Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΟΜΑΛΙΑ: Πάνω από 100 νεκροί & 300 τραυματίες από διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο Μογκαντίσου

Φωτο αρχείου

Φωτο αρχείου via Associated Press

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 300 τραυματίστηκαν από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα που σημειώθηκε χθες Σάββατο έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μογκαντίσου, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η προεδρία της Σομαλίας.

Πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η ισλαμιστική οργάνωση al-Shabab  (Αλ-Σεμπάμπ) ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στον πολυσύχναστο δρόμο Κ5, είπε ο Σαντίκ Ντουντίς, εκπρόσωπος της σομαλικής αστυνομίας.

Ένας κάτοικος της περιοχής, ο Άχμεντ Νουρ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η πρώτη έκρηξη προκάλεσε ζημιές στον τοίχο του υπουργείου. Η δεύτερη σημειώθηκε τη στιγμή που έφτανε στο σημείο ένα ασθενοφόρο και είχε συγκεντρωθεί κόσμος για να βοηθήσει τα θύματα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σε πολυσύχναστο οδικό κόμβο στην πόλη, αφήνοντας “δεκάδες θύματα αμάχων”.
Η Σομαλία, έχει ένα από τα πιο αδύναμα συστήματα υγείας στον κόσμο μετά από δεκαετίες συγκρούσεων. Στα νοσοκομεία και αλλού, ξέφρενοι συγγενείς κοίταζαν κάτω από πλαστικά σεντόνια και μέσα σε σακούλες, αναζητώντας αγαπημένα πρόσωπα.

«Ζητάμε από τους διεθνείς εταίρους μας και τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να στείλουν τους γιατρούς τους εδώ, καθώς δεν μπορούμε να στείλουμε όλα τα θύματα εκτός της χώρας για θεραπεία», δήλωσε ο πρόεδρος Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, επισκεπτόμενος τον τόπο των εκρήξεων.

Η εξτρεμιστική ομάδα al-Shabab συνδέεται με την Αλ Κάιντα και συχνά στοχεύει την πρωτεύουσα ενώ ελέγχει μεγάλα τμήματα της χώρας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, ανέφερε ότι στόχευσε το υπουργείο Παιδείας το οποίο αποκάλεσε «εχθρική βάση» που λαμβάνει υποστήριξη από μη μουσουλμανικές χώρες .

Σομαλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι συνέβη τη μέρα που ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι συναντήθηκαν για να συζητήσουν την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού.

Ένας δημοσιογράφος του Associated Press στο σημείο είπε ότι είδε «πολλά» πτώματα και ότι φαινόταν ότι ήταν πολίτες που ταξίδευαν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς – είπε επίσης ότι η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε μπροστά από ένα πολυσύχναστο εστιατόριο.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας ασθενοφόρων Aamin ανέφερε στο AP ότι είχαν συγκεντρώσει πολλούς τραυματίες ή νεκρούς. Ένα από τα ασθενοφόρα που ανταποκρίθηκαν στην επίθεση καταστράφηκε από τη δεύτερη έκρηξη, πρόσθεσε ο Abdulkadir Adan σε ένα tweet.

Το Συνδικάτο Δημοσιογράφων της Σομαλίας ανέφερε ότι ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν. Η επίθεση σημειώθηκε στη διασταύρωση Zobe, η οποία ήταν το σκηνικό μιας τεράστιας βομβιστικής επίθεσης με φορτηγό της al-Shabab το 2017 που σκότωσε περισσότερους από 500 ανθρώπους.

Η Al-Shabab στοχεύει συχνά τοποθεσίες υψηλού προφίλ. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο υπουργείο Παιδείας, στο οποίο εισέβαλαν οι εξτρεμιστές το 2015, και στο υπουργείο Εξωτερικών.