Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Εγκαινιάστηκε νέο μνημείο για πεσόντες μαχητές του Κόκκινου Στρατού παρουσία του Βλ. Πούτιν

Μνημείο για τους πεσόντες μαχητές του Κόκκινου Στρατού εγκαινιάστηκε σήμερα στην κωμόπολη Χορόσεβο της Ρωσίας, παρουσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του ομολόγου του της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Το μνημείο αποτελεί φόρο τιμής στους μαχητές και τις μαχήτριες του ηρωικού Κόκκινου Στρατού που πολέμησαν τα ναζιστικά στρατεύματα στις λεγόμενες «μάχες του Ρζέβ» το 1942-1943.

Σε δηλώσεις του, ο Βλ. Πούτιν σημείωσε ότι 1.3 εκατομμύρια στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και χάθηκαν κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ρζεβ.

Ήταν τέτοια η σφοδρότητα των μαχών εκείνων, μεταξύ των Σοβιετικών και των Ναζί, που έχουν καταγραφεί στην ιστορία ως «η κρεατομηχανή του Ρζεβ», εξαιτίας των τεράστιων απωλειών, κυρίως από την πλευρά του Κόκκινου Στρατού.

putin lukashenko

Ο Βλ. Πούτιν με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Κατά τη γνώριμη τακτική του να καπηλεύεται το σοβιετικό παρελθόν της χώρας για το συμφέρον της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε στις κολοσσιαίες απώλειες του Κόκκινου Στρατού και εξήρε το ρόλο του Σοβιετικού λαού στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη (Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο). Προσπάθησε δε να συνδυάσει τον ηρωϊσμό της Σοβιετικής Ένωσης κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τις επιδιώξεις της κυβέρνησής του στο πλαίσιο των διεθνών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Το Ρζεβ, όπου ο Κόκκινος Στρατός αντιμετώπισε με γενναιότητα τις ναζιστικές επιθέσεις, βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας.