Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 29 Μαΐου 1953 πάτησαν στην κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ

O Νεοζηλανδός ορειβάτης Έντμουντ Χίλαρι και ο Νεπαλέζος οδηγητής του, Τένσινγκ Νόργκει, μέλος του ορεινού λαού των Σέρπα, των φημισμένων οδηγών και αχθοφόρων των Ιμαλαΐων, παίρνουν το πρωινό τους σε κάποια περιοχή της Κατμαντού, περίπου ένα μήνα μετά την κατάκτηση της κορυφής του όρους Έβερεστ, το 1953 (ΦΩΤΟ). Ο Χίλαρι και ο Νόργκει πάτησαν την κορυφή του Έβερεστ στις 29 Μαΐου 1953 (ώρα 11.30 πμ) και έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που κατέκτησαν την ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

οι δύο άντρες δεν μπόρεσαν να παραμείνουν περισσότερο από 15 λεπτά, λόγω της έλλειψης οξυγόνου. Αφού αγκαλιάστηκαν και πανηγύρισαν, ο Χίλαρι έβγαλε αρκετές φωτογραφίες από το μαγευτικό τοπίο, με τον Νοργκάι να κυματίζει τις σημαίες της Μ. Βρετανίας, του Νεπάλ, των Ηνωμένων Εθνών και της Ινδίας. Πριν πάρουν το δρόμο της επιστροφής, ο Νοργκάι έθαψε στο χιόνι λίγα γλυκά και μπισκότα, ως μία βουδιστική προσφορά στους Θεούς, και μαζί με τον Χίλαρι έψαξαν για κάποιο σημάδι του Τζορτζ Μάλορι και του Άντριου «Σάντι» Ίρβινγκ, που είχαν εξαφανιστεί το 1924 στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν το Έβερεστ.

Η κατάβαση ήταν αργή και επίπονη. Ο υπόλοιπος κόσμος έμαθε τα νέα για το κατόρθωμά τους τέσσερις μέρες αργότερα, στις 2 Ιουνίου.

Πολλοί είναι αυτοί που ακόμη και σήμερα επιχειρούν να ακολουθήσουν τα βήματά τους. Αρκετές δεκάδες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν την κορυφή του κόσμου.

Το Έβερεστ πήρε το όνομά του από τον στρατηγό Τζορτζ Έβερεστ, που παρουσίασε τους πρώτους λεπτομερείς χάρτες των ινδικών βουνοκορφών, συμπεριλαμβανομένων και των Ιμαλαΐων.