούς μας ποιητές ο ποιητής-στρατιώτης Ρούπερτ Μπρούκ ,αλλά και την πατρίδα του την Αγγλία που κυριολεκτικά λάτρευε.

Στα 27 του χρόνια και το δειλινό της 23 Απριλίου του 1915 ξεψύχησε σε πλωτό νοσοκομείο μα στο αγαπημένο του Αιγαίο και πηγαίνοντας εθελοντής στον πόλεμο για την απελευθέρωση σκλαβωμένων λαών όπως και ο ομότεχνος και συμπατριώτης του Μπάιρον που πέθανε μισοδρομής στο Μεσολόγγι-Απρίλη και εκείνος μήνα…

Ρούπερτ Μπρούκ: Ένας από τους πλέον αξιόλογους ποιητές των αρχών του 20ου αιώνα που χάθηκε πρόωρα και που τα περισσότερα από τα ποιήματά του εκφράζουν μια ρομαντική και ιδεαλιστική πατριωτική αντίληψη.

Ποιήσεις-1911, Το παλαιό πρεσβυτέριο, Γκράντσεστερ 1912 και 1914, τίτλοι της εργογραφίας του.

Στο αφιέρωμα αυτό με αφορμή την συμπλήρωση 120 χρόνων από τη γέννησή του απαραίτητη η παρουσίαση του ποιήματος που έκανε τον ποιητή και στρατιώτη Ρ. Μπ., διάσημο και δημοφιλέστατο. Είναι το ποίημά του Ο Στρατιώτης όπου ο ποιητής εκφράζει όλον τον ενθουσιασμό και την αυτοπεποίθηση που οι Βρετανοί μπήκαν στον Α’ Παγκ. Πόλεμο. Αντιπροσωπευτικό του πνεύματος του καιρού του, το ποίημα ο Στρατιώτης δημοσιευόταν μαζί με άλλα 4 σονέτα του πολέμου του Μπρούκ στο Times Literary Supplement :

αν πεθάνω, μόνο αυτό σκέψου για μένα: Πως υπάρχει κάποια γωνιά σε ξένη γη/Που είναι Αγγλία για πάντα…/ Κι αν σκοτωθώ, αυτή σου η σκέψη μου ταιριάζει/ Υπάρχει κάπου μια γωνιά, σε ξένη γη, που’ ναι για πάντα Αγγλία./Εκεί θε να σκεπάζει χώμα ακριβό μια χούφτα σκόνη πιο ακριβή./Στη σκόνη αυτή έδωκε πνοή η Αγγλία μητέρα,/τα’ άνθη της ν ’αγαπά και δρόμους να χαρεί./σάρκα εγγλέζικη ρουφά Εγγλέζο αέρα,/πάτρια νερά λουσμένη κι ήλιους καθαρή./ Κι αυτή η καρδιά, σκέψου, καθάρια από κακία,/του αιώνιου νου παλμός, ακέραιη την έννοια/ανταποδίδει, της Αγγλίας δώρο αγνό./Ήχους κι εικόνες όνειρα μέρα γλυκεία,/το γέλιο, φίλων δίδαγμα, και την ευγένεια,/καρδιά εν ειρήνη, κάτω απ’ αγγλικό ουρανό.

Τα σονέτα αυτά τυπώθηκαν στη συλλογή 1914 & Other Poems τον Μάιο του 1915 που έκανε 11(!) ανατυπώσεις ως το τέλος της χρονιάς.

Αγγλικό πρωτότυπο κείμενο:

The Solder

If I should die, think only this of me;

That there’s some corner in a foreign field

That is forever England.

There shall be in that rich earth a richer dust concealed;

 

A dust whom England bore, shaped, made aware,

Gave, once, her flowers to love, her ways to roam

A body of England’s, breathing English air,

Washed by the rivers, blest by suns of home

And think, this heart, all evil shed away.

A pulse in the eternal mind, no less

Gives somewhere back the thoughts by England given;

Her sights and sounds, dreams happy as her day;

And laugher, learnt of friends, and gentleness,

In hearts at peace,  under an English heaven.

Το άγαλμα του Ρ. Μπ.-Σκύρος

Το άγαλμα του Ρ. Μπ.-Σκύρος

Κι’ αν πεθάνω πρέπει μόνο αυτό σκέψου για μένα: Πως υπάρχει κάποια γωνιά σε ξένη γη Που είναι Αγγλία για πάντα… Ρούπερτ Μπρούκ… 120 χρόνια από τη γέννησή του…

Rupert Brooke: Τα ποιήματα, ο ποιητής και η Σκύρος –είναι ο τίτλος του βιβλίου που κυκλοφόρησε το 2015 ο εκδοτικός οίκος Γκοβόστη με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατο του ποιητή και, περιλαμβάνει-η συλλογή- 44 από τα 94 στο σύνολο ποιήματα του δημοφιλέστατου ποιητή.

 

Πηγές: Εικονογραφημένη Εστία και tovima. gr