Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: «Όχι» του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις Πούτιν

Την άρνηση του να στηρίξει τις αλλαγές που προωθεί στο σύνταγμα της χώρας η κυβέρνηση του Βλάντιμιρ Πούτιν, εκφράζει με ανακοίνωση του το προεδρείο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ).

Η Ρωσία θα διενεργήσει δημοψήφισμα από τις 25 Ιουνίου ως την 1η Ιουλίου επί των προτεινόμενων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, που ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνουν μιας τροποποίηση που θα επέτρεπε στον Πούτιν να διεκδικήσει δύο ακόμη εξαετείς θητείες ως πρόεδρος όταν λήξει η παρούσα θητεία του το 2024.

Σύμφωνα με το ΚΚΡΟ, οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν φιλολαϊκό χαρακτήρα ενώ, ταυτόχρονα, ενισχύουν τη δύναμη του προέδρου και της ολιγαρχίας. Το ΚΚΡΟ παραλληλίζει την τωρινή πρόταση μεταρρύθμισης του συντάγματος με το σύνταγμα που εισήγαγε ο – αλλήστου μνήμης – Μπόρις Γέλτσιν το 1993 και το οποίο «νομιμοποίησε τις κλέφτικες ιδιωτικοποιήσεις, άνοιξε τις πύλες για τον αποδεκατισμό της οικονομίας, της Υγείας, της επιστήμης, του πολιτισμού, της Παιδείας. Έκτοτε, το κόμμα μας παλεύει σταθερά για μια αναθεώρηση του συντάγματος στη βάση μιας αρχής: Η εξουσία και η ιδιοκτησία στο λαό».

Το ΚΚΡΟ, επίσης, κατηγορεί το κυβερνών κόμμα της «Ενωμένης Ρωσίας» ότι αγνόησε βασικές προτάσεις που κατέθεσε στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συντάγματος και οι οποίες θα βελτίωναν την κατάσταση των εργαζόμενων.

Οι κομμουνιστές εκφράζουν ανησυχίες για τη διαδικασία ψήφισης των αλλαγών στο σύνταγμα και κατά πόσο αυτή θα είναι αδιάβλητη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν ηλεκτρονικά, μέσω email, κάτι που, όπως σημειώνει το ΚΚΡΟ, θέτει «εκτός δημόσιου ελέγχου» τη διαδικασία. Σημειώνει δε πως αυτή η πρακτική αποτελεί δοκιμασία νέων μεθόδων για παραχάραξη αποτελεσμάτων μελλοντικών εκλογών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚ της Ρωσικής Ομοσπονδίας την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της ΚΕ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, οι προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν μια νέα έκδοση του συντάγματος του 1993 του Γέλτσιν. «Η απάντηση μας είναι όχι. Δε μπορούμε να το στηρίξουμε. Αυτό έγινε το 1993, αυτό θα γίνει και τώρα», σημειώνει το ΚΚΡΟ.

Πηγή: In Defense of Communism.