Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία εκλογές: Ρυθμιστής η Ακροδεξιά σύμφωνα με τα Exit Poll

Η κεντροδεξιά Συμμαχία της αντιπολίτευσης έχει εξαιρετικά μικρό προβάδισμα έναντι των αυτοπροσδιοριζόμενων κεντροαριστερών κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Σουηδία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου SVT που δόθηκε σήμερα το βράδυ στη δημοσιότητα.

Το αντιμεταναστευτικό, εθνικιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών κατέγραψε σημαντική αύξηση του ποσοστού του, όπως αναμενόταν, αφήνοντας τόσο τη δεξιά συμμαχία όσο και την αριστερή να απέχουν πολύ από την πλειοψηφία.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας «κατέβηκε» μετά από πολλά χρόνια με δικά του ψηφοδέλτια (όλα δείχνουν πως δεν θα μπει στην Βουλή), έχει ήδη τοποθετηθεί, δηλώνοντας πως και αυτές οι εκλογές δεν πρόκειται να δώσουν λύση στα προβλήματα της εργατικής τάξης, όποιος συνδυασμός και να επικρατήσει.

Στόχος του είναι η ανάπτυξη της ταξικής πάλης στους χώρους δουλειάς, η κατάκτηση θέσεων στα Συνδικάτα, για να ανοίξει ο δρόμος για την οριστική λύση των προβλημάτων που είναι μόνο ο Σοσιαλισμός.

Στην Σουηδία οι εκλογές έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Σημειώνουμε εδώ ότι το εκλογικό σύστημα είναι η Απλή αναλογική αλλά με όριο 4% για την είσοδο στην Βουλή, γεγονός που αποκλείει τις άλλες φωνές να ακουστούν στην Βουλή και βεβαίως ευνοεί την ψηφοκλοπή από τα μεγάλα κόμματα.

Κάθε κόμμα μετρά τα ποσοστά του αλλά ταυτόχρονα, άτυπα, προσμετράται και το σύνολο των ποσοστών που παίρνουν τα δυο μπλοκ των κομμάτων που είναι στην Βουλή, το «κόκκινο» και το “μπλε”, που είναι διαμορφωμένα από την δεκαετία του ‘70.

Το “κόκκινο” μπλοκ Σοσιαλδημοκράτες, Κόμμα Περιβάλλοντος, “Αριστερό”: 140 βουλευτές.

Το “μπλέ’  Συντηρητικοί, Κέντρο, Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι: 141 βουλευτές

“Σουηδοί Δημοκράτες”, Ακροδεξιοί: 68

Αναλυτικά:

Σοσιαλδημοκράτες 26,2% από 31% το 2014

Ακροδεξιά 19,2% από 13%

Συντηρητικοί 17,8 από 23,3%

Κόμμα Περιβάλλοντος 4,2% από 6,9%

Αριστερό 9% από 5,7 %

Κέντρο 9,2 από 6,11

Φιλελεύθεροι 5,5 % από 5,42

Χριστιανοδημοκράτες 7,4% από 4,5

Ο εκλογολόγος Χένρικ Όσκαρσον δεν αναμένει ωστόσο ότι οι ακροδεξιοί θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση, διότι δεν διαθέτουν εν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους: «Το πιο συναρπαστικό σε αυτές τις εκλογές είναι αν το παραδοσιακό σύστημα των δύο πολιτικών στρατοπέδων Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων εναντίον Συντηρητικών περάσει εν τέλει στην ιστορία», λέει ο Σουηδός ειδικός. Ουδείς ωστόσο μπορεί να αποκλείσει μια μετεκλογική συνεργασία Συντηρητικών και ακροδεξιών, όπως συμβαίνει από το 2013 στη γειτονική Νορβηγία. Πιθανό θεωρείται και το μοντέλο της Δανίας, όπου οι λαϊκιστές του κόμματος Danske Folkeparti στηρίζουν συντηρητική κυβέρνηση μειοψηφίας, επιβάλλοντας μια όλο και σκληρότερη προσφυγική πολιτική. Ίσως οι Σουηδοί Δημοκράτες να προτιμήσουν αυτόν το ρόλο, που είναι σαφέστατα ευκολότερος και με μεγαλύτερη επιρροή από ότι μια ενδεχόμενη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας.