Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν κάποτε πάτε στο Άουσβιτς 

Γράφει ο Βασίλης Λιόγκαρης //

Σαν κάποτε πάτε στο Άουσβιτς , σαν μια λιτανεία, σαν ένα φόρο τιμής στο μαρτυρολόγιο εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων ποθυ εξοντώθηκαν απάνθρωπα από πρόσωπα διεστραμμένα, από ΝΑΖΙ φασίστες, επαγγελματίες και «επιστήμονες» του θανάτου!

Εάν λοιπόν,  κάποτε πάτε στο Άουσβιτς  και γυρίσετε, σίγουρα θα γυρίσετε αγανακτισμένοι και θα αναρωτηθείτε, πώς τέτοιοι απόγονοι και υπολείμματα δολοφόνων φασιστών υπάρχουν σήμερα και δρουν στη χώρα μας (και φυσικά και σε άλλες χώρες).

Σίγουρα μέσα σας θα υπάρχουν αναπάντητα ΓΙΑΤΙ! Θα υπάρχει θυμός και οργή και πόνος.

Μα τόσο μίσος, τέτοια βαρβαρότητα, τέτοια θηριωδία, τόση βία απύθμενη;

Επιστημονική τεκμηρίωση μιας ιδεολογίας διεστραμμένης περί διαφορετικότητας των ανθρώπινων φυλώ σε ανώτερους και κατώτερους. Σε Αρείυος χαρισματικούς και προικισμένους και σε υποανάπτυκτους και καθυστερημένους, που πρέπει να μας απαλλάξουν από την παρουσία τους.

Έτσι πιστεύουν, έτσι θέλουν, έτσοι γουστάρουν.

Οι κοινές λέξεις – άδειες από συναισθήματα, είναι δύσκολο – πολύ δύσκολο – να περιγράψουν το τι ακριβώς συνέβη στο Άουσβιτς και τα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Φρίκη, ανατριχίλα, έκρηξη της ευαισθησίας σας και τα πολλά οργισμένα συναισθήματα που σας πλημμυρίζουν, για να νιώσετε το βάθος, την ουσία και την ατμόσφαιρα αυτών των συνταρακτικών απάνθρωπων γεγονοτων!

Ένα θλιβερό θέαμα.

Μυρίζει θειάφι, αιθαλομίχλη και λιβάνι.

Μυρίζει σπαθιά ακονισμένα.

Μυρίζει απόγνωση και ντροπή. Μυρίζει ΘΑΝΑΤΟ.

***

Είναι αδύνατο να πιστέψεις και να φανταστείς, ύστερα από μια επισκεψη στο Άουσβιτς, πως υπάρχουν και σήμερα άνθρωποι που ενστερνίζονται αυτές τις θηριωδίες (ιδεολογίες) ή προσπαθούν να τις δικαιολογήσουν.

Είναι αδύνατο να πιστέψεις πως η θλιβερή τούτη νεολαία που ακολουθεί τη Χρυσή Αυγή, εάν γνώριζς, σαν έκανε τον κόπο να μάθει ή να επισκεφτεί ποτέ το Άουσβιτς (Ματχάουζεν, Νταχάου κ.α΄) θα εξακολουθούσε να έχει αυτές τις ανατριχιαστικές, φρικιαστικές ιδέες και να ψηφίζει Χρυσή Αυγή.

Σίγουρα δεν έχουν καμία γνώση, σίγουρα δεν έχουν ποτέ σωστά πληροφορηθεί τι σημαίνει ναζισμός και φασισμός.

Τι σημαίνει η εν ψυχρώ και με «επιστημονικό» τρόπο, δολοφονία και εξαφάνιση εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων. Με τις πιο φρικιαστικές και απάνθρωπες μεθόδους.

Εκτός εάν μέσα τους γιγαντωθεί το τέρας και το κτήνος που διψάει αχόρταγα για αίμα.

***

Εάν, λοιπόν, κάποτε πάτε στο Άουσβιτς θα νιώσετε ανθρώπινη ταπείνωση, θα νιώσετε θυμο και ανατριχίλα και εάν η φαντασία σας καταφέρει να επεξηγήσει τις εικόνες, τις φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί, έστω και ξώφαλτσα, θα καταλάβετε το μέγεθος αυτού του μεγαλύτερου εγκλήματος της ιστορίας.