Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαντορίνη: Οι κάτοικοι καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους για να μην ενοχλήσουν τους τουρίστες!!!

Οργή και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της Τοπικής Κοινότητας Θήρας, με την οποία καλεί τους κατοίκους της Σαντορίνης να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο νησί λόγω των τουριστών, αποτυπώνοντας γλαφυρά την αντίληψη που έχουν κυβέρνηση, περιφέρεια και δημοτική αρχή για την ανάπτυξη των νησιών και του τουρισμού.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση στο Facebook και στην σελίδα της Τοπικής Κοινότητας Θήρας, αναφερόταν: «Άλλη μια δύσκολη ημέρα για την πόλη και το νησί μας με την έλευση 17.000 επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια!!! Παρακαλούμε την προσοχή σας και όσο μπορούμε ελαττώνουμε τις μετακινήσεις μας!!!».

Μετά τις αντιδράσεις οι αναρτήσεις διαγράφηκαν.

ΚΟ Σαντορίνης του ΚΚΕ: Τα πρόβλημα των κατοίκων δεν τους αφορούν

Σε σχόλιό της σχετικά με την απαράδεκτη ανακοίνωση της τοπικής κοινότητας Θήρας, η Κομματική Οργάνωση Σαντορίνης του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η απαράδεκτη ανακοίνωση της τοπικής κοινότητας για περιορισμό των μετακινήσεων λόγω της έλευσης των τουριστών, είναι λογικό να έχει αποτελέσει αιτία οργής και χλευασμού.

Είναι χαρακτηριστική για την αντίληψη που έχουν και την πολιτική που ακολουθούν, κυβέρνηση, περιφέρεια και δημοτική αρχή για την ανάπτυξη των νησιών και του τουρισμού. Τα πάντα στη διάθεση των τουριστών μην τυχόν και ενοχληθούν από τους ντόπιους “ιθαγενείς” και χάσουν κάνα φράγκο οι εφοπλιστές της κρουαζιέρας. Μάλλον αυτό το στόχο είχε και η συνάντηση του Δημάρχου με εκπροσώπους της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας. Τον ίδιο δυστυχώς είχε και η ευρεία σύσκεψη υπουργών για τη Σαντορίνη. Πως θα βγάλουν περισσότερα οι tour operators, οι μεγαλοξενοδοχοι και οι εφοπλιστές.

Τα πρόβλημα των κατοίκων, των χιλιάδων εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων του νησιού δεν τους αφορούν. Για αυτό το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο, χωρίς παθολόγο. Για αυτό οι εργαζόµενοι είναι στο έλεος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας χωρίς κανένα έλεγχο από την επιθεώρηση εργασίας που δεν έχει καν υπάλληλο στο νησί. Για αυτό βασικές υποδομές όπως τα σχολεία στην πλειοψηφία τους είναι επικίνδυνα χωρίς βεβαίωση στατικής επάρκειας. Για αυτό η καθημερινότητα των κατοίκων δυσκολεύει σε όλες τις πλευρές χρόνο με το χρόνο.

Εμπόδιο σε όλους αυτούς που βλέπουν τα νησί μας αποκλειστικά ως εμπόρευμα για να βγάλουν περισσοτερα, μπορεί να είναι ο ίδιος ο λαός με τον αγώνα του. Για υποδομές που να καλύπτουν πρώτα από όλα τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων του νησιού. Για σύγχρονες παροχές υγείας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν με πλήρως στελεχωμένο νοσοκομείο και περιφερειακά ιατρεία στα χωριά.

Για σχολεία με κτήρια ασφαλή και επαρκή για τον όγκο των μαθητών στη Σαντορίνη. Συνολικά υποδομές προς όφελος των αναγκών των πολλών.

Και ναι, για ελεύθερες παραλίες και χώρους αναψυχής προς όφελος του λαού και όχι βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα».