Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην Αθήνα η Αχέντ Ταμίμι και η οικογένειά της για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ – Φωτό από την άφιξη – Ποια είναι η 17χρονη αγωνίστρια

«Η ΚΝΕ με χαρά ανακοινώνει ότι η 17χρονη Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι και η οικογένειά της θα πάρουν μέρος στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ, το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Και προσθέτει:

«Η απαγόρευση εξόδου από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη για την Αχέντ και την οικογένειά της που επέβαλε η κατοχική δύναμη του Ισραήλ άρθηκε ύστερα από καταγγελίες και διαμαρτυρίες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καθώς και ύστερα από μεγάλη διεθνή κινητοποίηση αλληλεγγύης.

Καλούμε τους νέους και τις νέες, τους εργαζόμενους και το λαό της Αττικής να πάρουν μέρος στο Φεστιβάλ μας. Με τη μαζική παρουσία τους εκεί να υποδεχτούν την οικογένεια Ταμίμι, που, μαζί με τον παλαιστινιακό λαό, δίνουν έναν δίκαιο αγώνα για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής».

Εφτασε στην Αθήνα η Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι

Στην Αθήνα έφτασε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου 22 Σεπτέμβρη η 17χρονη Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι με την οικογένειά της, τον πατέρα της Μπασέμ, τη μητέρα της Ναριμάν και τα δύο μικρότερα αδέλφια της.

Στο αεροδρόμιο την υποδέχτηκαν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Παραβρέθηκε επίσης ο πρέσβης της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι.

Ο Κ. Παπαδάκης την καλωσόρισε, επισημαίνοντας ότι «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ξεπεράστηκαν τα εμπόδια και είστε εσύ και η οικογένειά σου σήμερα μαζί μας».

Εξέφρασε επίσης τη μεγάλη χαρά του ΚΚΕ για την έλευσή της στη χώρα μας ως προσκεκλημένη της ΚΝΕ και στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ, όπου μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Από την πλευρά της η Αχέντ Ταμίμι ευχαρίστησε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την υποστήριξη που εξέφρασαν στον αγώνα της, στη διάρκεια της φυλάκισής της, αλλά και το επόμενο διάστημα.

tamimi2

Ποια είναι η 17χρονη αγωνίστρια

Τον περασμένο Δεκέμβρη η Αχέντ Ταμίμι από το χωριό Ναμπί Σάλεχ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, έμελλε να αναγνωριστεί διεθνώς ως ένα από τα πιο νεαρά πρόσωπα της παλαιστινιακής αντίστασης στη βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής.

Τότε συνελήφθη με αφορμή το διεθνή σάλο που προκάλεσε βίντεο με την ίδια να χαστουκίζει δύο Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν προηγουμένως τραυματίσει σοβαρά στο κεφάλι 15χρονο ξάδελφό της. Η εικόνα της νεαρής να χτυπά τους πάνοπλους στρατιώτες έκανε αίσθηση και ήταν ράπισμα συνολικά στην ισραηλινή κατοχή.

Από μικρό παιδί, βλέπει τις κατοχικές δυνάμεις να εμποδίζουν γονείς, γείτονες, φίλους να πάνε ελεύθερα στις δουλειές, στα χωράφια, στα σπίτια, τα παιδιά στα σχολεία. Βλέπει τους στρατιώτες να εισβάλλουν στα σπίτια του κόσμου άγρια μεσάνυχτα, να συλλαμβάνουν και να ανακρίνουν οικογένειες. Να γκρεμίζουν σπίτια και να κατεδαφίζουν σχολεία για να τιμωρήσουν όσους αντιστέκονται στην κατοχή. Να φυλακίζουν, να τραυματίζουν ή να σκοτώνουν παιδιά.

Η καθημερινή εφιαλτική «ρουτίνα» της κατοχής εξηγεί γιατί η Αχέντ από τα 7 και 9 της χρόνια, έχει καταγραφεί να υψώνει τις γροθιές και να πασχίζει να σώσει γειτονόπουλα, ξαδέλφια, φίλους από τα χέρια Ισραηλινών στρατιωτών. Η ίδια αλλά και όλα τα μέλη της οικογένειάς της (ο μεγαλύτερος αδελφός της, Ουάεντ, βρίσκεται τώρα σε ισραηλινή φυλακή) έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα. Η ίδια και η μητέρα της έμειναν στη φυλακή επί οκτώ μήνες για ένα χαστούκι.

Αυτούς τους οκτώ μήνες, την συντρόφεψε η διεθνής λαϊκή αλληλεγγύη, που εκφράστηκε και μέσα από τις πολύπλευρες κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Αυτούς τους μήνες, η Ταμίμι έγινε τραγούδι, βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τεράστιο γκράφιτι στο τείχος – απαρτχάιντ που έχουν στήσει στη Δυτική Οχθη οι κατοχικές αρχές. Εγινε σύμβολο αγώνα και σύνθημα στα χείλη χιλιάδων νέων και εργατών σε όλο τον κόσμο.

«Κάθε Παλαιστίνιος αρχίζει την αντίσταση από τη στιγμή που γεννιέται… Η δύναμη είναι με το λαό και ο λαός θα αποφασίσει το πεπρωμένο και το μέλλον του… Η αντίσταση θα συνεχιστεί μέχρι να τερματιστεί η κατοχή», δήλωσε η Αχέντ μετά την απελευθέρωσή της στην πρώτη συνέντευξη Τύπου. Το μήνυμα αυτό, της μαχητικότητας και της αντίστασης, εκπέμπει στη νεολαία και η παρουσία της στο Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ.

tamimi3