Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου

1781 Γεννιέται ο λόρδος Βύρωνας (Τζορτζ Γκόρντον Νόελ Μπάιρον). Αγγλος ρομαντικός ποιητής. Διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στην κοινωνική ζωή της Ευρώπης ως πολέμιος της πολιτικής και ιδεολογικής αντίδρασης στην εποχή της Ιερής Συμμαχίας. Με το έργο του επηρέασε καθοριστικά την παγκόσμια λογοτεχνία. Ενθερμος υποστηρικτής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, το 1824 αποβιβάστηκε στο Μεσολόγγι και με τη συμμετοχή του στην Επανάσταση έπαιξε σπουδαίο ρόλο, τόσο στην προβολή της Ελλάδας στο διεθνές προσκήνιο, όσο και στην εμψύχωση των αγωνιστών.

Λόρδος Μπάιρον, ένας επαναστάτης αριστοκράτης

1830 (π.ημ.) Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους: Η διάσκεψη του Λονδίνου, ύστερα από αγγλική πρόταση, διακηρύσσει την πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας με το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου που υπογράφεται από τους πληρεξουσίους της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας. Το άρθρο 1 ορίζει: “H Ελλάς θέλει σχηματίσει έν Κράτος ανεξάρτητον, και θέλει χαίρει όλα τα δίκαια, πολιτικά, διοικητικά και εμπορικά, τα προσπεφυκότα εις εντελή ανεξαρτησίαν”.

1863 Ο Όθωνας και η δυναστεία του κηρύσσονται έκπτωτοι από την Ελλάδα και επικυρώνεται το δημοψήφισμα του Νοεμβρίου 1862 για την επιλογή νέου βασιλιά, που ήταν ευνοϊκό για τον Άγγλο πρίγκιπα Αλφρέδο.

1891 Γεννήθηκε ο Αντόνιο Γκράμσι, από τους ιδρυτές του Κομουνιστικού Κόμματος Ιταλίας

1905 (ν.ημ.) “Ματωμένη Κυριακή”: Η ρωσική αυτοκρατορική φρουρά, σκοτώνει πάνω από 500 εργάτες, οι οποίοι διαδηλώνουν ειρηνικά, έξω από το χειμερινό παλάτι στην Αγία Πετρούπολη. Η “Ματωμένη Κυριακή” αποτελεί την απαρχή της πρώτης ρωσικής επανάστασης.

Απευθυνόμενοι στους εργάτες, οι Μπολσεβίκοι θα τονίσουν τότε σε προκήρυξή τους: «Δεν πρέπει να παρακαλούμε τον τσάρο, δεν πρέπει να ταπεινωνόμαστε μπροστά στον άσπονδο εχθρό μας, αλλά να τον γκρεμίσουμε από το θρόνο… Η απελευθέρωση των εργατών μπορεί να είναι έργο μόνο των ίδιων των εργατών. Μην περιμένετε την ελευθερία ούτε από τους παπάδες, ούτε από τους τσάρους». Μετά τη «Ματωμένη Κυριακή», η επανάσταση απλώθηκε σ’ ολόκληρη τη Ρωσία, με αποκορύφωση την ένοπλη Δεκεμβριανή εξέγερση των εργατών της Μόσχας.

1923  Δημοσιεύεται το νομοθετικό διάταγμα, που ψηφίστηκε 5 ημέρες πριν (18/1) και με το οποίο αντικαθίσταται το Ιουλιανό ημερολόγιο από το Γρηγοριανό. Όμως ο εορτασμός του ορθόδοξου Πάσχα θα συνεχίσει να γίνεται με βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει η διαφορά με το δυτικό, που ορίζεται μεταξύ 22/3 και 25/4, ενώ το ορθόδοξο μεταξύ 4/4 και 8/5.

1938 Η Ελλάδα νικά την Παλαιστίνη με 3-1 στο Τελ Αβίβ, με δύο γκολ του Κλεάνθη Βικελίδη κι ένα του Αντώνη Μηγιάκη. Είναι η πρώτη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου.

1949 Μετά από πολιορκία ενός περίπου μηνός, οι κομμουνιστές του Μάο καταλαμβάνουν το Πεκίνο.

1960 Η Βουλή απορρίπτει ως αντισυνταγματική την πρόταση νόμου, την οποία υπέβαλε η ΕΔΑ, για τη χορήγηση σύνταξης σε όλους τους αγρότες.

1976 Σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών έως 8,5 ετών καταδικάζονται οι επίδοξοι δικτάτορες, επικεφαλής της απόπειρας πραξικοπήματος το Φλεβάρη του 1975.

1977 Πέθανε ο συγγραφέας, Μενέλαος Λουντέμης

«Πρόσφερε αφειδώλευτα τον οβολό του στα νεανικά σκιρτήματα της ψυχής»