Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 15 Απριλίου 

421 π.Χ. Η Σπάρτη και η Αθήνα διακόπτουν τις εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, υπογράφοντας τη “Νίκειο Ειρήνη”. Θα διαρκέσει μόνο έξι χρόνια.

1452 Γεννήθηκε ο ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και επιστήμονας Λεονάρντο ντα Βίντσι,

1748 γεννήθηκε ο ιατρός, Αδαμάντιος Κοραής, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού

1811 Γεννιούνται τα δίδυμα από το Σιάμ, ο Τσανγκ και ο Ενγκ Μπάνκερ, που ήταν ενωμένα στο στήθος. Από αυτά βγήκε ο όρος “σιαμαία δίδυμα”.

1856 Γεννήθηκε ο λογοτέχνης, Ζαν Μορεάς.

1896 Πέθανε ο ποιητής και πεζογράφος, Γεώργιος Βιζυηνός (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Γεώργιου Μιχαηλίδη)

«Στίχοι γραμμένοι στο φρενοκομείο»

1912 Βυθίζεται στις 2:20 π.μ. ο “Τιτανικός”, ύστερα από μια φοβερή σύγκρουση με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό το βράδυ της 14ης Απριλίου στις 23:40 μ.μ. Το βρετανικό υπερωκεάνιο είναι το πρώτο στην ιστορία που χρησιμοποιεί τον κώδικα διάσωσης S.O.S. Οι βάρκες κατεβαίνουν μισό γεμάτες. Για περίπου 1500 ψυχές ο Τιτανικός γίνεται ο υγρός τους τάφος. Η περισυλλογή των 700 διασωθέντων γίνεται από το πλοίο “Καρπάθια”, που καταφθάνει 3 ώρες μετά.

1913 Η Αλβανία ανακηρύσσεται αυτόνομο βασίλειο, υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου.

1923 Στον κινηματογράφο Ριάλτο Θίατερ της Νέας Υόρκης προβάλλεται η πρώτη ομιλούσα κινηματογραφική ταινία.

1945 Κοντά στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα βρετανικά στρατεύματα απελευθερώνουν το στρατόπεδο συγκεντρώσεων Μπέργκεν-Μπέλσεν στη Γερμανία, όπου βρήκαν το θάνατο 35.000 Εβραίοι.

1952 Η αμερικάνικη τράπεζα Φράκλιν Νάσιοναλ Μπανκ εκδίδει την πρώτη πιστωτική κάρτα.

1953 Ο πάπας Πίος ΙΒ’ εγκρίνει τη μέθοδο της ψυχανάλυσης, δηλώνοντας ότι τη θεωρεί ως ένα επιπλέον σύγχρονο μέσο για την αποκατάσταση της διανοητικής υγείας των ανθρώπων.

1961 Τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο των Αμερικανών για την ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης και την κατάληψη του νησιού. Για τον σκοπό αυτό η CIA είχε στρατολογήσει πάνω από 5.000 Κουβανούς αντικαθεστωτικούς και τους είχε εκπαιδεύσει στη Γουατεμάλα. Στις 15 του Απρίλη 1961 αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη «Β-26», με διακριτικά της Κουβανικής Αεροπορίας, βομβαρδίζουν τις αεροπορικές βάσεις της Κούβας, ενώ στις 17 του Απρίλη αρχίζει η εισβολή, που, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, καταλήγει σε συντριβή των αντεπαναστατών. Οι «εισβολείς» που ξεκίνησαν από τη Νικαράγουα, αποβιβάστηκαν στην παραλία Χιρόν του Κόλπου των Χοίρων, μια ελώδη περιοχή στο νότο της Κούβας.

Μετά την πανωλεθρία των ΗΠΑ, οι εξελίξεις κινήθηκαν ταχύτατα. «Η Επανάσταση τώρα γίνεται σοσιαλιστική», τόνιζε ο Φιντέλ Κάστρο, στην εισήγησή του στο 1ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας. Δύο βδομάδες μετά την επιχείρηση στον Κόλπο των Χοίρων, κατά τη διάρκεια του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, ο Φιντέλ, στο λόγο του, χαρακτηρίζει την Κούβα «πρώτη Λαοκρατική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής», ενώ την 1η του Δεκέμβρη δηλώνει: «Είμαι μαρξιστής – λενινιστής και θα είμαι μαρξιστής – λενινιστής μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής μου» (902.gr).

1980 Πέθανε ο γάλλος υπαρξιστής φιλόσοφος, Ζαν Πολ Σαρτρ

1986 Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τη Λιβύη. Από τους βομβαρδισμούς σε Τρίπολη και Βεγγάζη σκοτώνονται 60 άνθρωποι. Οι Αμερικανοί χάνουν ένα μαχητικό αεροσκάφος F-111 με το διμελές πλήρωμά του.

1989 Στη Βρετανία, στο ποδοσφαιρικό γήπεδο Χίλσμπορο του Σέφιλντ, συμβαίνει η μεγαλύτερη τραγωδία της ευρωπαϊκής ιστορίας του αθλητισμού, όταν πέφτει κιγκλίδωμα τριών μέτρων, με αποτέλεσμα 96 άτομα να σκοτωθούν, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά. Τουλάχιστον 250 είναι οι τραυματίες. Το γεγονός συμβαίνει λίγο πριν την έναρξη του ημιτελικού του Κυπέλλου Αγγλίας Λίβερπουλ- Νότιγχαμ, λόγω της ύπαρξης 4.000 περίπου υπεράριθμων θεατών στην κερκίδα των φιλάθλων της Λίβερπουλ.

1990 Πέθανε η σουηδέζα ηθοποιός, Γκρέτα Γκάρμπο.