Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε «ρότα» προς Καστελόριζο το «Oruc Reis» – Οι τουρκικοί ισχυρισμοί για τον νέο χάρτη – πρόκληση

Όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο έρχεται το τουρκικό πλοίο «Oruc Reis», το οποίο βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το ερευνητικό σκάφος έχει φτάσει σε απόσταση περίπου 17 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο. Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά πλοία και πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί για τον νέο χάρτη – πρόκληση

Ως αβάσιμες χαρακτηρίζει τις ελληνικές αιτιάσεις το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγο μετά την εξαγγελία της νέας παράνομης περιοχής έρευνας και διάσωσης που παρουσίασε η Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, «οι περιοχές έρευνας και διάσωσης δεν είναι περιοχές κυριαρχίας, αλλά τομείς υπηρεσίας. Από αυτή την άποψη, ο ισχυρισμός της Ελλάδας ότι αυτή η περιοχή, η οποία παραμένει έξω από τα χωρικά της ύδατα και αποσκοπεί απλώς στη διάσωση και προστασία της ανθρώπινης ζωής, αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της, δεν συνάδει με το νόμο και την ανθρωπιστική προσέγγιση».

«Η περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας έχει επεκταθεί για να διασφαλίσει την ασφάλεια των δραστηριοτήτων στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει ο Ακσόι και προσθέτει πως η Άγκυρα ενεργεί εξ ολοκλήρου με ανθρωπιστική βούληση, κατηγορώντας την Ελλάδα για πολιτικές σκοπιμότητες.

Παράλληλα, η Τουρκία κάνει λόγο για «απάνθρωπη μεταχείριση στους παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο στο Αιγαίο» και θέλοντας να δικαιολογήσει αυτή τη νέα πρόκληση αναφέρει πως «είναι η μόνη χώρα στην περιοχή με την επιχειρησιακή ικανότητα να ανταποκρίνεται σε κάθε είδους περιστατικό που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή».

Νωρίτερα, η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στη νέα προκλητική ενέργεια, εκ μέρους της Άγκυρας, με τη δημοσιοποίηση ενός νέου χάρτη, διευρύνει την ήδη παράνομα σημανθείσα ως δικής της περιοχής έρευνας και διάσωσης, ήταν άμεση.

«Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε το ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι οι τουρκικές ενέργειες «θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί».

mpelogiannis