Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 7/04/1999 η ΑΕΚ έβαλε το πιο σημαντικό γκολ, στο ΝΑΤΟ

7/04/1999, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ πριν από 21 χρόνια η ΑΕΚ θα παίξει τον πιο σπουδαίο αγώνα της ιστορίας της στο Βελιγράδι, ακόμα και αν αυτός δεν υπαγόταν σε κάποια επίσημη διοργάνωση της UEFA, ακόμα και αν δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον για καμία από τις δύο ομάδες. Εκείνο το μεσημέρι η ΑΕΚ εν μέσω βομβαρδισμών απέδειξε γιατί είναι παραπάνω από ένας σύλλογος, την διαφορετικότητά της όπως συνηθίζουμε να λέμε οι ΑΕΚτζήδες

Eπι 78 ημέρες μένονταν οι βομβιστικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τους βομβαρδισμούς έχασαν την ζωή τους 500 άνθρωποι.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης η ΑΕΚ, έσπασε το φράγμα της απομόνωσης των Σέρβων και ταξίδεψε στο Βελιγράδι για να δώσει ένα μεγάλο αντιπολεμικό μήνυμα. Η ΑΕΚ δεν συμμετείχε απλά σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά σε ένα ένα αντιπολεμικό συλλαλητήριο Γιουγκοσλάβων και Ελλήνων στην καρδιά του πολέμου. Ενάντια στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Ο αγώνας ξεκίνησε με ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων να κρατάνε ένα πανό με το σύνθημα “σταματήστε τον πόλεμο, σταματήστε τους βομβαρδισμούς” το οποίο κρατήθηκε από 12 Σέρβους,2 Σκοπιανούς,7 Έλληνες και έναν Ιταλό, ήταν το σύνθημα και ο σκοπός της αναμέτρησης, το τέλος του πολέμου!

Σε πολλά σημεία της εξέδρας οι αμερικανικές σημαίες καιγόντουσαν, ενώ τα αντιπολεμικά και αντιΝΑΤΟικά συνθήματα κατέκλυζαν την ατμόσφαιρα.

Η πρωτοβουλία της ΑΕΚ προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση γιατί ακριβώς συμβόλιζε αυτό που πραγματικά οφείλει να προάγει ο αθλητισμός, ξεπέρασε τα στενά πλαίσιά του και ένωσε δύο λαούς κάτω από την σημαία ενός δίκαιου αιτήματος ”Να σταματήσει ο πόλεμος”.

Το Βελιγράδι αντιμετώπιζε συνεχόμενες επιθέσεις, αλλά αυτό δεν εμπόδιζε την ΑΕΚ να παρουσιάσει μία από τις πιο αξιοθαύμαστες επιδείξεις αλληλεγγύης που παρατηρήθηκε ποτέ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Για αυτό τον λόγο πάντα αυτή η μέρα θα μας φουσκώνει από περηφάνια γιατί η ομάδα μας χωρίς κανείς να μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα στα μέλη της αποστολής της, μπήκε στο μάτι του κυκλώνα να διαδηλώσει απέναντι στην αδικία!

Πηγή: Γιώργος Στογίαννος / aek-live.gr