Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία: Απολύουν καθηγητές λόγω πανδημίας 

 

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Τα Λαϊκά Πανεπιστήμια της Σουηδίας λειτουργούν με την αρχή κόστους-οφέλους. Επιδοτούνται από το κράτος ανάλογα με τον αριθμό των σπουδαστών και των μαθημάτων.

Λόγω της πανδημίας πολλά μαθήματα διαφόρων κατευθύνσεων αλλά και συνέδρια, διασκέψεις και συναντήσεις έχουν αναβληθεί. Αυτό σημαίνει υστέρηση εσόδων. Έτσι το Λαϊκό Πανεπιστήμιο στην πόλη Μπουρός υπολογίζει σε απώλεια εσόδων περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Γιαυτό τον λόγο απολύει 13 από τους 45 εκπαιδευτικούς, μεταδίδει το Σουηδικό Ράδιο. 

-Είναι σοβαρή η οικονομική μας κατάσταση. Αναβλήθηκαν από τον Μάρτιο τα μικρής χρονικής διάρκειας μαθήματά μας σε ποσοστά 80-90% δηλώνει ο διευθυντής του Πανεπιστημίου Magnus Linder. 

Σύμφωνα με την Ένωση Λαϊκών Πανεπιστημίων 30 ακόμη Λαϊκά Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν παρόμοια κατάσταση. Να σημειώσουμε πως ο θεσμός των Λαϊκών Πανεπιστημίων απευθύνεται κυρίως σε εργαζόμενους που θέλουν να συμπληρώσουν τις σπουδές τους για να συνεχίσουν σε ανώτερη εκπαίδευση. Μεγάλο είναι το ποσοστό εργαζομένων που ή ήταν πρόσφυγες και πήραν άσυλο ή μετανάστες.

Έτσι βρίσκει ευκαιρία, με αφορμή την πανδημία, το μεγάλο κεφάλαιο να στερήσει τους εργαζόμενους από ανώτερη μόρφωση και να καταργήσει στην πράξη τον θεσμό. Η δε Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που έχει μοιράσει μέχρι στιγμής δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις με αφορμή την πανδημία για την απώλεια κερδών αφήνει τον θεσμό απροστάτευτο.

Ότι δεν αφήνει κέρδος, ότι δεν έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό κλείνει και πετάει στον δρόμο εργαζόμενους και σπουδαστές είναι η επίσημη ιδεολογία του κράτους που μας έχουν σερβίρει για πρότυπο.

BANNER panos3