Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδική Επιχείρηση βάζει θερμόμετρο στους εργαζόμενους για να ελέγξει αν λένε την αλήθεια όταν δηλώνουν ααθένεια

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Τον έβαλαν επί 20 μέρες με μιά μικρή λάμα να ξυλώνει ταπετσαρίες. Τον έβαλαν με ένα κομπρεσέρ χειρός να σπάει ένα τοιχείο μπετόν για 8 μέρες.

Όλα αυτά ενώ η επιχείρηση έχει υπερμοντέρνο εξοπλισμό που θα τελείωνε τις δουλειές σε μερικές ώρες. Δεν τους έκανε το χατήρι να παραιτηθεί.

Το αμαρτημά του ήταν πως διαμαρτυρήθηκε όταν δεν του κατέβαλαν το επίδομα ασθενείας.

« Μου δωσαν ένα χαρτί στα Σουηδικά που δεν τα καταλάβαινα όλα, όπου έλεγε ότι έχω κάνει κάποιο λάθος στην αίτηση μου και θα δεχόμουν ότι δεν δικαιούμαι τα λεφτά.

Ζήτησα απλά τα λεφτά μου. Δεν με πλήρωσαν για τις 4 μέρες που πονούσε η μέση μου από την σκληρή δουλειά. Δεν υπέγραψα και σε λίγες μέρες τα πήρα τα λεφτά. Τότε άρχισαν να με στέλνουν σε σ….δουλειές. Προσπαθούσαν με αυτό τον τρόπο να με κάνουν να παραιτηθώ».

Ο μετανάστης οικοδόμος έχει στα χέρια του μαγνητοφωνημένη την συνομιλία του προσωπάρχη και του εργολάβου.

Ο προσωπάρχης της κατασκευαστικής Εταιρίας, λέει επί λέξη «από αυτόν δεν θα απαλλαγούμε» και προτείνει να τον στείλουν σε δουλειές χωρίς νόημα, «δουλειές να χτυπάει με το καλέμι». «Να τον εξαντλήσουμε» προτείνει.

Η απάντηση του εργολάβου είναι καταφατική. Συμφωνούν να περάσουν σε δέυτερη φάση αργότερα.

Η δεύτερη φάση είναι πως τον κατηγόρησαν ότι δεν είναι συνεργάσιμος και απειλεί συναδέλφους. Τότε πήγε στο σωματείο και διηγήθηκε όλα αυτά.

Η ύπαρξη της μαγνητοφωνημένης συνομιλίας έχει ανάψει τις συζητήσεις στον συνδικαλιστικό χώρο. Ο οικοδόμος είναι συνδικαλισμένος και οι εκπρόσωποι του Σωματείου μιλούν για συνθήκες τιμωρίας και βασανισμού. Οι κατηγορίες για απειλές αποδείχτηκε πως δεν ευσταθούν.

Οι συνθήκες δουλειάς των οικονομικών μεταναστών έχουν έρθει στο προσκήνιο. Οι συνθήκες δουλειάς για εισαγώμενο εργατικό προσωπικό, ιδιαίτερα στις κατασκεύες από χώρες της Βαλτικής ή την Πολωνία είναι απαίσιες.

24ωρη απασχόληση, χωρίς υπερωρίες, χωρίς επίδομα αν κάποιος αρωστήσει. Δεν τολμούν να διαμαρτυρηθούν γιατί τους κόβουν την άδεια παραμονής αν χάσουν την δουλειά. Σαν ειρωνία ακούγεται πως η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει υπογράψει την Συλλογική Σύμβαση.

-Όταν δηλώσεις ασθένεια στην Επιχείρηση σε περνούν απο συνέντευξη για να δουν αν είσαι άρρωστος. Όλα αυτά είναι ταπεινωτικά. Μέχρι και θερμόμετρα έχουν στην δουλειά για να ελέγξουν αν οι εργαζόμενοι λένε την αλήθεια όταν δηλώνουν αρρώστια. Σκεφτόμαστε να καταγγείλουμε την Επιχείρηση για προσπάθεια απόλυσης με δόλο δηλώνει στην εφημερίδα Arbetaren εκπρόσωπος του Σωματείου…

-Δεν ξέρουμε τίποτα, δεν δηλώνουμε τίποτα, δηλώνουν οι εκπρόσωποι του εργοδότη.

Όπως και να το δει κανείς ο καπιταλισμός ανθεί και στην τόσο προβαλλόμενη από τους απολογητές του καπιταλισμού, κοινωνία της Σουηδίας σαν ένα ήρεμο, απάνεμο νησί μέσα στο άγριο πέλαγος του καπιταλισμού.

Μόνο που οι καπιταλιστικές θύελλες είναι εδώ όσο και να θέλουν να τις κρύψουν!

Όσο και αν πέφτουν από τα σύννεφα Τύπος και συνδικάτα